Muncitori incompetenți, pe banii arădenilor! Granitul trebuie scos de pe bulevard, pentru că nu a fost montat conform





Primăria a dispus refacerea lucrărilor de pe trotuarele Bulevardului Revoluției, întrucât muncitorii nu au respectat procedurile de montare a granitului. Astfel, șantierul și așa întârziat se prelungește mai mult.
Suma pe care o alocase Primăria pentru întregul proiect de refacere a trotuarelor se ridica la circa 2 milioane de euro, din bugetul local. Lucrările de înlocuire a vechiului pavaj de pe trotuarele centrale au început în iulie, iar tronsonul dintre Podgoria și str. I.C. Brătianu ar fi trebuit finalizat în august. Dar au fost acumulate întârzieri din cauza livrării plăcilor noi de granit, plăci care au fost comandate din străinătate (probabil China), care au ajuns în cele din urmă după patru luni la Arad. Astfel că muncitorii au început montarea granitului în 2 noiembrie.
De atunci, atât viceprimarul Lazăr Faur, cât și primarul Călin Bibarț au făcut controale pe șantier, pentru a se asigura că rezultatul este conform, dar abia acum avem o poziție fermă: într-o nouă vizită pe șantier, vicele Faur a anunțat că a dispus refacerea de la zero a lucrărilor, întrucât ele nu sunt conforme.
Amintim că la demararea lucrărilor se anunțase că ele vor include „turnarea unei fundații din beton, cu hidroizolație, pe care vor fi așezate plăcile noi din granit”.
Muncitorii însă au înlăturat pavelele vechi, au săpat pământul, au înlocuit vechile cabluri și țevi, după care au turnat un strat subțire de beton, fără plasă de fier, pe care l-au mai spart pe alocuri pentru a mai interveni la unele țevi, apoi l-au cârpit. Peste acest strat, inițial au turnat în porțiunea dintre Podgoria și zona cu strada Alecu Russo un nisip negru zgrunțuros, după care au schimbat strategia și din acel punct au început să folosească nisip simplu, fin, peste care au început să monteze plăcile de granit, de diferite dimensiuni.
Despre decizia de a avea două modele de granit pe același trotuar, o porțiune cu „tablă de șah” și o bandă dintr-o singură culoare mai închisă, către partea carosabilă, vicele Faur a explicat pe pagina sa de Facebook: „Este zona unde avem stâlpi. Fiind în proximitatea carosabilului, se va murdări mai repede și a necesitat o culoare ușor de întreținut, care să reziste astfel bine în timp. Totodată, acolo vor fi montate, în unele locuri, bănci, într-o culoare menită să asigure un anumit contrast”.
Municipalitatea și-a dat seama ulterior că modul în care a fost montat granitul peste nisip nu este cel recomandat (această procedură se face de regulă la pavaj de tip grădină, cum era cel precedent, plăcile de granit însă se „lipesc” direct pe șapă). Mai mult, plăcile au fost montate cu rosturile inegale între ele, iar în anumite locuri nu erau la același nivel.
„Am solicitat refacerea completă a pavajului din granit montat până acum pe primul tronson. Se va folosi o altă tehnologie pentru o fixare mai bună, rezistența la apă și intemperii”, a anunțat Lazăr Faur.
Din informațiile pe care le deținem, lucrările au fost executate până acum de două echipe: una direct de la Sylc Con Trans (firma care are contractul cu Primăria pentru reparațiile din municipiu), iar alta de la o firmă subcontractată.
Mai mult, aflăm că lucrările nu sunt conforme nici în Piața Catedralei, acolo unde se amenajează un parc / piațetă pietonală. Și acolo a fost dispusă reasamblarea plăcilor (proiectul acela e realizat de Tehnodomus).
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)