miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cererile pentru refacerea buclei de la Făt Frumos și achiziția a 10 noi tramvaie, acceptate de ADR Vest

  de Raluca Medeleanu | 27 mai 2024, 1:49 PM | Administraţie | Topic special

  1

  Primăria a depus cereri de finanțare europeană pentru a reface bucla de la Făt Frumos și pentru a achiziționa încă 10 tramvaie, prin Programul Operațional Regional (POR), iar proiectele au trecut de etapa de evaluare tehnică și financiară, fiind acceptate de ADR Vest.

  Cererile de finanțare au fost depuse în martie, iar ADR Vest a trimis Primăriei scrisoarea de acceptare pentru contractare în 16 mai. Până la semnarea propriu-zisă a contractelor de finanțare însă, mai sunt de parcurs anumiți pași birocratici, astfel că a fost nevoie de obținerea votului consilierilor locali în vederea modificării unor detalii din aceste proiecte, actualizările fiind aprobate astăzi, 27 mai, în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal.

  Practic, aceste actualizări se datorează schimbării unor proceduri în noile ghiduri de finanțare.

  În cazul achiziției celor 10 tramvaie, sumele prevăzute în proiect au fost diminuate cu 11.900,24 lei (TVA inclus), întrucât unele echipamente pentru sistemul de e-ticketing aveau prețul sub un anumit barem, făcându-le neeligibile. Proiectul se ridică acum în total la 90.789.156,95 lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este 76.475.264,32 lei cu TVA inclus.

  Cele 10 noi tramvaie vor fi furnizate tot de Astra, în urma contractului deja semnat cu Primăria Arad care acoperă achiziționarea în total a 25 de tramvaie de la această firmă. Din cele 25, au mai fost cumpărate deja 6, care au fost plătite tot cu bani europeni, prin proiectul câștigat de Primărie prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pe viitor, pentru cele care rămân neachiziționate, Primăria va încerca să mai identifice alte programe tot din bani europeni.

  Pentru refacerea buclei de la Făt Frumos, proiectul tehnic este realizat încă din 2017, iar în 2023 Primăria a finalizată licitația pentru realizarea lucrărilor, câștigătorul fiind Sylc Con Trans, însă nu a pornit șantierul până ce municipalitatea va semna oficial și contractul de finanțare cu ADR Vest (data estimată fiind final de iunie, început de iulie).

  Acum, tot în urma unei adrese de la ADR Vest, consilierii locali au aprobat stabilirea sumelor exacte care vor fi acoperite din bani europeni, respectiv din bugetul local. Investiția este calculată după cum urmează:

  Valoarea totală a proiectului cu TVA inclus este 13.114.504,39 lei;
  Total cheltuieli eligibile: 10.649.040,59 lei cu TVA inclus;
  Total cheltuieli neeligibile: 2.465.463,80 lei cu TVA inclus;
  Total cheltuieli nerambursabile: 10.436.059,79 lei;
  Contribuția proprie (a Primăriei): 212.980,80 lei.

  Lucrările de la Făt Frumos au termen de realizare 15 luni.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.