sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  A murit generalul Ioan Mihai Pacepa! Moartea sa a fost confirmată de cel mai bun prieten al său

  de Special Arad | 15 februarie 2021, 8:56 PM | Naţional

  0

  Generalul Ion Mihai Pacepa a murit. Decesul său, cauzat de COVID-19, a fost confirmat în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“ de cel mai bun prieten al său, Ronald J. Rychlak, profesor emerit de Drept la Universitatea din Mississippi, unde predă din 1987.

  „Duminică, 14 februarie, am primit un telefon de la soţia sa. Mi-a spus că Ion Mihai Pacepa a murit. Vorbisem constant cu el în ultima perioadă şi ştiam că este în spital de mai multe zile după ce fusese infectat cu virusul SARS-CoV-2, iar starea sa se înrăutăţise”, ne-a declarat profesorul Ronald J. Rychlak, adăugând că soţia lui Pacepa trăieşte sub identitate protejată de mulţi ani.

  Rychlak spune că Ion Mihai Pacepa avea probleme cu inima de peste un an, însă în ciuda afecţiunilor cardiace cei doi lucrau la o nouă ediţie a cărţii „Dezinformare”, scrisă împreună acum câţiva ani şi care se bucurase de succes în America şi Europa. Profesorul Ronald J. Rychlak se ştia cu Ion Mihai Pacepa din 2009, de când au început să corespondeze. S-au întâlnit faţă în faţă prima oară în 2013.

  Născut pe 28 octombrie 1928 la Bucureşti, Ion Mihai Pacepa a fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (spionaj) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu. În  1978, Pacepa a cerut azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informaţii a SUA în diferite operaţii împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca „o importantă şi unică contribuţie adusă Statelor Unite”, Pacepa era cetăţean american.

  Concluzia raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat de Preşedintele României şi publicat la 18 decembrie 2006, subliniază “rolul excepţional jucat în demascarea naturii criminale a regimului şi a Securităţii” de generalul Pacepa. Potrivit acestui raport, el „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceauşescu”. Informaţiile oferite de Pacepa au fost de asemenea un important revelator al caracterului criminal al dictaturii în influente cercuri politice şi de media din Vest. Securitatea şi moştenitorii săi nu i-au iertat vreodată lui I. M. Pacepa acest act de trădare”.

  Citiți mai multe despre Ioan Mihai Pacepa cu click pe adevarul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.