Un alt discurs de șefi de promoție. De data aceasta de la „Moise Nicoară”





Tot joi, tot 6 Iunie.
Nu la Ineu, ci la Arad, la liceul cel mai prestigios al orașului și unul dintre cele mai de seamă ale zonei. Desigur, mulți cunosc discuțiile, polemicile și zvonurile despre lumea și viața din acest liceu, dar, ca să rămânem la subiect, asta este în natura lucrurilor.
Însă ceea ce s-a întâmplat în acest an la „Moise Nicoară” este mai puțin obișnuit
Și oarecum plin de speranță, având în vedere atmosfera de impostură și revendicări care înconjoară sistemul românesc de învățământ. Și să o spunem pe aia dreaptă: pe bună dreptate! Școala românească suferă de la început până la capăt. Universitățile „fabrici de diplome” produc în masă pseudo specialiști, ceea ce se vede și la nivelurile de sub aceste universități.
Criteriile de evaluare și promovare au ajuns de râsul lumii, este de aceea cu atât mai important să reținem și excepția. Adică acel moment în care școala se comportă în conformitate cu rostul și scopul său: promovând valoarea în toate formele sale.
Anul acesta la „Moise” au fost doi șefi de promoție. Un ea și un el, ea numindu-se Andreea, el, asta este ironia soartei, Andrei. El avea o poziție am spune avantajoasă, ambii săi părinți fiind profesori de „mate” la „Moise”. Cu toate acestea Andreea, cu părinții ei atenți și iubitori, dar nefiind oameni de influență și pretenții nemăsurate, a ținut pasul cu Andrei, reușind să rămână o fată de zece din prima clasă de generală până în ultima clasă de liceu. Olimpică la matematică, până și aici împărțeau locurile cu Andrei, fie la faze zonale, fie chiar finale.
Corpul profesoral s-a comportat în acest caz exemplar, neinsistând pe diferențierea celor doi – ajungea un nou acolo și se obțineau „sutimile” necesare -, ambii elevi terminând Colegiul „Moise Nicoară” cu zece. Și uite așa, cei doi „șefi de promoție” au citit la festivitatea din holul clădirii colegiului un text comun, alternând aliniatele.
Nu mai insist nici eu, aveți textul la sfârșitul acestui scurt articolaș care nu contestă răul, ci arată binele. Poate în aceste vremuri este nevoie și de așa ceva. În încheiere citez din textul comun al celor doi șefi de promoție, Andreea și Andrei: „Liceul a fost pentru noi o perioadă în care am experimentat o sumedenie de emoții și trăiri. Ne-am însușit valori importante precum recunoștința, compasiunea și cea mai de preț, iubirea. Această perioadă ne-a pregătit pentru ceea ce urmează în continuare, viața de adult. Avem convingerea că ceea ce am învățat în acești patru ani de liceu ne va deschide uși spre oportunități aparte”.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)