sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Aproape 7 milioane de euro pentru reabilitarea și reconversia fostei fabrici MARTA | VIDEO din interiorul clădirii

    de Tomas Arond (Tomck@t) | 10 octombrie 2024, 6:16 PM | Administraţie | Cultură | Topic special

    17

    Două din trei segmente ale clădirii monument istoric „Casa MARTA”, inclusiv partea frontală, dinspre Calea Aurel Vlaicu (clădirea cu turn), vor intra în curând în prima etapă a procesului de reabilitare și reconversie într-un nou centru multicultural, precum și în sediul Hub cultural mARTA. Primăria Arad a obținut, prin ADR Vest, o finanțare europeană importantă, de 6.950.000 euro, prin Programul numit „Noul Bauhaus European”.

    Lucrările de reabilitare ar trebui să înceapă chiar de anul viitor.

    „S-a pomenit deja despre oportunitatea finanțărilor care vor veni din fonduri europene, cea mai importantă fiind cea prin Programul «Noul Bauhaus European». Săptămâna trecută a fost la Arad – și aici, la Casa MARTA – o delegație de la Bruxelles, chiar șeful acestui program. Este vorba de o finanțare de 6.950.000 euro, de care va beneficia municipalitatea, Primăria Municipiului Arad, pentru reabilitarea și reconversia Casei MARTA”, a declarat Ovidiu Balint, directorul Hub cultural mARTA, într-o conferință de presă ce a avut loc chiar în Casa MARTA.

    Programul „Noul Bauhaus European” se adresează municipalităților din Vestul României, alături de Arad, obținând aceeași finanțare de 6.950.000 euro și orașele Timișoara, Deva și Reșița.

    Finanțarea de aproape 7 milioane de euro este „o sumă promițătoare, pentru că suma totală de care ar fi nevoie conform studiului DALI (n. red. – pentru toate cele trei segmente ale clădirii), este de 11 milioane de euro”, a precizat Ovidiu Balint, dar cel puțin așa vor putea începe lucrările, fiind inclus chiar și emblematicul turn.

    Consultarea opiniei publice, începând de luna viitoare

    În luna noiembrie 2024, Hub cultural mARTA va demara deja procesul de consultare a opiniei publice, ca un prim pas în implementarea proiectului în vederea finanțării, invitând la Casa MARTA asociații arădene din domeniul cultural și antreprenori din domeniul cultural și industrial, pentru a stabili, practic, ce activități artistice și oferte culturale și-ar dori arădenii să găsească în Casa MARTA după ce va fi reabilitată.

    Va fi, de asemenea, și un sondaj de opinie pentru cetățeni, realizat în parteneriat cu Universitatea Aurel Vlaicu, precum și un forum online pe pagina oficială a instituției, hubmarta.ro.

    Dar dincolo de stabilirea viitoarelor activități și evenimente în baza cererii publicului, Hub cultural mARTA are deja idei concrete pentru sălile clădirii MARTA.

    În primul hol, de la intrare, va fi centrul de informații, în spatele căruia vor fi birourile administrative. Tot la parter, o sală imensă va deveni una dintre sălile multifuncționale (pentru concerte, spectacole, proiecții de filme și diferite activități artistice). Vor mai fi încă două săli multifuncționale în partea din spate a clădirii, în „Hala 3”, unde va fi și „Muzeul Tehnicii și Tehnologiei” și un muzeu etnografic numit „Muzeul Comunităților Arădene”.

    Una dintre viitoarele săli multifuncționale în Casa MARTA
    Una dintre viitoarele săli multifuncționale în Casa MARTA

    În clădirea cu turn, la etaj, va fi o sală de dans și ateliere pentru artiști plastici și artiști fotografi.

