Judecători pensionați, reîncadrați pe funcții la Judecătoria Arad și Judecătoria Gurahonț





Trei judecători care s-au pensionat în ultimii trei ani, revin la muncă. Mai exact, la Judecătoria Arad și la Judecătoria Gurahonț.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, 14 septembrie, reîncadrarea în funcția de judecător la Judecătoria Arad a lui Emilian-Floria Popescu și Ioan Popescu, și a lui Alin Șerban la Judecătoria Gurahonț, propunerile fiind înaintate către președintele României.
Potrivit ordinii de zi a Secției pentru judecători a CSM, joi, s-a decis înaintarea către președintele României numele a 13 judecători ieșiți la pensie în ultimii trei ani – spre aprobare.
Reîncadrarea pe funcții a judecătorilor pensionați vine ca urmare a deficitului de magistrați din sistemul de justiție.
Situația în care se află instanțele din județul Arad a fost discutată, scurt, de ministrul Justiției, Alina Gorghiu în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în luna august la Tribunalul Arad. Ministrul a declarat atunci că nu a identificat probleme de amploare la Arad, spre deosebire de alte instanțe din țară, însă a spus că deficitul de personal va fi acoperit prin delegare, prin concurs pentru cei cu cinci ani vechime, și prin examen la INM: „De exemplu, deficitul de personal este o problemă, într-o anumită măsură însă aici schemele sunt mult mai bine populate ca în alte județe. Se poartă acum discuții de delegare a unor colegi. De asemenea, există un examen la INM, sunt 300 de locuri care, sper eu, se vor ocupa în scurt timp și încă 250 de locuri pentru cei cu cinci ani vechime care s-au scos la concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii și sperăm să avem infuzie de magistrați. Cei cu cinci ani vechime vor intra rapid în sistem, cei care intră în INM știți că durează stagiul de pregătire, însă, CSM împreună cu colegii din teritoriu gândesc de fiecare dată soluții din acestea temporare, delegări, astfel încât să suplinim acest deficit de personal”.
Însă CSM a decis la începutul acestui an că trebuie făcut ceva rapid pentru a suplini deficitul de judecători de la instanțe. Astfel s-a decis că judecătorii care au fost eliberați din funcție prin pensionare în ultimii trei ani pot fi reîncadrați pe funcții, fără concurs. Reîncadrarea se poate face numai la instanțele care nu pot funcționa normal din cauza numărului mare al posturilor vacante ori din alte cauze obiective, în limita posturilor alocate.
Situația la judecătoriile din Arad
În județul Arad, în luna august, instanțele funcționau astfel:
Judecătoria Gurahonț funcționa cu doi judecători, dintre care unul delegat de la Tribunalul Arad.
Judecătoria Arad avea un minus de șapte judecători.
Judecătoria Ineu avea trei judecători din schema de cinci. Unul din cei trei judecători se afla – în luna august – în procedura de promovare la Tribunalul Arad, astfel că la Ineu vor rămâne, cel mai probabil, doi judecători.
Judecătoria Chișineu-Criș avea doi judecători. Totuși, aici existau speranțe că va ajunge un al treilea judecător. Este vorba despre o fostă doamnă procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Noua care s-a transferat ca judecătoare, doar că plecarea ei la Judecătoria Chișineu-Criș este contestată de procurorul general deoarece prin plecarea acesteia, Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă rămâne fără procuror.
Judecătoria Lipova stătea cel mai bine la capitolul judecători. Aici, schema de personal era completă, cu precizarea că unul dintre judecători se află în concediu de creștere a copilului.
La Tribunalul Arad, 32 de judecători erau pe schema de personal. Dintre aceștia, opt judecători aveau deja deciziile de pensionare în buzunare, ceea ce înseamnă că aceștia pot pleca oricând din sistem. Anul viitor, alți șapte judecători din cadrul Tribunalului Arad vor îndeplini condițiile de pensionare.
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)