sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Toţi cei 9 arbori din parcarea aflată între Hotel Continental şi Proiect SA au fost tăiaţi. Cine e responsabil, când s-a întâmplat, ce a urmat şi ce s-a pus în loc?

    de Adriana Barbu | 3 octombrie 2024, 3:28 PM | Administraţie | Strada | Topic special

    4

    În tăcere, aproape neobservaţi, dat fiind că zona e una de birouri, având în vecinătate un hotel şi câteva şcoli, toţi cei 9 arbori situaţi în parcarea aflată între Hotel Continental şi Proiect Real Estate SA au fost tăiaţi vineri.

    Parcarea e una cu barieră, semn că proprietatea e una privată, dar e nevoie chiar şi aşa, pentru a tăia arbori, fie de acordul Agenției pentru protecția mediului, fie de câteva analize din care să reiasă că acei copaci erau bolnavi și, desigur, de acordul Primăriei Arad, după verdictul comisiei locale care se ocupă de astfel de probleme.

    Deși, în mod normal, ți-e aproape imposibil să crezi că pe toți cei 9 arbori i-a lovit aceeaşi boală, care a impus eliminarea lor din peisaj, acest lucru chiar s-a întâmplat, iar într-o zi de vineri, final de septembrie 2024, au dispărut.

    copaci Continental bun 2 1(Parcarea privată unde erau până vineri copacii)

     

    Ne-a luat câteva zile să aflăm cine are în grijă parcarea de aici, cine a decis tăierea tuturor arborilor situați în alveolele care delimitează locurile de parcare, arbori care făceau până de curând umbră mașinilor parcate și răcoreau puțin întreaga zonă betonată. Iar asta, cu toate că știrea pe care o documentam nu are final trist.

    Înainte de a publica materialul, alţi arbori, de pe Bulevardul Revoluţiei, au intrat pe lista neagră, în regim de urgenţă, şi au fost tăiaţi, aşa că am mai amânat publicarea acestui material. Prea mulţi copaci la tăiat.

    copaci Cotinental taiati

    (Așa a arătat timp de patru zile parcarea dintre Hotel Continental și clădirea de birouri de lângă)

    Cum au dispărut toți arborii din parcarea de lângă Hotel Continental

    Pentru că vineri după-masa a fost momentul la care un arădean ne-a solicitat să ne deplasăm la fața locului pentru a vedea cum au dispărut alți arbori din Arad, a trebuit să așteptăm până luni după date oficiale.

    Oricum, până să ajungem noi la fața locului, nu mai era nici urmă de lemn tăiat, fapt care ne-a făcut să ne întrebăm dacă tăierile au avut loc acum și, dacă da, cum de s-au mișcat așa repede muncitorii, astfel încât au dispărut, în câteva ore, și copacii și urmele tăierii şi cum de arădenii au tăcut.

    Luni, chiar şi cu datele adunate de pe la instituţii, situaţia care a dus la tăierea celor 9 arbori de către muncitorii de la Rogera nu ne-a fost cu mult mai clară. Doar miercuri am reușit să ajungem la cel care a cerut ca arborii să fie tăiați. Până atunci, însă, am bâjbâit printre răspunsurile Primăriei Arad şi ale altor instituţii, temători să nu o dăm în bară, în condiţiile în care subiectul copacilor a devenit (și datorită nouă) unul sensibil în oraș.

    Ce spun instituțiile statului în chestiunea celor 9 copaci tăiați

    De la Consiliul Judeţean Arad, care deţine terenuri în imediata vecinătate a parcării cu pricina, am aflat că suprafaţa pe care se aflau cei 9 arbori nu mai este în proprietatea instituţiei. A trecut, în 2019, din proprietate publică a CJA în cea a Primăriei Arad. Miercuri, însă, am aflat că probabil nu vorbim de același teren, ci de unul învecinat. Cel care are în administrare terenul unde au fost tăiaţi copacii spune că aceasta se află în concesiunea firmei sale din anul 2000.

