(Video) „Școala m-a învățat să mint”- Discurs cutremurător al șefei de promoție Iulia Cociuba, de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu





Un discurs sincer și în același timp dur al unei eleve de excepție, șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, Iulia Cociuba. Aceasta a lăsat asistența, elevi, profesori și părinți, mască, ieri, la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a.
Discursul său a fost mai mult o chemare la acțiune pentru o educație autentică și valoroasă.
Proaspăta absolventă le-a spus tuturor, de la bun început, că unii profesori nu au dorit-o la microfon, ca șef de promoție, au fost „doar 3 sutimi diferență” între ea și următorul elev, ca medie generală.
Ea a subliniat că, în loc să fie un mediu propice pentru învățare și dezvoltare personală, școala a devenit adesea o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți elevi.
În imaginile filmate din public și puse pe Facebook, și care pot fi văzute mai jos, în articol, se văd figurile perplexe ale celor aflați la prezidiu, majoritatea cadre didactice. În plan secund, în sală sunt tineri, iar pe filmare se poate vedea cum aceștia dau din cap aprobator la auzul cuvintelor elevei.
În fotografie , Iulia Cociuba este a doua de la stânga, eleva îmbrăcată în alb, care poartă coronița.
Discursul integral al elevei Iulia Cociuba:
„Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar 3 sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.
Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.
Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde.
Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.
Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.
Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp.
În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.
Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”
Comentariile portalului
Și în UDMR sunt astfel de oameni? Răspuns:da. Spre surprinderea celor care idealizau aceasta formațiune politică(sa zicem, deși nu e partid politic) .
Distinsă doamna Luci,chiar dacă sărutați dosul,mîinile și poalele domnului primar nu sunteți cu nimic mai bine văzută de către cititor nici de (...)
Copiii mânca crenvurștii în grădinițe și dulciuri turcești și asta se laudă aici...nu mai spun de condițiile din grădinițe, tot ce (...)