Deși Tehnodomus a câștigat lucrarea „Piața Catedralei” licitând prețul cel mai mic, costul total se dublează odată cu ultimele 5 milioane achitate de Primărie





De la primele planuri până la rezultatul actual din teren, proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei a suferit mai multe schimbări, atât din punct de vedere al aspectului, cât și al costurilor. Dacă primele planuri prevedeau cheltuieli și intervenții mai mari, cu parcare subterană, la semnarea contractului situația era deja diferită.
Contractul semnat cu Tehnodomus prevedea o intervenție mai mică, la costuri mult mai mici: 14,5 milioane de lei, doar că economiile la bugetul local n-au durat prea mult, fiind ajustat la doar câteva luni de la semnarea contractului la 24 milioane lei, iar acum, chiar dacă asistăm la întârzieri de aproape jumătate de an peste termen, cu lucrarea încă nerecepționată, proiectul ajunge la 29 milioane lei, în urma aprobării în ședința Consiliului Local de joi, 30 mai. Așadar, un cost total dublu față de cel din oferta depusă la licitație.
Printre primele studii de fezabilitate (adică documentele dinaintea proiectului tehnic în sine) pentru Piața Catedralei, din 2014, se propunea pe lângă reamenajarea zonei într-una pietonală și realizarea unei parcări subterane cu două nivele și a unui pasaj subteran destinat autovehiculelor de tonaj până la 3,5 t care să preia traficul dinspre str. Vasile Goldiș spre st. Ecaterina Teodoroiu – Vârful cu Dor.
Suma necesară estimată în 2014 era de 151.200.000 lei, din care construcția și montajul 130.000.000 lei.
Dar după ce a fost aprobat acest plan, s-a decis reducerea parcării subterane de la două la un etaj, in 2019, pe motivul că „reanalizarea tehnologiilor de realizare a investiției și condițiile impuse de avizele emise de către deținătorii de utilități a condus la hotărârea de reducere cu un nivel a parcării și retragerea față de aliniamentul imobilelor existente care sunt construcții destul de vechi”. De asemenea, observăm că a fost redusă suprafața alocată pentru alei și zone pietonale și mărită suprafața pentru străzi și accese carosabile, dar și spațiile verzi.
Suma necesară estimată în 2019 era de 145.500.000 lei, din care construcția și montajul 124.800.000 lei.
Ultimul studiu de fezabilitate, actualizat în 2021, votat de consilieri, înainte de semnarea contractului cu Tehnodomus, a redus și mai mult din planurile inițiale, renunțându-se complet la parcarea subterană, inclusiv la cele 15 locuri de parcare la sol. Spațiile verzi au rămas aceleași, însă s-a mai redus suprafața pentru alei și zone pietonale și s-a mai mărit suprafața pentru străzi și accese carosabile. Valoarea investiției s-a redus considerabil și ea, fiind justificată ca o măsură pentru a se încadra în posibilitățile bugetare de la acel moment, întrucât cele planificate în studiul anterior erau considerate prea costisitoare: „Văzând valoarea devizului general pentru realizarea investiției și eșalonarea duratei de execuție a obiectivului pentru trei ani bugetari, investiția nu a fost bugetată în continuare. S-a considerat oportună realizarea amenajării Pieței Catedralei la cota zero, ceea ce ar implica costuri mai reduse, dar și intervenția pentru regenerarea zonei”.
Suma necesară estimată în studiul din 2021 era de 23.800.000 lei, din care 19.500.000 lei construcție și montaj.
Tehnodomus a câștigat licitația „Piața Catedralei”, cu oferta de 14,5 milioane lei, dar suma a urcat rapid la 24 milioane grație unei OUG
După aceea, s-a dat drumul la licitație, pe care a câștigat-o Atelier Decumanus (partea de proiect tehnic) și Tehnodomus (partea de construcție propriu-zisă), la finele anului 2021. Valoarea totală a contractului a fost din nou diminuată față de cea estimată în studiul din același an, așa cum se întâmplă de regulă în urma licitațiilor, întrucât câștigătorul este ales pe criteriul „prețul cel mai mic”. Contractul semnat a fost de 14.590.994 de lei (față de cei 19.556.857 lei prevăzuți în SF).
Apoi, în anul 2022, valoarea investiției a crescut de la 14,5 milioane la 24 milioane, în baza unei Ordonanțe de Urgență Guvernamentală (nr. 47/2022) privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor cadru.
Doi ani – termen depășit, încă 5 milioane lei
Cu toate că lucrările au depășit termenul de execuție cu peste jumătate de an (termenul era noiembrie 2023) și cu multe probleme legate de modul în care au fost montate plăcile de granit, fiind nevoie de a le scoate și pune înapoi de mai multe ori, iată că acum Primăria va aloca și mai mulți bani pentru Piața Catedralei, investiția ajungând de la 24 milioane lei la 29 milioane lei. O sumă care ajunge să fie dublă față de cea stipulată în contractul original.