    Clădirea are și un subsol, unde se vrea o tipografie și ateliere de restaurare.

    viitoarea sală de dans în Casa MARTA
    Viitoarea sală de dans în Casa MARTA

    Reabilitarea clădirii cu turn, finalizată cel târziu în 2027

    Partea birocratică a proiectului, proiectul tehnic și obținerea autorizațiilor sunt deja în stadiul de pregătire, a declarat consilierul local municipal Cosmin Buruc: „Este cea mai importantă fază a proiectului. Sperăm să o terminăm în cel mai scurt timp. Chiar ieri am avut o întâlnire la Primărie, am făcut un fel de grup de lucru, în care am cooptat toți factorii implicați, pentru că e de o complexitate imensă ce este aici, nu ține doar de o persoană, ține și de departamentul de investiții, departamentul de fonduri europene, departamentul tehnic, de biroul arhitectului-șef, de mai multe departamente din cadrul Primăriei. Luni vom avea o altă întâlnire, deci nu o lăsăm așa, să tergiversăm lucrurile”, a declarat pentru Special Arad Cosmin Buruc.

    „Această împărțeală pe trei segmente a clădirii a fost făcută tocmai pentru etapizarea redării în funcțiune a clădirii. Dacă se termină mai repede renovarea unui corp al clădirii, acela va intra deja în circuitul civil, va începe să funcționeze, nefiind o problemă faptul că renovarea va continua în celelalte corpuri”, a mai precizat consilierul Cosmin Buruc.

    Momentan, clădirea se află, desigur, într-o stare avansată de degradare, dar Ovidiu Balint și consilierul local Cosmin Buruc sunt încrezători că suma obținută va acoperi necesara reabilitare.

    Tavan aproape prăbușit într-o sală în Casa MARTA
    Tavan prăbușit pe jumătate, într-o sală din Casa MARTA

    Mai este în așteptare și un alt proiect de finanțare, printr-o colaborare transfrontalieră cu orașul Makó din Ungaria. Deși a fost inițiat și proiectul respectiv, având în vedere că majoritatea fondurilor europene acordate Ungariei au fost înghețate, această a doua linie de finanțare rămâne, deocamdată, cu semnul întrebării. În schimb, Hub mARTA are în vedere orice altă sursă de finanțare aplicabilă în viitorul apropiat, fie din fonduri europene, fie guvernamentale.

    Dacă totul va decurge conform planului, primul corp de clădire ar trebui să intre în funcțiune cel târziu în 2027.

    „Liniile de finanțare pe care le accesăm ne obligă să terminăm lucrările până în 2029”, a precizat Ovidiu Balint.

    Holul de la intrare în Casa MARTA
    Holul de la intrare în Casa MARTA

    Suprafața aproximativă a întregului imobil este de 4000 mp suprafață construită la sol, cu o medie de trei nivele. Segmentul clădirii care va fi, cel mai probabil, primul reabilitat, are cinci nivele cu tot cu turn și are și o mansardă pe care municipalitatea vrea să o extindă.

    Planul clădirii se găsește pe site-ul hubmarta.ro (vezi aici).

    În centrul a cinci cartiere

    „Casa MARTA se află în centrul unei zone a cinci cartiere, cu o populație de cca. 50.000 de locuitori, care nu au unde să se ducă pentru petrecerea timpului liber. Cu alte cuvinte, asta ne dorim noi să propunem arădenilor, un loc în care arădenii să se simtă bine”, a spus Ovidiu Balint.

    Vedere din turnul Casei MARTA
    Vedere din turnul Casei MARTA

    Instituția de cultură Hub mARTA s-a înființat în 2022 tocmai cu scopul principal de a oferi imobilului, în care a funcționat fosta fabrică de mașini, o funcție multiculturală, precum și un muzeu al istoriei industriale a orașului. Clădirea fostei fabrici MARTA a fost dată în administrarea hub-ului cultural omonim în anul 2023. În momentul de față, instituția de cultură funcționează într-un sediu provizoriu în holul fostului cinematograf „Dacia”, din centrul Aradului.