    „Terenul din vecinătatea Hotelului Continental, situat între hotel și clădirea de birouri care adăpostește mai multe firme, nu aparține Consiliului Județean Arad. Acest teren a fost transferat din domeniul public al Județului Arad în domeniul public al Municipiului Arad, prin Hotărârea Nr. 223 din 31.07.2019, care a aprobat trecerea a două parcele de teren situate în Municipiul Arad, Bulevardul Revoluției, nr. 79 bis.

    În ceea ce privește tăierea celor 9 arbori, nu avem competența să furnizăm detalii suplimentare, deoarece terenul se află în administrarea Municipiului Arad.

    Pentru mai multe informații legate de acest subiect, vă recomandăm să contactați Primăria Municipiului Arad” – este răspunsul primit de la CJA la solicitarea noastră.

    Primăria Arad susţine că terenul e concesionat celor de la Pro Arhitectura de câțiva ani şi că firma avea dreptul să taie copacii dacă obţinea avizele necesare de la cei îndrituiţi, nu de la instituție!

    Agenţia pentru Protecția Mediului Arad spune că a primit o cerere de la Proiect Real Estate pentru tăierea arborilor. Cum, însă, aceştia fuseseră deja etichetaţi de către Primăria Arad (!) ca fiind bolnavi, nu a mai dat niciun aviz pe temă. Instituţia dă avize doar în cazul în care copacii care se vor tăiaţi sunt sănătoşi, caz în care intervin cu expertiza şi cu legea cei de la APM.

    Dar cum deja copacii de lângă parcarea Continental fuseseră declaraţi bolnavi, problema nu mai era în curtea APM, ci mai degrabă a serviciului din cadrul Primăriei Arad, cel care decide cât de bolnavi sunt arborii din Arad, cât sunt de periculoşi şi când trebuie tăiaţi – Comisia pentru stabilirea stării de sănătate a arborilor propuși pentru tăiere.

    copaci Continental taiati linie

    (Marcajele, vizibile la rădăcina copacilor tăiați)

    Arborii din parcare, marcați de ocolul silvic

    Mai mult, unii dintre arbori (dacă nu toţi) au fost marcaţi de cei de la Ocolul Silvic. Pe ce a mai rămas din tulpina unora dintre arborii tăiaţi se mai putea vedea, până marţi, pete de culoare, marcajul. Faptul indică că problema tăierii lor devenise simplă pentru toți: odată considerați bolnavi, era nevoie doar de intervenţia celor de la Ocolul Silvic (marcare, autorizaţie de exploatare, act de punere în valoare).

    Ne-a fost imposibil să dăm de cei de la Ocolul Silvic Iuliu Moldovan pentru a afla care a fost rolul acestei instituții în chestiunea copacilor din parcare, pentru că la telefonul de pe site nu a răspuns nimeni.

    Nici despre cât de bolnavi sau sănătoşi erau copacii nu vă putem spune nimic oficial de la Primărie, deşi aceasta a avut un rol însemnat în tăierea lor. În primul rând, pentru că Primăria nu consideră problema copacilor de pe terenul concesionat ca fiind a instituției.

    În al doilea rând, pentru că astfel de întrebări suntem nevoiţi să le adresăm pe Legea 544/2001, iar răspunsul nu-l primim cu celeritate, așa cum spune legea, nici măcar în cele 10 zile reglementate de actul normativ, ci în termenul oferit drept excepţie (când întrebările sunt complicate). Iar acest ultim termen se poate întinde până la 30 de zile.

    copaci Continental registru spatii verzi

    (Așa apare notată zona în Registrul spațiilor verzi)

    În Registrul spaţiilor verzi apare doar „spațiu verde specializat”

    Cum însă copacii erau acolo, pe domeniul public al municipiului, fie el concesionat ori ba, am încercat varianta rapidă pe care am folosit-o și în trecut, în materialele noastre: Registrul spațiilor verzi, pe care Primăria Arad îl are accesibil pe site. În curs de actualizare, cum e indicat aici, așa cum e și normal la schimbările care au loc prea des, Registrul spațiilor verzi trebuie privit ca un fapt pozitiv, cu care Primăria Arad se poate mândri. Nu multe primării din ţară au o astfel de evidență.

