O excursie în lumea cărților ghidată de poeta Ligia Holuţă





Ligia Holuță este pseudonimul literar al Ligiei Sălăgeanu, poetă, traducătoare, profesoară și librar, membră a Uniunii Scriitorilor din România, cunoscută printre altele pentru scrierile sale din revistele „Arca”, „Echinox”, „Aradul Literar”, „Orizont” sau „Luceafărul”.
Încă de la debutul său în lumea beletristicii, a primit critici favorabile, Laurențiu Ulici spunând despre scrisul ei, în 1985, că reflectă „o poezie a stărilor paradoxale, de o remarcabilă finețe a detalierii și racordată la firele de înaltă tensiune a sugestivității”. Astfel, când ea a vorbit ieri, în sala Concordia din Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, despre cărțile care au format-o de-a lungul timpului, tinerii prezenți au avut ce să asculte. Poeta a mărturisit că cititul pentru ea reprezintă o evadare. Că acum, când nu mai are posibilitatea de a călătorii la fel de mult ca altă dată, cărțile sunt mijlocul ei de transport spre locuri noi, palpitante, ele lăsând-o să exploreze atât zone efective, geografice, dar și „zone sufletești”, „călătorind” prin psihicul și sufletul diferitelor personaje.
Ligia Holuță a reușit să acopere o arie vastă de cărți în prezentarea sa, dând exemple atât din cărți ale stilului științific, cât și ale celui beletristic, la categoria respectivă mărturisind că cel mai mare impact l-a avut pentru ea scriitorul rus Cehov, mai întâi cu creațiile sale epice, ca mai apoi, să o captiveze și piesele lui de teatru. Un alt scriitor de impact a fost Nabokov, în deosebi cu „Pnin”, cel de-al treisprăzecelea roman al lui, scris în 1957. Opera literară a impresionat-o datorită intrigii create cu atâta iscusință și psihologia atât de credibilă a personajelor, plasate într-un mediu semi-academic.
Ideea de a invita un om al culturii arădene să discute despre cărțile sale preferate nu este un lucru nou în Arad, ci face parte dintr-un proiect al Bibliotecii Județene numit „Cărţile care m-au format”, ce a luat naștere în 2013 și se adresează tuturor celor pentru care literatura este o parte indispensabilă existenței lor.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)