miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Judecători pensionați, reîncadrați pe funcții la Judecătoria Arad și Judecătoria Gurahonț

  de Ioana Costaș | 18 septembrie 2023, 8:20 AM | Știri Arad | Topic special

  4

  Trei judecători care s-au pensionat în ultimii trei ani, revin la muncă. Mai exact, la Judecătoria Arad și la Judecătoria Gurahonț.

  Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, 14 septembrie, reîncadrarea în funcția de judecător la Judecătoria Arad a lui Emilian-Floria Popescu și Ioan Popescu, și a lui Alin Șerban la Judecătoria Gurahonț, propunerile fiind înaintate către președintele României.

  Potrivit ordinii de zi a Secției pentru judecători a CSM, joi, s-a decis înaintarea către președintele României numele a 13 judecători ieșiți la pensie în ultimii trei ani – spre aprobare.

  Reîncadrarea pe funcții a judecătorilor pensionați vine ca urmare a deficitului de magistrați din sistemul de justiție.

  Situația în care se află instanțele din județul Arad a fost discutată, scurt, de ministrul Justiției, Alina Gorghiu în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în luna august la Tribunalul Arad. Ministrul a declarat atunci că nu a identificat probleme de amploare la Arad, spre deosebire de alte instanțe din țară, însă a spus că deficitul de personal va fi acoperit prin delegare, prin concurs pentru cei cu cinci ani vechime, și prin examen la INM: „De exemplu, deficitul de personal este o problemă, într-o anumită măsură însă aici schemele sunt mult mai bine populate ca în alte județe. Se poartă acum discuții de delegare a unor colegi. De asemenea, există un examen la INM, sunt 300 de locuri care, sper eu, se vor ocupa în scurt timp și încă 250 de locuri pentru cei cu cinci ani vechime care s-au scos la concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii și sperăm să avem infuzie de magistrați. Cei cu cinci ani vechime vor intra rapid în sistem, cei care intră în INM știți că durează stagiul de pregătire, însă, CSM împreună cu colegii din teritoriu gândesc de fiecare dată soluții din acestea temporare, delegări, astfel încât să suplinim acest deficit de personal”.

  Însă CSM a decis la începutul acestui an că trebuie făcut ceva rapid pentru a suplini deficitul de judecători de la instanțe. Astfel s-a decis că judecătorii care au fost eliberați din funcție prin pensionare în ultimii trei ani pot fi reîncadrați pe funcții, fără concurs. Reîncadrarea se poate face numai la instanțele care nu pot funcționa normal din cauza numărului mare al posturilor vacante ori din alte cauze obiective, în limita posturilor alocate.

  Situația la judecătoriile din Arad

  În județul Arad, în luna august, instanțele funcționau astfel:

  Judecătoria Gurahonț funcționa cu doi judecători, dintre care unul delegat de la Tribunalul Arad.

  Judecătoria Arad avea un minus de șapte judecători.

  Judecătoria Ineu avea trei judecători din schema de cinci. Unul din cei trei judecători se afla – în luna august – în procedura de promovare la Tribunalul Arad, astfel că la Ineu vor rămâne, cel mai probabil, doi judecători.

  Judecătoria Chișineu-Criș avea doi judecători. Totuși, aici existau speranțe că va ajunge un al treilea judecător. Este vorba despre o fostă doamnă procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Noua care s-a transferat ca judecătoare, doar că plecarea ei la Judecătoria Chișineu-Criș este contestată de procurorul general deoarece prin plecarea acesteia, Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă rămâne fără procuror.

  Judecătoria Lipova stătea cel mai bine la capitolul judecători. Aici, schema de personal era completă, cu precizarea că unul dintre judecători se află în concediu de creștere a copilului.

  La Tribunalul Arad, 32 de judecători erau pe schema de personal. Dintre aceștia, opt judecători aveau deja deciziile de pensionare în buzunare, ceea ce înseamnă că aceștia pot pleca oricând din sistem. Anul viitor, alți șapte judecători din cadrul Tribunalului Arad vor îndeplini condițiile de pensionare.

  Citește și: Judecătoria Gurahonț funcționează cu un singur judecător. Pe avarii sunt și celelalte instanțe arădene. Ce soluții are ministrul Justiției?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Doar așa, ca o curiozitate, oare cam ce vârste aveau judecătoriii „pensionați acum 3 ani” …? 🤔
   Da, știu, au muncă „stresantă”; dar oare, câți dintre noi n-au „o muncă stresantă”, ba, mulți, chiar riscantă (fără nici măcar „spor de risc) ?!
   .
   PS:
   Chiar și banalul loc de muncă de „om de servici” care trebuie să curețe inclusiv toaletele în Zone Publice (pe unde trec și o mulțime de „vite-umane” , care, în sec.21 încă nu știu să folosească civilizat o Toaletă 😫), este un loc de muncă stresant!
   Ba, încă mulți „domni sau doamne” de la TV, mai îi și ironizează pt „sporul de penibilitate” din anumite instituții, dar dacă le-ai pune să facă ele acea treabă, sigur te-ar înjura…😉
   .
   Ce vreau să zic cu asta…?
   Faptul că FIECARE LOC DE MUNCĂ ARE PĂRȚI „NASOALE”, dar asta nu însemnă că unii pot primi DREPTURI SUPLIMENTARE , în timp ce ALȚII NU …! 🤔

   +15 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.