luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Drumul expres Arad – Oradea va costa cu 11 milioane de euro mai puțin. Care este motivul

  de Raluca Medeleanu | 22 august 2022, 11:38 AM | Administraţie | Topic special

  2

  (foto: ebihoreanul.ro)

  Grație Programului Operațional de Infrastructură Mare, cele patru administrații locale împreună cu CNAIR vor cheltui mai puțini bani pe drumul expres Arad – Oradea, întrucât 11 milioane de euro vor fi asigurați din bani europeni. Administrația bihoreană a votat această decizie în ședința de săptămâna trecută, astăzi urmând ca decizia să fie aprobată și la Arad.

  „Sunt bani necheltuiți din Programul Operațional Infrastructură Mare pe actualul exercițiu bugetar (n.r. – european), 2014-2020, iar în aceste condiții domnul președinte Bolojan a discutat cu cei de la CNAIR ca din acești bani să se acopere sume asumate de cele patru administrații locale intrate în parteneriat cu Compania pentru realizarea proiectului”, a spus vicepreședintele Mircea Mălan în ședința de joi a CJ Bihor, potrivit ebihoreanul.ro.

  Mălan a explicat că administrația județeană din Bihor și din Arad, precum și cele două primării partenere și-au asumat la debutul proiectului pentru realizarea drumului expres Oradea – Arad să suporte cheltuielile pentru studiul de fezabilitate, pentru avizele și studiile de teren (geo, pirotehnic, descărcări arheologice etc.) și pentru proiectul tehnic, CNAIR angajându-se în schimb să depună spre finanțare cu bani europeni proiectul în sine.

  „Până acum, Consiliile Județene Bihor și Arad și primăriile Oradea și Arad au plătit 5 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate și celelalte studii și avize. Vor recupera acești bani din fondurile europene din POIM 2014-2020, iar diferența de 6 milioane euro, cât costă proiectul tehnic, va fi acoperită tot din aceste fonduri europene. Rezultă o economie de 11 milioane euro făcută de administrațiile locale”, a explicat Mălan, ulterior ședinței, pentru ebihoreanul.ro.

  În fapt, prin O.U.G. nr. 88/2020, au fost instituite unele măsuri în domeniul fondurilor europene (…). Această modificare ar permite accesarea de fonduri europene nerambursabile atât pentru faza de elaborare/actualizare/completare/revizuire a documentației tehnico –economice, cât și pentru faza de execuție”, se arată în referatul proiectului de hotărâre ce prevede aprobarea încheierii Actului adiționalnr. 2 la Parteneriatul de implementare încheiat pentru realizarea obiectivului de investiții „Drum Expres Arad –Oradea”, care va fi aprobat în ședința Consiliului Local Municipal Arad de astăzi, 22 august.

  Amintim că tot în luna august a fost semnat și acordul de modificare a proiectului inițial de drum expres, în vederea legării acestuia de viitorului drum de legătura dintre Centura Oradea și Autostrada A3 (pentru evitarea blocajelor în zonă), respectiv legarea lui de autostrada M44 din Ungaria. La Arad, această modificare a fost aprobată în ultima ședință de Consiliu Local din 9 august.

   

  • Citește și: Modificări suplimentare la proiectul Drumului Expres Arad – Oradea, pentru legarea de autostrada M44 din Ungaria – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „Ghici ghicitoarea mea”: oare pe contribuabilul român credeți că-l mai interesează dacă e mai ieftin sau mai scump un proiect de infrastructură (pt că banii aceia ORICUM NU RĂMÂN ÎN BUZUNARUL LUI, ci se vor duce tot către „firme de casă” și proiecte absurde și megalitice), ci SĂ FIE FINALIZAT și DAT ÎN FOLOSINȚĂ CÂT MAI RAPID !!! 🤔
   Că, degeaba e mai ieftin, dacă va fi gata „la Sfâtu’ Așteaptă”…. ☹

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.