Creșterea cheltuielilor nu are legătură cu incidentul din luna mai, atunci când o dubiță a unei firme de efecte pirotehnice a parcat pe partea pietonală, direct peste fântâna din mijlocul pieței, surpând complet structura. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad susține că acele daune vor fi suportate în întregime de firma respectivă, însă nu ne-a comunicat la ce sumă se ridică daunele.
• Citește și: A spart piața la propriu… Pavelele montate a treia oară în Piața Mare au cedat · Special Arad
Pe de altă parte, suplimentarea bugetului pentru modernizarea Pieței Catedralei ar avea de a face cu anumite modificări care au fost luate pe parcursul lucrărilor.
„Pe parcursul execuției lucrărilor au intervenit modificări ale proiectului autorizat inițial, solicitate deopotrivă de către beneficiar și avizatori.
Punctăm câteva dintre acestea: piedestalul pentru viitoarea statuie fost relocat în fața Catedralei la solicitarea Comisiei de Cultură din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Arad,
a fost amplasat un catarg pentru poziționarea drapelului, s-a renunțat la scaunele metalice de o persoană care ar fi trebuit amplasate în fața Catedralei pentru a facilita circulația pietonală,
parcajele auto din zona de sud a pieței au fost repoziționate într-un unghi diferit de cel propus inițial pentru a facilita circulația auto,
a fost amplasat un sistem de prindere a stâlpilor din zona pieței volante pentru o posibilă amenajare a pieței cu perdea de lumini,
tot în zona sudică, perimetral acesteia, au fost realizate mai multe puncte de branșare la energia electrică, apă și canalizare, pavajul de andezit gri deschis a fost înlocuit cu unul de granit, iar numărul băncilor a fost suplimentat”, ne-a transmis Primăria.
Pe lângă suplimentarea sumelor de bani, în această săptămână a avut loc și inaugurarea pieței volante, despre care aflăm de la directorul tehnic al Primăriei că era încă de la început o condiție impusă de comisia de cultură, la data emiterii avizelor pentru proiect, întrucât fiind în zona istorică, s-a impus păstrarea funcției zonei.
Cu toate acestea, lucrările încă nu au ajuns oficial la final, rămâne de văzut în ce condiții și când va avea loc recepția. Mai mult, este de urmărit dacă constructorul va primi vreo penalizare atât pentru întârzieri, cât și pentru problemele cu care s-a confruntat în momentul amenajării.
Ca o scurtă recapitulare, vă extragem specificațiile din documentația aprobată de-a lungul timpului:
Planuri din SF 2014:
Spaţii verzi amenajate propuse 483.58 mp
Alei si zone pietonale propuse 13 386.46 mp (dale de piatră)
Străzi și accese carosabile 414.65 mp
Parcări subteran – 2 etaje + 15 locuri la sol
Constructii propuse 109.35 mp
Rampe acces parcare subterana 29.06 mp
Amenajari apa propuse 154.13 mp
Valoarea investiției: 151.243.000,23 lei (inclusiv TVA) din care C + M 130.099.000,93 lei (inclusiv TVA)
Planuri din SF 2019:
Spaţii verzi amenajate propuse 683,58 mp
Alei şi zone pietonale propuse 11.992,07 mp
Străzi şi accese carosabile 1.747,45 mp
Amenajări apă propuse (canal de apă şi fântână arteziană) 154,13 mp
Parcări subteran -1 etaj + 15 locuri la sol
Valoarea investiţiei: 145.528.660 lei (inclusiv TVA) – din care C + M (cu dotări) = 124.853.970 lei (inclusiv TVA)
Planuri din SF 2021:
Spaţii verzi amenajate 683,58 mp
Alei şi zone pietonale 10.055 mp
Străzi şi accese carosabile 3.870 mp
Amenajări apă 154,13 mp
Parcări 15 locuri la sol.
Valoarea investiţiei a ajuns la 23.802.535,47 lei (inclusiv TVA), din care C + M 19.556.857,85 lei (inclusiv TVA)
Licitația câștigată în noiembrie 2021:
Valoarea investiției: 14.590.994 de lei.
Preț actualizat în 2022:
Valoarea investiției: 24.000.000 lei cu TVA (sumă rotunjită, modificare aprobată în actul Adițional nr. 1/2022 adus la contractul de lucrări nr. 87942/17.11.2021).
Preț actualizat în 2024:
Valoarea investiției: 29.707.660,17 lei cu TVA, din care C+M: 24.730.079,21 lei cu TVA.
Citește și:
• Piața Catedralei, la nesfârșit. S-a scos pavajul de pe axa Mețianu-Turnul de Apă · Special Arad
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)