miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Modificări suplimentare la proiectul Drumului Expres Arad – Oradea, pentru legarea de autostrada M44 din Ungaria

  de Raluca Medeleanu | 6 august 2022, 12:04 PM | Administraţie | Regional | Topic special

  1

  Traseul Drumului Expres Arad - Oradea(foto: ebihoreanul.ro)

  Pentru realizarea drumului expres Arad – Oradea a fost realizat un parteneriat, în 2020, între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Municipiul Oradea, Municipiul Arad, Judeţul Arad și Județul Bihor. Acum, din cauza apariției unui nou proiect de drum în aceeași zonă, fiecare dintre părțile implicate trebuie să își dea acordul pentru modificarea proiectului inițial. Pe această cale, se urmărește legarea viitorului drum expres de legătura dintre Centura Oradea și Autostrada A3 (pentru evitarea blocajelor în zonă), respectiv legarea lui de autostrada M44 din Ungaria, pentru toate acestea fiind necesară și construirea unui drum suplimentar de legătură, în zona Salonta. Toate acestea urmează să fie realizate de către CNAIR, prin fonduri europene nerambursabile.

  La ora actuală, CNAIR a semnat contractul de realizarea a proiectului tehnic și de execuție pentru legătura Centurii Oradea de Autostrada A3, iar proiectul Drumului Expres Arad – Oradea se află în curs de revizuire și actualizare pentru modificările menționate mai sus.

  Modificările stabilite pentru legarea acestor drumuri sunt după cum urmează: descărcarea traficului de pe Drumul Expres Arad-Oradea în
  două girații, racordurile dintre cele două drumuri urmând a se realiza prin bretele de legătură; desființarea la o intersecție giratorie care era prevăzută pentru legătura Centurii Oradea (Girația din Calea Sântandrei) cu Autostrada A3 (Biharia) și în schimb realizarea unui pasaj subteran peste strada Bujac din Oradea și asigurarea posibilității conectării ulterioare cu bretelele de legătură ale Drumului Expres Arad-Oradea. De asemenea, posibilitatea includerii unui tronson suplimentar, constând într-un drum care să asigure legătura dintre Drumul expres Arad – Oradea și autostrada M44 din Ungaria, care va fi amplasat în apropierea municipiului Salonta.

  m44 ungaria legat de drumul expres arad oradea
  (notă: explicație cu rol ilustrativ, nu face parte din proiectul tehnic)

  Pentru aceste modificări, Consiliul Județean Bihor și-a dat acordul printr-o hotărâre din 8 iulie 2022. Acum, în ședința de Consiliu Local Municipal, planificată în 9 august, urmează să se aprobe încheierea unui act adițional prin care și Municipiul Arad să își dea acordul pentru aceste modificări asupra proiectului inițial al Drumului Expres Arad – Oradea.

  „Operabilitatea în bune condiții și la capacitatea maximă atât a Drumului Expres Arad-Oradea cât și a drumului de Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sântandrei) – Autostrada A3 (Biharia) face necesară conectarea celor două proiecte, conectare care ar permite participanților la trafic deplasarea în orice direcție de mers. Realizarea lucrărilor de conectare nu trebuie să afecteze lucrările deja executate privind obiectivul de investiții Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sântandrei) – Autostrada A3 (Biharia) din fonduri nerambursabile, întrucât existența contractului de finanțare impune respectarea regimului juridic aferent acestor tipuri de finanțări și a obligațiilor asumate de beneficiar prin contractul de finanțare. Studiul de trafic realizat pentru Drum Expres Arad-Oradea atestă faptul că în scopul fluidizării traficului și evitarea blocajelor în zonă este necesară modificarea/stabilirea soluțiilor tehnice proiectate pentru cele două obiective de investiții, după caz”, se arată în proiectul de hotărâre.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.