duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  A murit o personalitate a Aradului, Bujor Buda, președintele Asociației Pro Urbe

  de Special Arad | 10 martie 2018, 10:26 AM | Știri Arad | Topic special

  3

  Un mare iubitor al Aradului, Bujor Buda, s-a stins din viață noaptea trecută, la 82 de ani. 

  De meserie a fost inginer chimist, dar s-a remarcat ca realizator de emisiuni la InfoTV și la Radio Arad, colaborator al ziarelor Observator și Glasul Aradului și, nu în ultimul rând, ca fondator și președinte al Asociației Pro Urbe, preocuparea sa principală fiind istoria și protejarea patrimoniului arhitectural arădean.

  El a fost cel care a militat pentru construirea Bisericuței Ortodoxe din curtea Spitalului Județean Arad, iar în ultimii săi ani de viață a făcut parte din Board-ul Aradului, fiind consultat în legătură cu probleme ce țineau de arhitectura urbană arădeană.

  Priveghiul va fi în această seară și mâine seară de la ora 18:00, la Capela Kuki de pe strada Cocorilor. Slujba de înmormântare va avea loc luni, tot la Capela Kuki, la ora 11:00, iar înmormântarea la ora 12:30, la cimitirul Pomenirea de pe calea Bodrogului.

  Bujor Buda s-a născut pe data de 24 octombrie 1935 la Pâncota şi a urmat toate şcolile dictate de Reforma Învăţământului din 1948. A absolvit Institutul Politehnic din Iaşi, promoţia 1958.

  Îndrăgostit de istoria oraşului de pe Mureş, Bujor Buda a devenit cunoscut şi îndrăgit de către arădeni după ce a reuşit să salveze mai multe clădiri de patrimoniu, cu o valoare semnificativă în istoria oraşului. El a întocmit numeroase proiecte cu ajutorul cărora s-a obţinut finanţare.

  Timp de un an, el, împreună cu membrii asociaţiei Pro Urbe, au identificat şi studiat toate clădirile vechi din Arad. A fost studiiată faţada precum şi structura de rezistenţă. Astfel, au fost inventariate 200 de clădiri, dintre care 40 au fost prezentate într-un proiect ca făcând parte din circuitul turistic integrat al clădirilor în stil Secession din Arad, scrie adevarul.ro.

  În anul 2011, cu ocazia Zilelor Aradului, a fost distins de către Primăria Municipiului Arad cu Titlul de Excelenţă pentru atitudinea civică şi promovarea valorilor Aradului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.