vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Consilierii au votat. Piața „Mare” se va închide din 1 noiembrie, iar piețarii vor fi relocați

  de Raluca Medeleanu | 27 iulie 2022, 12:50 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  6

  Ultimul pas adminitrativ pentru închiderea Pieței Catedralei, cunoscută arădenilor ca „Piața Mare”, a fost făcut în ședința de Consiliu Local Municipal de miercuri. Astfel, de la 1 noiembrie, toate tarabele și hala agroalimentară vor fi desființate, pentru a face loc realizării proiectului de reamenajare a zonei într-un parc / piațetă pietonală.

  Planurile de a reloca piața respectivă au fost pregătite de ani de zile, stârnind chiar și revolte din partea piețarilor care și-au exprimat nemulțumirea, luând cuvântul la mai multe ședințe și semnând chiar o petiție. Totuși, decizia municipalității a rămas de neclintit, iar în februarie 2022 s-a aprobat proiectul de hotărâre care prevede mutarea halei din Catedralei, împreună cu copertinele existente, într-o nouă piață agroalimentară care va fi înființată la Obor. În ceea ce privește activitatea piețarilor din Catedralei, aceasta va fi mutată în piața nouă amenajată la câteva sute de metri depărtare, pe strada Ioan Russu-Șirianu, în apropierea Turnului de Apă, construcție finalizată în 2020, însă până acum nefolosită.

  Proiectul a trecut de vot în ședința de miercuri, 27 iulie, chiar dacă nu a obținut unanimitate (USR s-a opus, iar PMP s-a abținut de la vot).

  „Proiectul de care s-a vorbit foarte mult în ultimii ani, din Piața Catedralei Vechi, se apropie de un moment de debut al lucrărilor. De comun acord cu constructorul care a câștigat licitația, Direcția Tehnică din Primărie, ca beneficiar și TOP SA, s-a convenit ca debutul să fie 1 noiembrie, astfel ca până atunci să se poată reloca comercianții de acolo în piața nouă (de pe Șirianu, n.red.), să putem începe activitatea în piața nouă, iar constructorul și-a exprimat dorința ca începând cu 1 noiembrie, fiind în momentul de față autorizat și cu toate avizele la zi, în funcție de evoluția vremii, ca să câștige timp, să facă doar partea de demolare, sau dacă vremea permite, să aibă și anumite lucrări. Prin urmare, cred că mai câștigăm puțin timp, pentru că pe acest subiect s-a întârziat destul de mult, au fost multe discuții în ceea ce privesc avizele, mai ales cele de la Monumente, Cultură, mă bucur că s-au pus de acord toți factorii implicați și că mergem înainte și cu acest proiect, care până la urmă cred că va fi un lucru bun pentru orașul nostru”, a spus Călin Bibarț.

  Potrivit proiectului actualizat, investiția ar urma să coste circa 24 milioane de lei, prin care se vor amenaja spații verzi (683,58 mp), alei și zone pietonale (10.055 mp), străzi şi accese carosabile (3.870 mp), amenajări apă (154,13 mp). Se va pune mobilier urban, fântână, cișmea cu apă, sistem wi-fi, iluminat ambiental, sistem de irigare etc. Lucrările ar urma să dureze 2 ani, iar tot în cadrul proiectului ar urma să se asigure și 15 locuri de parcare.

  Primarul a spus că pe lângă amenajarea zonei ca piațetă / parc, perimentrul pe care a fost amplasată hala să aibă pe viitor un rol de piață volantă, sau poate chiar permanentă, depinde de decizia arhitecților de la Comisia de Cultură, cu care municipalitatea a purtat discuții și pe ideea de a organiza un concurs de idei pentru amenajarea acelei părți, deoarece în proiectul inițial era rămasă liberă și se mai pot face anumite intervenții.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ASA…FOARTE BINE. … distrugeti tot!!!
   Si asa Aradul a devenit comuna cu ”tranvai” si la comuna nu mai este nevoie de piata sa cumpere oamenii produse agricole!
   Ce urmeaza? Echipa UTA? ca strandul e terminat, cetatea e pe duca…

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Problema mare nu e atât mutarea/relocarea actualei piețe (apropo, pt „capul de dovleac”, care a comentat de aspectul actualei: ce era mai simplu, mutarea sau modernizarea ei… ???); problema mare e IMBECILITATEA LOCAȚIILOR ALESE !!!

   Cum naiba sa faci Piața Agroalimentara pe str. Ioan Russu Șirianu, când acolo (scuzați-mi expresia) „nu ai loc nici să te beșești”, dară-mi-te să faci aprovizionarea Pieței cu produse….!!!
   Cât despre clienți, acestia pot fi doar cei care locuiesc pe o rază de max. 500m (cam cât poti duce în mâini cumparaturile), pt ca cei cu autoturisme NICI NU POT VISA LA UN LOC DE PARCARE ÎN SPROPIERE! Poate doar daca vin la cumparaturi cu elicopterul si aterizeaza pe acoperișul halei…

   Cât despre cea din Obor: oare câti dintre arădenii din Zona Centrala (clienții actualei Piețe), îsi vor permite să mergă „la mama-dracului”, aproape în afara orașului, ca să-și faca APROVIZIONAREA CURENTĂ ?

   Sau toata această mișcare a fost ca să asigure clientelă permanentă lanțului de magazine Profi si , partial, Carrefour-Market, SINGURELE INFILTRATE AGRESIV prin toate cartierele Aradului.
   Că alte optiuni se pare că nu o să le rămână aradenilor… Mai ales celor mai amărâți…

   Trist…

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. 15 locuri de parcare?

   Atât poate Primăria pentru cetățenii acestui sat cu pretenție de comună?

   Jalnic.

   Am spus-o și altă dacă. Cel care conduce acum Primăria este cel mai jalnic primar din 1990 încoace.

   Despre relocarea pieței acolo unde s-a pregătit nu mai cazul să spun și eu ce au spus alții mai sus. Oricum alegerea acelei zone este total neinspirată.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.