joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Tramvaie noi, stații de încărcare electrice și PUG-ul în format digital, investiții pentru care Primăria cere finanțare prin PNRR

  de Raluca Medeleanu | 10 mai 2022, 10:37 AM | Administraţie | Topic special

  0

  În această perioadă, primăriile din țară alcătuiesc documentații în speranța de a obține finanțare fie din bani guvernamentali, prin proiectul „Anghel Saligny”, fie din bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Primăria Arad a depus deja diferite cereri de finanțare prin ambele aceste variante, iar acum a mai întocmit documentele pentru „a-și mai încerca norocul” pentru încă două proiecte, prin PNRR.

  PNRR se ridică în total, la nivel național, la 29,2 miliarde de euro, Consiliul Europei, prin Ministerul Investițiilor, alocând finanțare pentru 15 componente specifice (turism, sănătate, valul renovării, energie etc.). În aprilie, Primăria Arad a depus cerere de finanțare pe componența 5 „valul revonării”, pentru modernizarea a șase unități școlare din Arad (în total, ridicându-se la circa 12,5 milioane euro, detalii AICI). Acum, pe ordinea de zi a ședinței planificată pe 13 mai se află două proiecte ce vizează cereri de finanțare pe componența 10 „fond local” .

  Tramvaie și stații de încărcare

  Pe această componență, un prim proiect de hotărâre prevede ca municipalitatea să primească finanțare pentru un plus de 6 tramvaie (de capacitate mare, dublu articulate) de la Astra Vagoane, pe lângă cele 18 care sunt deja incluse în finanțare europeană (prin Programul Operațional Regional), întrucât în proiectul inițial este prevăzută posibilitatea încheierii unui act adițional de achiziție directă, la contractul de furnizare semnat cu Astra în 30 mai 2019, fiind posibilă așadar această aplicare pe PNRR pentru suplimentarea numărului de tramvaie. Pentru depunerea acestui proiect, Primăria Arad va realiza un parteneriat cu Primăria Vladimirescu, optându-se și pentru includerea în același proiect și a achiziției de stații de încărcare pentru autoturisme electrice, o specificație impusă prin Ghidul de finanțare pe componenta 10 „fond local”. Astfel, se are în vedere achiziția a 45 de stații, dintre care amplasarea a două dintre ele revin în responsabilitatea Primăriei Vladimirescu. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 70.296.156 lei cu TVA inclus ( adică circa 14.215.000 euro).

  PUG digital

  Un alt proiect pentru care Primăria Arad dorește să obțină finanțare prin PNRR este realizarea în format digital a Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului Arad. Acest proiect vine ca o completare la acțiunea de actualizarea a PUG-ului, actualizare de care se ocupă firma Iceberg S.R.L (contra sumei de 3.570.000 lei), care a semnat în acest sens un contract cu Primăria în 2020 și care trebuie să finalizeze documentele până în 2024.

  Dacă Primăria va câștiga finanțare prin PNRR, PUG-ul ar urma să fie transformat în sistem informațional geografic (GIS), prin care s-ar crea o bază de date specifică amenajării teritoriului, se vor putea realiza analize și rapoarte pentru evaluarea programelor de dezvoltare, prin metode matematice statistice și se vor putea localiza cu precizie investițiile prioritare pe baza unor analize la nivelul sistemului de indicatori. De asemenea, potrivit proiectului de hotărâre, elaborarea în format GIS a PUG-ului Municipiului Arad va permite dezvoltări ulterioare privind gestiunea datelor și informațiilor statistice, analize spațiale ș.a.m.d. Valoarea totală eligibilă a proiectului este calculată la 3.784.200 lei cu TVA inclus (circa 765.000 euro).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.