    Doar că, de la momentul la care l-am folosit ultima dată, la materialul legat de copacii tăiați din vecinătatea Bazei Sportive Constructorul (citește AICI) și până acum, fie registrul și-a mai pierdut din consistenţă, fie în acesta a început să se opereze rapid.

    Încă din weekend, în Registrul spaţiilor verzi, deşi apare cu verde zona în care erau cândva cei 9 arbori, nu mai este trecut niciun copac şi nici o dată despre ei. Zona e trecută drept „spaţiul verde specializat”. Se pot număra însă, lejer, cele 10 alveole în care cândva fuseseră probabil 10 copaci plantaţi, iar până de curând 9 (într-una dintre alveole nu se mai vedea nici măcar rădăcina vreunui copac, semn că acesta fusese tăiat și extras în trecut). La fața locului se puteau număra până marţi nouă rădăcini.

    Singurul copac identificabil în registru e platanul bătrân, înalt de 16 metri, din vecinătatea blocurilor, încă în picioare.

    Copaci noi Continental

    (Marţi, în parcare au fost plantaţi alţi arbori)

    Motivul pentru care s-a cerut eliminarea copacilor şi noii arbori

    De ce au fost eliminați cei 9 copaci de pe terenul dat în concesiune firmei Pro Arhitectura (spun cei de la Primărie), la cererea celor de la Proiect Real Estate (spun cei de la APM) și pentru ce viitoare planuri?

    Am întrebat inițial la Primăria Arad dacă există pentru acea zonă un plan de modernizare, care să justifice tăierea, în condiţiile în care reprezentanţii instituţiei nu au menţionat că aceşti copaci au fost declaraţi bolnavi chiar de municipalitate. Singurul răspuns pe care l-am primit a fost că nu se ştie să existe aici proiecte de dezvoltare/modernizare.

    Am sunat, însă, şi la firmele indicate de autorităţi. Gheorghe Seculici, administratorul Proiect Real Estate, ne-a lămurit rapid, degajat: firma sa a solicitat tăierile și, dacă mergem chiar acum la fața locului (miercuri la amiază -n.r.) vom vedea că se plantează noi arbori în cele 10 alveole.

    copaci noi

    (Imagine surprinsă marţi, la momentul plantării noilor arbori)

    Copacii, tăiaţi la cererea Proiect Real Estate, din cauza daunelor provocate de reţelele de termoficare

    Care a fost motivul tăierii foștilor arbori? Faptul că exact sub acea zonă trec rețelele de termoficare și căldura pe care acestea o degajă a afectat copacii plantați anterior aici. Seculici susține că acum s-au ales alte specii care, se speră, vor fi mai rezistenți la situația de aici.

    Arhitectul a mai precizat că arborii tăiați au fost plantaţi tot de Proiect SA şi că noile specii au fost alese la recomandarea Primăriei Municipiului Arad. Primărie care, însă, pe noi ne-a trimis, în zilele în care documentam acest subiect, pe un alt drum.

    Care este motivul exact pentru care am primit alte informaţii, pe care să le transmitem cititorilor, e greu de spus. Mai ales în condiţiile în care,  dacă este să-l credem pe Gheorghe Seculici, care a susţinut că a avut nevoie de o lună pentru a primi avizul de înlocuire a arborilor, situaţia era cunoscută întru totul de Primăria Arad.

    Arborii nou plantaţi în locul celor a căror rădăcini, susţine Seculici, erau putrede, sunt din specia celor pe care îi puteți vedea în faţă la Enel. În parcare, miercuri la amiază, muncitorii Rogera mutau copacii din ghivecele în care fuseseră transportați în alveole.

    Cronologia exactă a tuturor acestor fapte e greu de precizat, date fiind indiciile greşite pe care le-am primit. Poate nici nu mai contează, ci nu trebuie decât să ne bucurăm că cei nouă copaci tăiaţi vineri şi-au găsit atât de repede înlocuitori. Aşa ar trebui să arate o societate normală şi nu are mare importanţă dacă acest lucru are loc la presiunea societăţii civile, sau a devenit un demers firesc, de bun simț.

