luni, 21 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Învățământul românesc în stop cardiac

    de Lajos Notaros | 19 iulie 2024, 7:43 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    8

    În plină vacanță de vară, chiar dacă pe ici-colo, prin părțile esențiale, se mai dau examene și alte cele, veni, iată, momentul, să mă ocup din nou de o problemă la care chiar mă pricep, de învățământ.

    Să mă explic: dacă mergeți la articolele din ultima vreme din Special care vizează situația de la Colegiul Național Moise Nicoară, veți vedea punctul de pornire. O situație care naște sentimente și resentimente, având în vedere că este vorba chiar de liceul tradițional de elită al orașului. Orice s-ar întâmpla la „Moise”, având în vedere că adună în sălile de clasă elevi foarte buni spre excepționali, provenind în mare parte a cazurilor din familii așa-zise bune, atrage atenția.

    Citește și: Viața, așa cum e – Directoarea de la „Moise” și dreptul ei la opinie, la „tăcere politicoasă” și la… replică

    Nu mă voi băga în cele ce urmează în cazul în sine, nu este problema mea, chiar dacă am petrecut ca profesor peste 30 de ani în sistemul de învățământ arădean. Atât la nivel mediu, cât și universitar. Și tocmai pentru că am profesat câțiva ani la Peda”, la „Moise” însă nu am avut norocul.

    1 2

    Și ca să avem de unde porni, vă reamintesc aici o situație din această viață a mea, despre care am mai scris.

    Era imediat după 90 când mi s-a făcut propunerea să devin inspector școlar. Am refuzat, spunând că, organizate în acest fel, consider inspectoratele școlare județene niște instituții parazitare, de extracție comunistă, care mai mult strică decât ajută. Nu peste mult timp am fost căutat – vă spun, era la începutul anilor nouăzeci, cu țara dată peste cap, în căutare de oameni noi la vremurile gândite ca fiind, tot așa, noi – cu propunerea să preiau direcția școlii la care lucram, fiind chiar director adjunct.

    Am spus, cu zâmbetul pe buze, nicio problemă dacă mi se dă dreptul ca eu să decid pe cine angajez ca profesor. Mi s-a răspuns cu un alt zâmbet care indica faptul că nu pot să fiu atât de naiv încât să cer așa ceva. De toate acestea și multe altele nu se ocupă directorul sau conducerea școlii, ci inspectoratul școlar, deci, asta este.

    Și așa a rămas și după treizeci de ani. Sistemul moștenit de la comunism s-a schimbat doar strict formal, esența persistând. Iar această esență contrazice tocmai principiul educației și al educatorului: vocația. A fi educator, dascăl, profesor nu este doar o meserie, este înainte de toate o vocație. Pentru care trebuie să ai aptitudini și pregătire adecvată. Aptitudinile sunt esențiale: nu poate fi un dascăl bun un om închis și închistat, cu nervozități și frustrări necontrolate. Educația presupune simpatie și bună voință, empatie și deschidere, bucuria de a-l vedea pe celălalt îmbogățit spiritual și cultural.

    2 1

    La ora actuală, cu sistemul universitar umflat fără rigoare și competență, selecția și pregătirea educatorilor pur și simplu nu există. Ea, pregătirea, ar trebui să înceapă pe baza unei selecții pe aceste criterii de aptitudini: un fel de test psiho-pedagogic pe bune, nu de formă, așa cum se mai face acum. Dar degeaba ai pregăti dascăli pe bune dacă îi arunci într-un sistem birocratic învechit, bazat pe vestitele pile, relații și cunoștințe, în școli fără personalitate și autonomie, subordonate unor inspectorate care au fost gândite pentru a controla atașamentul și subordonarea politică, nu competența și talentul.

    Cu alte cuvinte a sosit de mult momentul unei reforme fundamentale a sistemului românesc de învățământ și educație

    Politicul nu are ce căuta în acest sistem, vechile deprinderi, moștenite pe nesimțite, se cer înlocuite cu reale aptitudini și competență. Nu e mare lucru să îți dai seama că este vorba de ceva aproape imposibil în condițiile date ale societății românești. Într-o societate unde diplomele sunt obținute politic, doctoratele nu acoperă nicio pricepere sau competență, ci doar puterea și influența celui care dorește să se laude cu un titlu despre care habar nu are, nu prea ai în ce să speri.

    elev

    Ajunge doar să te uiți în jurul tău, să vezi mutrele false, radiind de tâmpă satisfacție ale doctorilor făcuți la apel, majoritatea dintre ei angajați politic, ca să îți dai seama de ancestrala experiență a peștelui care de la cap se împute.

