Agricultura de tip nou: Dimitrie Muscă a incitat fermierii la revoltă și proteste, dar acum s-a răzgândit pentru că a obținut profit





Apărut, parcă, de nicăieri, acest protest al fermierilor și transportatorilor, care durează de mai bine de o săptămână, i-a cam speriat pe guvernanți. Iată că și agricultura poate exploda, nu doar produsul ei, mămăliga. Așa că și-a trimis la înaintare inclusiv luptători SAS, „special selectați, echipați și antrenați pentru prinderea infractorilor periculoși, violenți sau înarmați, imobilizarea suspecților baricadați în locuințe, activități specifice, în zone rău famate”, după cum scrie pe pagina Poliției Române (amănunte AICI).
Agricultura prășește serviciile
Da, mare sperietură au tras guvernanții, astfel că, mai mult ca sigur, unele servicii vor fi aduse la raport în fața șefului. Normal. Dacă tot nu l-au organizat ele, măcar să fi știut de proteste, ca să poată raporta organizațiilor de bază superioare, ca for tutelar, în ordinea procentelor din ultimele sondaje. Ei, uite cum talpa țării a luat la prășit ditamai serviciile, surprinse și ele de „campania agricolă de iarnă”.
Apropo de protest, agricultură, fermieri și chiar de servicii: arădenii se așteptau ca unul dintre cei mai vehemenți protestatari să fie, ca de obicei în ultima vreme, Dumitru Muscă, directorul (patronul?) Combinatului Agroindustrial Curtici. Și nu doar pentru că este cunoscut pentru curajul de a lua mereu atitudine în apărarea cauzei fermierilor, remarcându-se ca un fermier priceput, exigent și anti-sistem. De exemplu, în septembrie 2022, declara pentru „agro-inteligența” că „la ora actuală ne caută și supermarketurile, dar bineînțeles că eu nu vreau să dau marfă. N-am vrut nici până acum și nici nu voi da marfă la supermarketuri” (amănunte AICI ).
Muscă, agricultura și Sfântul Petru
În 2023 însă discursul său s-a ascuțit ca un brici și ne puteam aștepta să-l vedem adunând în jurul său alți agricultori nemulțumiți de politica agricolă a guvernului.
18 septembrie 2023, Agro Tv: „Ar fi trebuit să ne sesizăm și să luăm și noi aceeași măsură ca Polonia, Ungaria și Slovacia, pentru că ne puteam ascunde după aceste trei țări (gândire strategică și responsabilitate asumată, de lider adevărat – n.n.). Ar trebui ca noi, fermierii, să ieșim în stradă și să se ralieze întreaga populație a țării. Aș vrea să atrag atenția că de această dată ar trebui să fie nemulțumită toată țara și să iasă în stradă. Noi, ca fermieri, dacă nu facem nimic, ne merităm soarta”. (amănunte AICI).
E dfrept, cunoscând valoarea uneltelor agricole, n-a îndemnat oamenii să pună mâna pe furci și topoare, dar nici foarte departe nu a fost.
14 octombrie 2023, Ziua de Vest: «Mesajul lui Dimitrie Muscă către fermierii din România este un îndemn la revoltă! „Oamenii ar trebui să se organizeze și să înceapă protestele! Fermierii trebuie să decidă soarta agriculturii din România, nu politicienii”» (amănunte AICI).
Ei, și a venit ziua marilor proteste care au speriat guvernul și forțele de ordine. Protestatarii – divizați cam pe criterii geografice, dar și, să zicem, ideologice – au ajuns, după șapte zile de protest să aibă peste 70 de revendicări. Unele dintre ele chiar interesante, care ar trebui să dea de gândit guvernanților, dacă nu cumva întregii clase politice. Bunăoară, conform observatornews.ro s-a cerut inclusiv micşorarea numărului de parlamentari dar şi ca partidele să nu mai primească finanţare de la stat.
În aceeași zi (16 ianuarie 2024), Dimitrie Muscă n-a mai așteptat al treilea cântat al cocoșului și s-a dezis de fermierii pe care-i îndemna, în urmă cu câteva luni, la proteste de stradă. Cam laș, ca Sfântul Petru de Iisus Mântuitorul. De fapt, s-a dezis de tot ce îi era nu doar meserie sau hobby, ci patimă: agricultura, în cel mai larg sens al ei.
„Eu sunt o unitate cu profit, nu am ce căuta acolo, dacă m-aș duce eu acolo, mi-ar fi spus: da’ cât mai vreți să câștigați, de ce nu vă ajunge? Eu am făcut profit peste tot, nu sunt acolo, nu vreau să fiu și nici nu vreau să mă implic,” a declarat fermierul Dimitrie Muscă, pentru Revista Ferma.
Citiți amănunte aici: Fermierul Muscă: Eu fac profit, nu am ce căuta la protest!
Fericirea ce va veni
Două vor fi urmările fericite după încheierea protestului. Pentru toți sau numai pentru unii.
În primul rând, CAI Curtici va redeveni o unitate agricolă, ca să poată beneficia de toate facilitățile obținute de fermierii protestatari – de care magnatul din Curtici s-a dezis.
În al doilea rând, aceste facilități vor favoriza ieftinirea produselor din magazinele ce poartă sigla CAI Curtici, deși sunt „Casa Muscă”. Că doar nu vor intra și facilitățile astea tot în conturile celui care n-a participat la proteste de teamă să nu fie întrebat cât a câștigat din agricultura „pusă la pământ de guvernanți”.
Așteptăm, deci, ieftinirile.
Despre transportatori, care protestează și ei, vom vorbi altă dată.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)