miercuri, 16 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Dependența de droguri și lupta supraumană cu autodistrugerea. „Euforia” – un spectacol de teatru de excepție la Palatul Cultural

    de Tomas Arond (Tomck@t) | 8 aprilie 2025, 7:40 PM | Cultură | Știri Arad | Topic special

    0

    (foto: Teatrul DeLear / Facebook)

    Dependența de droguri nu poate fi vindecată în totalitate, niciodată. Acesta ar fi primul avertisment și totodată una dintre concluziile spectacolului de teatru „Euforia” (regie: Denisa Irina Vlad; asistent regie: Toni Nica), prezentat arădenilor luni seara, pe scena Palatului Cultural, de Ziua Mondială a Sănătății.

    Asta e tot, deci? Nu există scăpare, nu există control sau autocontrol, nu există, în ultima instanță, vreun remediu? Nu poate fi atât de gravă, atât de serioasă treaba! – s-ar gândi unii. Doar că e un joc de șanse, iar drogul e un urzitor ticălos cu asul în mânecă. Un Jolly Joker câștigător din start. În cele mai extreme și nefericite cazuri – din ce în ce mai multe, alarmant de multe cazuri –, singura soluție rămâne străduința, o străduință chinuitoare. Și speranța, la superlativ. Este un drum inuman pe care nimeni nu vrea cu adevărat să pășească.

    Cinci mărturii, inspirate din povești de viață 100% reale, au reușit să dovedească acest lucru într-un mod sufocant de credibil.

    E ceva de făcut, așadar, odată căzut în prăpastia dependenței? Cum poate fi ținută în frâu, cum poate fi îmblânzită și adormită acea bestie lăuntrică care se hrănește cu vise și decepții, cu libertăți și, în cele din urmă, cu vieți omenești? Cum poate fi dat sonorul mai încet acelei melodii din creier care bubuie exorbitant și ordonă cu superioritate de netăgăduit mai mult și mai mult, și mai mult și mai mult… înainte să fie prea târziu, înainte de epuizarea fizică totală, de multe ori fatală?

    Întrebările au devenit mai asurzitoare decât răspunsurile, luni seara, dar jocul excepțional al actorilor orădeni de la Asociația Culturală Teatrul „DeLear” au înfipt acul realității exact acolo unde doare cel mai tare, în întrebările care s-ar putea să ascundă în sine chiar răspunsul: merită să îți pierzi benevol abilitatea de a deține controlul? Merită să devii propriul tău călău euforic, în timp ce o parte din tine urlă din răsputeri, înfrânt, distrus, deznădăjduit, după ajutor?

    Despre drogurile care provoacă adicții grave a fost vorba, desigur, deși în toate cazurile redate în spectacolul „Euforia”, toate decăderile au început cu chestii light, plăceri nevinovate, „dubioșenii” mellow.

    Cele cinci povești relatate nu sunt poveștile proprii ale actorilor George Dometi, Sorin Ionescu, Giorgiana Coman, Mirela Niță Lupu și David Constantinescu (actori, de asemenea, ai Trupei Iosif Vulcan de la Teatrul Regina Maria din Oradea), sunt în schimb ale unor victime necunoscute, care au mărturisit toate aceste experiențe insuportabil de reale.

    Un tip dintr-o familie bună – un banal consumator de droguri. Ajuns boschetar, cu respectul de sine zdruncinat, cu demnitatea neutralizată.

    O tipă – în căutare de simple intreacțiuni umane, ajunsă anesteziată, violată, după un timp chiar din proprie inițiativă, din cauza poftei nestăvilite după droguri.

    Un tată exemplar care și-a pierdut fiul pe care-l cunoștea (sau credea că-l cunoaște), având prea multă încredere în deciziile lui adolescentine.

    O mamă ruinată, îngenuncheată de suferință, care nu-și mai recunoaște fiica.

    Și un dealer. Un băiat bun, descurcăreț într-o lume coruptă de la vârsta de 12 ani, ajuns mai răsărit decât ceilalți „prăjiți”, dar incapabil până la urmă de a se salva de la propria-i capcană, în care a târât și o fată – tipa de mai sus, precum și un băiat, dealer de mâna a doua – fiul tatălui exemplar mai sus amintit.

    dependență droguri autodistrugere Euforia - Teatrul DeLear - Arad

    Cinci povești despre simple circumstanțe inoportune, transformate pe nevăzute în coșmaruri mizerabile, în tragedii care îngroapă în uitare până și cele mai dramatice filme tematice (un film oarecum apropiat, dar totuși, extrem de departe de ceea ce ar trebui să fie o conștientizare veridică, ar fi „Beautiful Boy”; regia: Felix Van Groeningen, 2018).

    Viața bate filmul. Aceasta a fost o altă concluzie trasă după spectacol… iar o astfel de concluzie denotă, de regulă, o tristețe, o disperare, un șoc de neimaginat. Toate deodată, multiplicate la nesfârșit, fără milă.

    Poate cel mai delirant exemplu din viața reală ar fi faptul consemnat de specialiști că cel mai tânăr dependent de droguri din România are doar 8 ani…

    Lupta cu drogurile – lupta cu dependența care și-a învins deja victima – e ca o luptă cu o boală incurabilă.

    Diferența dintre boală și dependență e că cea din urmă începe frumos, mirobolant, extatic. Continuă cu negarea: „nu e atât de grav, oricând mă pot opri”. Intervine însă un moment imprevizibil, un moment nedeslușit, neobservat, în care condamnarea la un șir inepuizabil de tragedii a fost deja pronunțată, ambalată în continuare într-o simplă, reconfortantă, dulce promisiune. O promisiune că suferința va fi alungată. Problema e că te încetinește. Asta e toată schema. Iar când ți-e lumea mai dragă, când amorțeala pare nemăsurată și extazul, grandios, suferințele împinse-n spate te prind din urmă, într-un final. Toate deodată, multiplicate la nesfârșit, fără milă.

    Doar cu perseverență și o viață iremediabil sfărâmată (laolaltă cu viața, bucuria și visele celor dragi) poate fi potolit, eventual chiar depășit, dar cu greu, cu pași mici și extrem de nesiguri, impasul de lungă durată numit dependență.

    Aceasta a fost o altă concluzie-cheie a spectacolului „Euforia”. Și totodată, mesajul principal. Deoarece prevenția, conștientizarea este cheia… și nu lupta, deseori deșartă. Întrebările rămân. O groază de întrebări.

    „Ce e de făcut?” este doar începutul.

    ***

    Spectacolul „Euforia”, aflat într-un turneu național, este un proiect artistic și totodată educativ, derulat în parteneriat cu „Rotary Club Oradea Art Nouveau”. S-a jucat deja și în școli, în mai multe orașe din țară, în cadrul unei campanii de conștientizare în rândul celor mai vulnerabili consumatori de droguri. Spectacolul a fost adus la Arad de către Asociația Club Rotary Arad-Cetate, în parteneriat cu Filarmonica Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Direcția de Sănătate Publică Arad. Următoarele opriri: Sebeș, București, Alba Iulia.

    Citește și:

    Dependența de droguri în Arad: raportările sunt rupte de realitate. În 2023, au fost înregistrați doar 25 consumatori

    8% dintre elevi consumă frecvent alcool, 15% fumează zilnic. Depedenţele adolescenţilor, între cifre oficiale şi subraportare

    Elevi și studenți, audiați de procurori într-un dosar de trafic de droguri în școli. Percheziții în 5 orașe

    Doi tineri arestați pentru trafic de droguri: captură de 10 kilograme de substanță cristalină 3-CMC, un drog de mare risc

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.