    Și ca să închei tot într-o notă personală – oricum avem destui în jurul nostru care vorbesc despre lucruri de care habar n-au , acum vreo douăzeci de ani m-am înscris la doctorat. În domeniul studiat, în cel în care am lucrat decenii ca profesor. Nu a fost neapărat o decizie personală, am fost sfătuit de mai mulți în ideea să fie mai mulți doctori pe bune, nu doar impostori.

    Am amânat multă vreme decizia, judecând că nu există în domeniu o școală doctorală în țară care să mă satisfacă, să fie pe bune. În cele din urmă am cedat, am zis, totuși nu poate fi atât de rău.

    A fost mai rău. Cei din jurul meu nu aveau treabă nici cu domeniul științific, nici cu pretențiile reale presupuse de un doctorat în științe. Chiar dacă conducătorul doctoratului meu a făcut tot ce a ținut de el ca să nu mă simt înghițit de mlaștina imposturii din jur, în cele din urmă, după doi ani, am renunțat. Și nu mi-am modificat decizia în ciuda rugăminților sale.

    Și nu îmi pare rău. Ca doctor în științe, obținut în sistemul actual al învățământului românesc, m-aș simți acum ca un câine lup, ghid pentru nevăzători, aruncat între câini vagabonzi orbi.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Opinie,opinie dar plină de adevăr! Trebuie mers ,mai adânc, la cauzele reale a situației jalnice a învățământului românesc in ansmblu. Prea multă,vina” pe moștenirea „din trecut” fără a lua în considerare părțile ADEVARAT BUNE/VALOROASE!

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Autorul cu grație mai puțin evidentă a subliniat de la început că ”Moise” este un apropo pentru a vorbi despre starea învățământului actual din România. De altfel, cazul Moise există doar pentru cei atinși direct, ceilalți au alte cazuri, fiindcă atâtea cazuri sunt câte școli. Și elevi. Și profesori. Ce părere aveți despre grația răspunsului la observația Dumneavoastră?

