Un studiu al Universității Babeș-Bolyai arată o „tendință îngrijorătoare de încetinire a ritmului de angajare în IT-ul românesc”





„Există o tendință îngrijorătoare de încetinire a ritmului de angajare în IT-ul românesc” – se arată într-un studiu al cercetătorilor de la Universității Babeș-Bolyai. În SUA, companiile continuă valul de disponibilizări în contextul dezvoltării inteligenței artificiale (AI).
Cercetătorii de la Romanian Economic Monitor (REM), o platformă de cercetare din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), susțin că „evoluția efectivului de salariați în domeniul IT din România va putea ajunge la o stagnare sau ar putea să aibă chiar o scădere ușoară în 2024”.
Cauzele acestei evoluții vin pe fondul unor tendințe internaționale. „Piața globală a tehnologiilor informatice înregistrează o încetinire evidentă, iar efectele acestei încetiniri se resimt și în România. Pentru a înțelege schimbările din industria IT românească, este imperativ să analizăm evoluțiile din piața americană, deoarece acestea au un impact decalat în timp, dar semnificativ și pe piața autohtonă”, se arată în studiu.
Ce se întâmplă în România: o tendință îngrijorătoare
În ultimii ani, sectorul IT din România a cunoscut o creștere semnificativă, atrăgând investiții străine și generând locuri de muncă bine plătite. Cercetătorii remarcă totuși că proporția specialiștilor IT din numărul total al angajaților este mai mică în România decât media UE (sub 3% în România comparativ cu peste 4% în UE, conform Eurostat).
„Totuși, există o tendință îngrijorătoare de încetinire a ritmului de angajare în acest sector, fenomen ce ridică întrebări cu privire la cauzele subiacente”, susține raportul REM.
Mai multe detalii AICI
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)