vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    A început licitația pentru sistemul de încălzire cu apă termală de la Pecica

    de Andreea Daniela B. | 22 mai 2021, 2:23 PM | Administraţie | Topic special

    0

    (foto: Petru Antal/Facebook)

    În data de 22 ianuarie 2021, proiectul intitulat „Sistem de producere si distribuție a energiei termice, utilizând energie geotermală în Orașul Pecica”, a fost câștigat. Acesta, în valoare de 24,6 milioane de lei prevede exploatarea apei termale, prin două foraje cu adâncimea de aproximativ un kilometru: unul lângă Ferma de Bivoli, iar celălalt în parcul din centrul orașului. De aici va fi adusă apa termală la un număr de 13 clădiri publice din zona centrală: grădinițe, școli, sediile primăriei și hala agroalimentară, care vor fi încălzite prin această modalitate. Următorul pas este licitația, căreia i s-a dat deja startul, iar Primăria Pecica este dispusă să plătească aproximativ 18,7 milioane (fără TVA) celui care urmează să se ocupe de lucrare în ceea ce privește proiectarea și execuția acesteia. (VEZI AICI)

    Despre ce este vorba în acest proiect și care este obiectul contractului

    Acest proiect are la bază ideea de economie și protejare. Concret, se promovează energia curată și eficiența energetică în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon. Astfel, pe lângă economia la facturile de încălzire, se are în vedere și protejarea mediului înconjurător, fiind o soluție curată și ecologică.

    Obiectul contractului: „Se vor asigura prestarea serviciilor de proiectare (elaborare proiect tehnic, detalii de execuție, documentație tehnică necesară în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor,  asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe toata durata de execuție a lucrărilor în condițiile și cu respectarea exigentelor legale în vigoare și participarea proiectantului la fazele incluse în programul de control al lucrărilor de execuție, avizat de ISC,  execuția lucrărilor aferente obiectivului investițional Sistem de producere si distribuție a energiei termice utilizând energie geotermala in Orașul Pecica, conform documentației de atribuire, documentației tehnice elaborată și a ofertei executantului”.

    Ce trebuie să se construiască: Câștigătorul licitației va trebui să realizeze un foraj de extracție a apei geotermale și un foraj de injecție a apei geotermale uzate termic. De asemenea, acesta trebuie să construiască o clădire care să aibă ca funcție principală de centrală termică, echipată cu utilaje și echipamente tehnologice. În plus, trebuie să realizeze o rețea de distribuție a energiei termice, o conductă de transport a apei geotermale uzate termic către forajul de injecție, să facă racordurile la consumatori (clădirile publice).

    În durata contractului sunt incluse 3 luni pentru activitățile de proiectare, 24 de luni pentru execuția lucrărilor și 36 de luni pentru perioadă de garanție tehnică acordată lucrărilor, nefiind incluse perioadele de suspendare a contractului.

    Dată fiind complexitatea proiectului, acesta va fi realizat în etape: va fi realizată o reţea de conducte de aproape 2,5 kilometri prin oraş, pentru a alimenta cu apă termală clădirile publice, unde vor vor fi montate centrale speciale. Estimăm să punem în funcțiune sistemul de încălzire în toamna anului 2023. Odată puse bazele exploatării apei termale, vom putea trece la următorul pas: construirea unui ștrand termal în Pecica. Avem spațiu suficient în vecinătatea Fermei de Bivoli, o să dispunem de infrastructura de exploatare de bază, astfel vechiul vis al pecicanilor va putea deveni realitate”, afirma în ianuarie primarul orașului Pecica, Petru Antal.

    Licitația se încheie în data de 8 iunie 2021, ora 15.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.