    Instituția a organizat deja mai multe evenimente culturale, printre care un Simpozion de sculptură, festivalul Underground și, cel mai recent, la începutul acestei luni, festivalul de teatru circ „Performance. Acting. Circus”.

    Hub mARTA a produs și două spectacole de teatru în acest an: „The Voyager” (regia: Theo Herghelegiu), în parteneriat cu Aradi Kamaraszínház și Teatrul Carousel, și „Toxic” (regia: Florin Piersic Jr.), cel din urmă fiind produs în cadrul unui workshop și prezentat în premieră la Festivalul Underground.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ovidiu Balint spune ca e pentru 50.000 de aradeni care nu au unde sa se duca pentru petrecerea timpului liber. Pana acuma ce au pazit? Daca nu era Marta ce faceam . La mall? la Shopping. Cine e vinovat ca nu au unde sa se duca? Vad in video consilieri si pe Variasi sfatuitorul lui Bibi . Oricum am ghicit deja firma care il va reabilita si pun pariu ca nu o sa ajunga 9milioane

      +11 voturi
      +1
      -1
    2. 7 milioane de euro??? Cat va fi felia fiecaruia?

      mue politicieni corupti!

      Mai bine ati repara bazinul Delfinu nu mizerii de cladiri care nici macar nu pastreaza imaginea.

      De ce faceti sistem de rating la firmele cu care lucrati? De ce permiteti unor firme infecte sa castige licitatii? De ce nu le retrageti autorizatia la a doua greseala? Infecti sunteti toti din lumea politica. Va ajunge urgia Celui de Sus! Vexeti la Falca cu cancerul lui si cu orientarea lui sexuala dubioasa.

      +6 voturi
      +1
      -1
    3. Dar castelul Mocioni se prăbușește pe zi ce trece nici măcar pus în siguranță, tot așa Bibart a promis ca pune în siguranță biserica Franciscana din Cetatea Aradului.
      Se termină anul vine zăpadă și nu a pus biserica în siguranță.
      Dar utilitățile pt unitatea Gai le-a făcut? Spunea ca a rezolvat cu Armata și de anul viitor după ce se trag utilitățile se montează sistemul modular și se mută armata în Gai.
      Nimic…

      +2 voturi
      +1
      -1
    4. @Pt Tomcat
      Îți doresc să ai ocazia să renovezi (ca la carte, nu doar o spoială pt revânzare profitabilă), a unei case/apartament într-o clădire veche.
      .
      Vei fi surprins (dacă nu te-ai interesat înainte) că te va costa cel puțin dublu ! Este mult mai greu să stabilizezi niște ziduri vechi, dar să refaci toate instalațiile (obligatoriu !) și să le modernizezi, dar PĂSTRÂND CARACTERISTICILE și ” PARFUMUL” vintage. De asemenea și meseriașii pe care va trebui să-i folosești TREBUIE să fie cu experiență, pt că ziduri noi de bca sau porotherm, aproape orice prost știe să le ridice, să le tencuiască și-apoi să le zugrăvească, dar ziduri vechi, să le tratezi, să le corectezi și abia apoi să le finisezi, este mult mai greu .
      .
      De aceea toți șmecherii imobiliari, AU LĂSAT SĂ SE DISTRUGĂ VOIT case vechi, solide, conservate si de comuniști, preferând să le dărâme ca sâ construiască ALTELE NOI și cu MAI MULT NIVELURI . E infinit mai profitabil…
      Dar așa ne-am aruncat la gunoi o bună parte din Istorie, fără să fie nevoie să vină Putin să ne bombardeze.
      Dacă s-ar face un inventar la nivel național, sunt convins că samsarii imobiliari post-revoluționari au distrus mai multe case vechi (și foarte multe istorice !) decât a făcut-o Ceaușescu cu cartierele sale muncitorești. Alea, cele mai multe, erau plasate la periferie, cu case mult mai modeste, dar samsarii moderni au distrus pe „bandă rulantă” , edificii istorice, impozante și centrale, adevărate comori arhitecturale.
      Iar asta e trist, foarte trist…, că ne distrugem singuri istoria, MAI MULT decâtt o fac străinii și dușmanii noștri…. Doar pt câțiva „gologani” în plus (ceea ce tu o numești „rentabilitate” – când vrei cu adevărat să salvezi istoria, nu există „rentabilitate” , ci poate, doar , „EFICIENȚĂ”) ne-am aruncat la gunoi, o bună parte din istorie.
      Să vedem, însă, cât de eficient va fi colectivul mARTA, cu proiectele sale… Pt că Istoria e importantă, da, dar nu pt a fi folosită ca mijloc de „a sifona” bani !

