luni, 21 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Actualizări și scumpiri pentru proiectul celor 1500 camere de supraveghere

    Deși încă există incertitudine cu privire la sursa de finanțare, cel puțin un pas înainte a fost făcut pentru proiectul celor 1500 camere de supraveghere. Joi, 30 mai, la ședința de Consiliu Local, consilierii au aprobat actualizarea studiului de fezabilitate, măsură care a crescut și prețul anunțat cu încă 3 milioane de euro.

    Costisitorul proiect, estimat acum la 14 milioane de euro, ar veni în sprijinul activității Poliției Locale, care ar monitoriza într-un dispecerat nou, cu servere și camere performante, traficul și activitățile de pe domeniul public al municipiului într-o manieră eficientă. Anunțat pentru prima oară în 2020, când Primăria a achitat în jur de 25.000 euro pentru un prim studiu de fezabilitate, proiectul a stagnat pentru doi ani, doar ca să fie readus în atenție în 2022, atunci când Primăria a mai achitat încă 12.830 euro unei alte firme, care a întocmit un alt studiu, tot de fezabilitate.

    Abia în martie 2024 a mai reapărut subiectul în atenția publică, atunci când primarul Călin Bibarț a anunțat că Primăria luase decizia să achiziționeze camerele și întregul sistem complex de supraveghere prin leasing, suma estimată fiind de 11 milioane euro.

    • Citește și: Primăria vrea să cumpere, prin leasing, sistem de supraveghere video de 11 milioane euro · Special Arad

    Ulterior, în cadrul unei prezentări electorale, desfășurate la Palatul Cultural în 28 mai, edilul a declarat că sistemul deja se află în faza de licitație.

    Mai e mult până departe

    Cu toate acestea, se adeverește că faza în care se află implementarea proiectului nu este atât de avansată, întrucât consilierii locali au aprobat în ședința de Consiliu Local actualizarea studiului de fezabilitate (din 2022, care se pare că a expirat și el).

    Odată cu această aprobare, potrivit directorului tehnic Sorin Gurban, urmează să se realizeze și o rectificare bugetară, iar apoi se vor căuta totuși programe de finanțare europeană disponibile. Despre varianta cu leasing-ul nu am mai fost informați, în schimb s-ar lua în considerare ca, după ce se va realiza proiectul tehnic, să se facă licitație publică cu clauză suspensivă pentru achiziția sistemului de supraveghere.

    Clauza suspensivă este o măsură care poate fi luată pentru a grăbi o achiziție, atunci când sursa de finanțare pentru contractul licitat nu este asigurată la momentul lansării licitației și dă posibilitatea Primăriei să anuleze apoi procedura de atribuire, în cazul în care finanțarea nu se realizează, acest risc fiind cunoscut de la început și de firmele care urmează să se înscrie la licitație.

    Așadar, această măsură ar da posibilitatea Primăriei să înceapă mai repede licitația, chiar și înainte să obțină banii europeni, iar în cazul în care proiectul depus spre finanțare este declarat câștigător, cheltuielile să fie acoperite din fonduri nerambursabile, ori în caz contrar să poată inclusiv apela la acel leasing la care făcea referire primarul în martie. Sau, pur și simplu, dacă consideră că nu există buget suficient disponibil, să renunțe complet la proiect.

    De la 11 milioane euro, la 14 milioane de euro

    Revenind la momentul în care se află acum proiectul, conform actualizării studiului de fezabilitate pentru „Extinderea Sistemului de Supraveghere Video și Infrastructură reţea de comunicaţii Date/Voce/Software/Video cu Sistem de Dispecerizare inclus pentru Municipiul Arad”, valoarea totală a investiţiei este acum calculată la 73.792.464,32 lei (cu TVA inclus, adică circa 14 milioane de euro), din care construcția și montajul 37.465.171,39 lei (cu TVA inclus, adică circa 7,5 milioane de euro).

    În această sumă, ar urma să fie inclusă achiziția a 1.553 camere de supraveghere, pentru 678 locații de monitorizare, respectiv „realizarea unei rețele de transmisie date cu fibră optică (aeriană pe stâlpi existenți și/sau subterană), iar în zonele fără stâlpi sau unde nu se pot executa lucrări subterane – wireless”, rețea care va fi conectată la un centru de comanda și control.

    În paralel, municipalitatea ar urma să realizeze și un studiu actualizat de trafic, pentru a putea stabili unde sunt locațiile cele mai aglomerate ale orașului, pentru a amplasa corespunzător camerele care vor monitoriza și traficul.

    După realizarea proiectului tehnic și a licitației pentru sistemul de supraveghere, timpul de implementare a proiectului ar fi, din acel punct, încă 2 ani.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.