miercuri, 16 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    „Common Heritage”. Frumusețile arhitecturale ale Aradului, incluse într-un catalog Secession, dedicat patrimoniului orașelor din România, Ungaria și Serbia

    de Special Arad | 8 aprilie 2025, 2:32 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    imagini din catalogul „Common Heritage”

    Asociația Prin Banat anunță lansarea la Arad a publicației „Common Heritage – Catalog Secession”, dedicat patrimoniului construit comun al orașelor din euroregiunea DKMT.

    Turneul de lansare a publicației Common Heritage – Catalog Secession 1. Fitomorf continuă și în 2025, prima oprire fiind la Arad – un oraș prezent în mod semnificativ în paginile catalogului. Evenimentul va avea loc în data de 15 aprilie 2025, în Sala Regele Ferdinand din incinta Primăriei Municipiului Arad. Pe lângă lansarea oficială a publicației, publicul va putea participa la o prezentare introductivă despre specificul stilului Secession în Arad, susținută de Imelga Földi.

    Seara se va încheia într-un spațiu emblematic pentru arhitectura Secession din regiune – foaierul Palatului Culturii – unde va fi vernisată expoziția itinerantă Common Heritage – The Tale of Four Cities. Intrarea este liberă.

    Despre proiectul „Common Heritage”

    Proiectul Common Heritage a fost lansat în 2023, în contextul în care Timișoara deținea titlul de Capitală Europeană a Culturii, reprezentând o extindere a inițiativei Heritage of Timișoara, derulate de Asociația Prin Banat încă din 2017.

    Păstrând metodologia acesteia, Common Heritage a fost dezvoltat la nivel euroregional, implicând orașele Szeged (Ungaria), Subotica (Serbia) și Odesa (Ucraina), alături de Timișoara. În urma cercetărilor de teren și a documentării patrimoniului construit din cele patru orașe, a reieșit clar existența unui fond arhitectural comun valoros, care a evidențiat nevoia unei analize mai profunde privind influențele reciproce și contextul dezvoltării acestora.

    Astfel, în 2024 a fost lansat Common Heritage – Catalog Secession, continuând cercetarea începută anterior și axându-se pe ornamentația arhitecturală specifică perioadei 1900. Proiectul își propune clasificarea, interpretarea și prezentarea acestui repertoriu decorativ într-un cadru mai amplu – orașele din euroregiunea DKMT.

    Până în prezent, în cadrul ediției curente, au fost identificate, analizate și fotografiate peste 5000 de motive decorative din 25 de orașe, contribuind astfel la o inițiativă de documentare unitară a acestor elemente valoroase, până acum necentralizate într-o bază de date coerentă.

    În cadrul ediției din acest an a proiectului Common Heritage au fost documentate peste 5000 de motive decorative, identificate, analizate și fotografiate în 25 de orașe din trei țări:

    • România: Timișoara, Arad, Lugoj, Lipova, Deva, Jimbolia, Caransebeș, Reșița, Chișineu-Criș, Băile Herculane;

    • Ungaria: Szeged, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Hódmezővásárhely, Csongrád, Békéscsaba, Szentes, Gyula;

    • Serbia: Subotica, Novi Sad, Pancevo, Kikinda, Zrenjanin.

    Această amplă cercetare euroregională a permis cartografierea unui patrimoniu ornamental comun, ilustrând diversitatea și coerența stilului Secession în spațiul DKMT.

    Curatoriată de Anca Majaru, expoziția Common Heritage – The Tale of Four Cities propune o explorare artistică și documentară a patrimoniului comun din patru orașe europene, separate astăzi nu doar de granițe naționale, ci și de evoluții distincte la nivel economic, social și politic.

    Opt artiști din România, Ungaria, Serbia și Ucraina au pornit de la aceleași elemente arhitecturale, selectate în urma unei cercetări riguroase desfășurate în Timișoara, Szeged, Subotica și Odesa, oferindu-le interpretări vizuale personale. Rezultatul este o serie de lucrări care reflectă un limbaj vizual comun, revelând nu doar frumusețea ornamentală a stilului Secession, ci și potențialul creativ pe care patrimoniul cultural îl oferă în contemporaneitate.

    Artiști participanți:
    Tina Malajmare, Lucian Popovici, Kiss Adél, Szőke Csaba, Maja Rakočević Cvijanov, Vanja Subotić, Olga Razinkina, Igor Vereshkin.

    Common Heritage

    Evenimentul de la Arad din 15 aprilie 2025, care începe la ora 18:00, va marca lansarea primului număr al seriei Catalog Secession, dedicat motivelor fitomorfe. Lansarea va avea loc în Sala Regele Ferdinand din incinta Primăriei Municipiului Arad.

    Seara va continua în unul dintre cele mai emblematice spații Secession din regiune – foaierul Palatului Culturii – unde va fi vernisată expoziția itinerantă Common Heritage – The Tale of Four Cities.

    Programul evenimentului va fi următorul:

    18:00 – Sala Ferdinand, Primăria Municipiului Arad (Bulevardul Revoluției, 75)

    Lansare Common Heritage – Catalog Secession  Fitomorf /Mihai-Claudiu Moldovan
    Prelegere Arhitectură art nouveau în orașul Arad – Opera arhitecților Milan Tabaković și József Steiner /Imelga Földi

    19:00 – Foaier Palatul Culturii (Piața George Enescu, 1)

    Deschidere expoziție Common Heritage – The Tale of Four Cities /Anca Majaru

    ***

    Pentru a afla mai multe despre proiectul „Common Heritage – Catalogul Secession”, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook și Instagram Heritage of Timișoara.

    Organizat de Asociația Prin Banat, proiectul „Common Heritage – Catalogul Secession” este susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.

    Citește și:

    Societatea civilă, în dialog pe tema valorificării clădirilor de patrimoniu din Arad

    Se lansează Ghidul de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural din zona Aradului

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.