marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încă un acord pentru drumul expres Arad – Oradea

  de Raluca Medeleanu | 7 aprilie 2023, 10:02 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  Suntem în al treilea an de pregătiri pentru construirea unui drum expres între Arad și Oradea, o investiție ce se ridică la peste 2 miliarde de euro, iar astăzi, consilierii locali arădeni au aprobat un nou protocol între CNAIR și municipalitățile, respectiv consiliile județene din Arad și Bihor, în vederea restituirii retroactive, de la UE, a unor cheltuieli care au fost acoperite inițial din fonduri proprii. Lucrările propriu-zise mai au însă de așteptat, preconizările fiind ca șantierul să debuteze cândva anul viitor.

  Proiectul este inclus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

  Primul acord de parteneriat între entitățile amintite a fost semnat în 2020, fiind vorba inițial doar despre modernizarea / lărgirea drumului de legătură dintre Arad și Oradea, însă în august 2022 proiectul a fost modificat astfel încât să se lege și de viitorului drum de legătura dintre Centura Oradea și Autostrada A3 (pentru evitarea blocajelor în zonă), respectiv legarea lui de autostrada M44 din Ungaria (vezi schița de mai jos).

  m44 ungaria legat de drumul expres arad oradea

  Dacă până acum, timp de mai bine de doi ani, toți pașii au fost de natură birocratică, în această primăvară ar urma și ultimele proceduri în vederea desemnării unui constructor care să înceapă lucrările.

  „Ne propunem ca în luna aprilie să fie emise hotărârile de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi de expropriere a terenurilor afectate de proiect. Odată cu finalizarea proiectului tehnic şi a documentaţiei de achiziţie, vom organiza procedura de licitaţie pentru selectarea unui constructor”, spunea președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, la începutul anului.

  Tot la începutul acestui an, CNAIR a aprobat studiul de fezabilitate și avizul tehnic al proiectului.

  Între timp însă, pentru a le putea fi restituite de la Uniunea Europeană din sumele cheltuite până acum, a fost nevoie ca autoritățile arădene și bihorene să semneze un nou acord de parteneriat împreună cu CNAIR, proiect de hotărâre aprobat de consilierii locali arădeni în ședința CLM de vineri, 7 aprilie.

  Întrebat când estimează că vor începe lucrările propriu-zise la drumul expres Arad – Oradea, primarul Aradului, Călin Bibarț, a spus că deși președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, este mai optimist și consideră că în toamnă, din experiența întârzierilor care s-au mai acumulat până acum la întocmirea studiilor, consideră că cel mai probabil la începutul anului viitor.

   

  •  Citește și:  Drumul expres Arad – Oradea va costa cu 11 milioane de euro mai puțin. Care este motivul • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.