Profesoara Silvia Demian – invitata proiectului „Personalităţi arădene” la Bibliotecă





Silvia Demian este personalitatea lunii noiembrie a proiectului Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol”- „Personalităţi arădeane”. Domnia sa va fi omagiată miercuri, 12 noiembrie 2014, de la ora 13.00, în sala „Concordia”.
Profesoara Silvia Demian s-a născut în Arad, în 18 iunie 1949. Şi-a început cariera, imediat după ce a terminat facultatea, la Casa de Cultură din Ştei, ca îndrumător cultural. În anul 1973 devine profesor la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, iar în anul 2000 metodist la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad. Silvia Demian a fost timp de 20 de ani directorul liceului de artă din Arad.
În timpul directoratului său emulaţia artistică din instituţia pe care o conducea a însemnat: parteneriate şi colaborări ale liceului cu instituţiile de cultură din municipiu, participări ale elevilor şi ale profesorilor la simpozioane internaţionale, participarea formaţiilor camerale ale şcolii la festivaluri naţionale şi internaţionale (Ungaria, Germania, Franţa), a instrumentiştilor la festivaluri naţionale şi internaţionale („Remember Enescu”, „George Enescu”), participări la tabere de vară internaţionale, schimburi de bune practici cu şcoli din Mexic, Brazilia, SUA, Argentina, participări ale elevilor la expoziţii naţionale şi internaţionale, cultivarea unor parteneriate internaţionale cu instituţii europene similare, accesarea unor fonduri europene nerambursabile prin proiecte derulate în cadrul programelor Phare CBC, Comenius, Leonardo da Vinci, câştigarea de premii la olimpiadele şi concursurile şcolare organizate la nivel naţional şi regional.
Invitata Bibliotecii a făcut parte din jurii ca cele ale: Festivalului Internaţional de dans și muzică „Ghiocelul de Argint” , ale Festivalului de artă “Theatrum mundi”, ale concertelor multinaţionale .
În marea sa iubire pentru oraşul natal profesoara Silvia Demian este călăuzită de principii ca: discreţie, onestitate, eficienţă. Respectă tradiţia, valorile trecute şi actuale ale Aradului, oameni şi instituţii: Ioan Slavici, Emil Monţia, Sabin Drăgoi, Ioan Toader, Gheorghe Groza, Nicolae Brânzeu, Ion Vidu, Hanibal Teodorescu, Vasile Grădinaru, Emilia Dima Jurcă, Ştefan Augustin Doinaş, Ioan Cott, „Preparandia”, „Academia Teologică”, „Conservatorul de Muzică”, “Concordia”, “Kölcsey” şi “Astra” .
De-a lugul timpului a obţinut următoarele distincţii:
– 2004: Ordinul „Meritul în învăţământ” clasa III-atribuit de Preşedintele României Ion Iliescu
– 2005: Diploma „Gheorghe Lazăr” pentru activitate în învăţământ-atribuită de MEC
– 2006: Diplomă de Excelenţă pentru activitate muzicală-atribuită de Consiliul Judeţean Arad
– 2008: Diplomă de Excelenţă pentru susţinerea învăţământului românesc-atribuită de UVVG Arad
19/07/2009
– 2014:Titlul de Excelenţă al municipiului Arad
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)