    Natura dezlănţuită, încălzirea globală şi exemplul de lângă noi

    Și demers firesc ar trebui să fie, mai ales în condiţiile în care vorbim în ultimele zile foarte mult despre forţele naturii, de furtunile care se pot dezlănțui oricând, de pagubele pe care le pot produce, de încălzirea globală în care nu prea credem la modul serios, pentru că nu o înțelegem, dar care ne poate strica toate planurile și mai toți banii.

    La 100 de km de Arad, cei de la Szeged au accesat un proiect european, prin intermediul căruia vor scana 3D toţi copacii din zona centrală şi nu numai, o scanare care îi ajută să vadă care e vârsta copacului, starea în care se află, dacă are nevoie de mai multă apă, dacă solul a fost prea puternic irigat, cât CO2 absoarbe, câtă umbră face etc.

    Au accesat acest proiect ce va folosi şi inteligenţa artificială, probabil cel mai modern sistem de monitorizare din partea de est a Europei, pentru că de ani de zile monitorizează creșterile de temperatură din oraș și caută soluții să lupte împotriva încălzirii.

    •  Nagyon részletes, térbeli digitális modellt alkotnak Szeged Kiskörúton belüli fáiról

    La Arad, încă facem mișto pe tema încălzirii globale.

    copcai continental google street wiew

    (Copacii, încă în imaginile de pe Google Street Wiew)

    Cei 9 arbori, vizibili încă pe Google Street View şi în fotografiile Proiect Real Estate

    Cum a arătat zona verde din parcarea Proiect Real Estate puteți vedea în poza de mai sus, aşa cum a fost surprinsă de Google Street View în vară. Foştii arbori nu vor mai amenința niciodată mașinile parcate aici, nici pietonii care trec rar prin zonă. Gheorghe Seculici ne-a declarat că chiriaşii locurilor de parcare au fost informaţi că arborii sunt cu probleme şi la furtuni mai serioase e posibil să se rupă.

    Cei 9 copaci se mai pot vedea și în unele poze de prezentare ale firmei Proiect Real Estate SA.

    copaci parcare Continental Proiect Real Estate

    (Arborii, prezenți în pozele de prezentare ale Proiect Real Estate SA)

    Miercuri, zona plină de muncitori cu utilaje, veniţi să planteze noii arbori, prindea iar viață. Va mai dura însă luni bune, ani probabil, până când arborii de acum vor face umbră în zonă.

    Firmele amintite de autorități și legătura lor cu politica

    Cele două firme invocate de autorităţi, Proiect Real Estate Arad şi SC Pro Arhitectura, aparţin unora dintre cele mai cunoscute figuri politice de la nivelul Aradului. Prima societate îl are ca administrator pe Gheorghe Seculici, directorului Camerei de Comerţ Arad, membru marcant PNL, în timp ce cea de a doua societate aparţine soţilor Ela şi Gheorghe Falcă, ultimul fiind președintele PNL Arad și europarlamentar la al doilea mandat. Este posibil ca acesta să fi fost şi motivul pentru care ne-a luat atât timp să ajungem la „făptuitor”.

    Citeşte şi: 

    Cei doi stejari din Parcul Eminescu, marcați pentru tăiere înainte de a fi declarați bolnavi

    Un oraș la umbra copacilor căzuţi. Trista poveste a ultimei săptămâni: plopi tăiaţi pe mal, avize pentru eliminarea copacilor de pe o stradă şi arbori marcaţi pe centru

    Despre copaci, numai de bine. Flori în Parcul Eminescu, pe mormântul unuia dintre arborii tăiați

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Interesant cu ocazia asta a aflat și prostimea ca Pro Arhitectura a primit parcarea de pe domeniul public în concesiune asta e adevărata știre, e prima dată când se afla acest lucru.
      Va dați seama pt concesiune plătesc bani mărunți față de cât ar fi plătit la parcare cu ora.
      Uite asa dintr-un nimic aflam ce privilegii și-au mai dat unii.
      Tot așa pana la scandalul galeriei UTA cu Meszar lumea nu a știut ca Meszar are în proprietate fostul teren de fotbal al fabricii de zahar.
      Multe lucruri pestilențiale sunt dosite în arhivele primăriei.

      +30 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.