        +4 voturi
        +1
        -1
    2. Dom’ Profesor, îmi permit o observație:
      – cred că remarca dvs din titlu „învățământul românesc în stop cardiac” cuprinde doar o bucățică din tristul adevăr.
      Pt că, eu văd ca și CAUZĂ GENERALĂ pt toate relele care ni se întâmplă (inclusiv problema învățământului), faptul că „societatea românească în stop cardiac”.
      .
      Și de aici (așa cum „latru” în majoritatea comentariilor mele), decurge falimentul Sistemului de sănătate, al celui de învățământ, al celui juridic, al celui rutier (ce folos că incepem să avem șosele și reguli dacă nu le respectăm și NU NE RESPECTĂM? ), etc.
      .
      Revenind la Învățământ și legătura sa directă cu „metastazele” societății românești:
      – în trecut DASCĂLUL ERA RESPECTAT chiar și de către țăranul sau muncitorul analfabet.
      Astăzi, oameni cu o anumită pregătire și inteligență peste medie, EFECTIV CALCĂ ÎN PICIOARE DEMNITATEA DASCĂLULUI, dacă acesta îndrâznește să „nu le ridice în slăvi” odrasla. De aceea mulți dacăli au devenit „pupincuriștii” unor părinți „bazați”. Iar acesta e doar unul dintre aspecte …
      – mai este și aspectul politic și de pcr (pile, cunoștințe și relații), pe care l-ați menționat și dvs;
      – mai este și calitatea mai mult decât îndoielnică a clasei politice, care consideră dușman pe oricine are „un neuron în plus” față de ei;
      – mai este și presa care, în fuga după senzațional, promovează cu încrâncenare „dreptul la needucație” al elevului. Numai, de curând, s-a făcut enorm tam-tam, PE TOATE POSTURILE TV, despre niște elevi puși în genunchi (vezi Doamne !) pe.. asfalt (sic!). „Săracii” elevi, „le-o fi picat pielea” dacă or stat în genunchi pe asfalt.
      Dar despre MOTIVUL pedepsei, nimeni – nimic! Obrăznicia și indisciplina trebuie încurajate și nu sancționate, după ‘mirificii” din presa vizuală.
      – și ar mai fi și multe alte aspecte…
      .
      CONCLUZIE:
      În aceste condiții, CE FEL DE PERSONAL DIDACTIC ar mai fi dispus să predea la „urechi surde” sau să fie umilit și înjosit de tot felul de neaveniți…?
      1. Dascăli naivi și cu vocație, ca dvs – tot mai puțini și pe cale de dispariție?
      2. Profesioniști tehnico-științifico-cultural, dar inadaptați social (care, de multe ori devin o problemă și în prestația de la catedră), incapabili să se adapteze la cerintele mediului dintr-o firmă , chiar dacă mai bine remunerate;
      3. Cei cu pregătire submediocră, incapabili cerințelor unui mediu privat competitiv.
      .
      Și atunci, CU CINE SĂ MAI FACI Învățamât de calitate?
      Orice persoană realistă, competitivă profesional, dacă are oportunitatea, PLEACĂ ÎN MEDIUL PRIVAT, pe bani mai mulți și , cel mult umilit de 1 – 2 șefi”, nu de o „armată de terchea-berchea” (atât dintre părinți, elevi, o parte a presei și clas politică), care TOȚI ÎI UMILESC , le dau „indicații prețioase” de cum să-și facă treaba, dar NICIUNUL NU LE ACORDĂ SPRIJIN și RESPECTUL cuvenit !
      Iar dvs, cei cu pasiune și vocație, care încă nu v-ați blazat de frustrările societății debile în care trăim, sunteți, încetul-cu-încetul, pe cale de dispariție…
      .
      Și, mă repet din nou, cu cine să mai faci „învățământ de calitate”, în aceste condiții ?
      Și, mai ales, PT CINE ….????
      Pt cei care-și doresc doar „o fițuică” sub formă de Diplomă, dar cunoștințe, cultură și educație DELOC …?!
      Situația, cred, că e mult mai gravă decât pare: – când nu mai e nici „dorință” și nici „putință” , nu ne rămâne decât „mascarda” de suprafață; ca a lui Șoșoacă !
      „În țara orbilor, chiorul e rege!”

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Cer scuze cadrelor didactice care sunt oneste și dedicate profesiei lor! Aş dori să mă refer în special la cei de la minister , inspectorate și majoritatea cadrelor didactice din marile aglomerații urbane .
      – Totul are la baza lozinca că “merge și așa”, nu veți vedea reforme reale, pentru că aici majoritatea nu o dorește.
      Singurele lucruri care funcționează în învățământul românesc sunt drepturile sindicale ale cadrelor didactice (sindicatul este cureaua de transmisie între clasa muncitoare bugetară și patronat adică colegii lor) , meditațiile contra cost și vacanțele cât mai dese și mai lungi (de preferință peste hotare și dacă se poate pe banii elevilor sau în schimb de experiență cu profesorii din Ceylon sau Zanzibar) .
      Incompetență cutremurătoare – întruchipare desăvârșită inepției pretențioase. Codul de etică este doar o formă.

      Învățământul romanesc nu a fost grozav nici înainte de 1990 dar după 1990 a decăzut cumplit, acesta este mediul învățământului caracteristic guvernărilor cleptocratice.
      Când a început organizarea concursurilor pentru numiri în funcții pe criterii de merit și competența, „Președintele Republicii” a demolat guvernarea aducând la conducerea României marionetele cleptocrației. …Și pe domnul Dîncu la Apărare, culmea imposturii! Despre ce vorbim?!
      Se poate afirma fără reținere că în fiecare stat este prezentă Mafia, dar, în România, Mafia învățământului are propriul stat.

      +2 voturi
      +1
      -1
    4. Mama mea a fost director al unei scoli din județul Arad în perioada 1989 (mai)-1998. La un moment dat a fost trimis în școală unde mama era director un profesor, bărbat care avea probleme cu alcoolul, fusese titular în Arad, la fostul liceu nr 1, cel vis a vis de inspectorat în acei ani. Au avut tupeul de a îi spune mamei să fie atentă cu domnul … . Nu cred că dumneavoastră trebuie să vă spun dar cititorilor da, nu știu acum cum e dar în anii ’90 directorii de școli nu aveau fiole pentru alcoolemie.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.