Banii la cultură (IV). Primul an în forță pentru evenimente marca Hub mARTA





Este primul an în care hubul cultural care și-a primit numele după fosta fabrică „MARTA” începe să-și intre cu adevărat în activitate. Cu un buget total situat undeva între cel disponibil pentru Filarmonică și Teatru, instituția pregătește o serie de evenimente, din arii artistice diverse, precum teatrul, literatura, ori filmul.
Instituția culturală a luat ființă în 2022, însă a început activitatea timid. Într-un sediu provizoriu (într-un birou din Filarmonica Arad) ea abia anul trecut început să fie condusă propriu-zis, avându-l ca manager pe Ovidiu Balint din martie 2023. În toamna aceluiași an, a avut loc și primul eveniment, un simpozion de sculptură cu artiști profesioniști din țară, iar apoi, în octombrie, un workshop renshi pentru elevi.
Revine Festivalul de Teatru Underground, dar se vor organiza și o serie de evenimente noi
Anul acesta, în draftul de buget, hubul cultural „mARTA” are alocată pentru evenimente, în total, suma de 656.000 lei, cuprinzând nu mai puțin de 23 proiecte.
Dintre acestea amintim continuarea workshop-ului renshi de anul trecut (30.000 lei), reactivarea festivalului „trademark” al lui Ovidiu Balint din anii 2000 numit „Festivalul de teatru Underground” (bugetat acum cu 450.000 lei), proiecte noi precum „Arad – platoul de cinema” (26.000 lei), „Roots – rădăcini – Workshop MARTA” (în spații nonconvenționale, 44.000 lei), producția unui spectacol intitulat „The Voyager”(30.000 lei, care are loc în 11 februarie), un proiect de teatru aplicat în educația nonformală (20.000 lei), chiar și reînfințarea trupei de teatru Art Studio (o trupă de teatru experimental, care a activat cu mare succes în anii 90, detalii AICI, acum primește un modest buget de 5000 lei).
De asemenea, regăsim o serie de mici evenimente care fiecare primesc doar câte 1000 lei, cum ar fi Festivalul de Circ „Arcadia”, Bienala de artă numerică, Festivalul dansului fecioresc, Festivalul Basmelor și poveștilor, ori continuarea simpozionului de sculptură.
(Festivalul de Teatru Underground, ediția din 2009, în Teatrul Vechi din Arad)
Managerul Ovidiu Balint a declarat pentru Special Arad că este mulțumit de sumele obținute, chiar dacă unele dintre proiectele culturale planificate au primit o sumă foarte mică. În cazul acestora, a menționat că va încerca să obțină finanțări nerambursabile prin diferite programe de finanțare care sunt disponibile anul acesta.
„Am propus o altă sumă, dar nu înseamnă că nu ne putem face parte din acțiunile propuse. Dintre acestea bugetate cu bani puțini, acolo cel mai probabil vom atrage alte fonduri, le-am bugetat ca ele să existe în propunerea de buget și să putem solicita oricând .
Oricum, toate care sunt sunt prevăzute să fie organizate în trimestrele 3 și 4 ale anului, așa că avem timp, mă gândesc și la atragerea fondurilor nerambursabile, pt că anul acesta după toate semnalele pe care le avem vor fi lansate în cascadă finanțări, nici nu o să avem cum să depunem la toate, atât de multe vor fi.
Dintre cele pentru care am reușit să obținem buget, ca proiect de suflet este pe departe Festivalul de teatru Underground, despre o să facem o conferință de presă mai în detaliu, după votarea bugetului”, ne-a spus managerul hubului „mARTA”.
Citește și:
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)