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Nimic greșit în ceea ce spuneți generalizând, domnule Dd. Nu înțeleg însă de ce vă adresați direct mie cu acest comentariu. În primul rând, nu eu reabilitez Casa MARTA. Dar știți bine acest lucru. Articolul de față prezintă faptele: s-a primit această finanțare, sunt aceste planuri, iar clădirea arată în prezent în acest fel (sau… ar fi mai potrivit să spun: în acest hal). Plus: vor mai fi și alte linii de finanțare pe care am înțeles că se va aplica, pentru că, cu siguranță, reabilitarea completă a clădirii va necesita mult mai mulți bani (după estimările din studiul DALI, 11 milioane de euro). Articolul de față nu este o analiză care să stabilească dacă suma alocată din fonduri UE va fi sau nu va fi suficientă pentru reabilitarea unor părți din clădire. Am spus reabilitare, nu doar o renovare, pentru că, evident, așa cum ați spus, zidurile vechi trebuie puse în siguranță, podeaua și tavanul pe alocuri refăcute chiar complet, așa cum reiese acest lucru din imagini.

        „Să vedem, însă, cât de eficient va fi colectivul mARTA, cu proiectele sale… Pt că Istoria e importantă, da, dar nu pt a fi folosită ca mijloc de «a sifona» bani!” – perfect de acord.

        –-

        Revin cu scuze. Acum am văzut că nu mie mi-ați răspuns, ci celui care s-a semnat „Pt Tomcat”. Nu-mi rămâne decât să fiu de acord cu dvs.

        +3 voturi
        +1
        -1
    5. Este o inițiativă excelentă, benefică pentru oraș ! Nu se vede? Ce-i oprește pe alții să scrie proiecte europene pentru inițiativele lor? Oradea are doar proiecte europene în valoare totală mai mare decat întreg bugetul Aradului. De fapt în spatele răutaților s-ar putea să fie aceeași trepăduși și samsari imobiliari care sunt „peste tot” în oraș și care-și rod acum unghiile de ciudă că nu le-a mai „picat o pleoașcă”, un teren, „ceva”, pt o nouă „investiție” rezidențială.

      +1 voturi
      +1
      -1
    6. @ Tomck@t
      Nu dvs mă adresam ci lui :
      @ Pt Tomcat .
      .
      E adevărat că manipulatorii comentariilor de pe site-uri nu folosesc un Nick ci un apelativ către un alt comentator sau către autor, TOCMAI CA O REPLICĂ CE ÎI ERA ADRESATĂ să PARĂ că e dedicată altcuiva !
      Dar mă așteptam să vă prindeți (inclusiv din conținutul comentariului) că NU DVS VĂ ERA ADRESAT comentariul meu , ci celui care critica costurile reabilitării clădirii vechi și foarte deteriorate , cu nick-ul „Pt Tomcat”, fără să aibă habar ce înseamnă acest lucru !
      .
      În rest, articol f. bun și aștept cu interes să văd ce va reuși să faca dl Ovidiu Balint cu acei bani, deloc puțini, dar absolut necesari, dacă știe să-i folosească eficient și SĂ IASĂ O TREABĂ BUNĂ.
      De urmărit …
      O zi frumoasă !

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.