Infograficul zilei: Statistica în care România „stă bine” – consumul de bere pe cap de locuitor (litri pe an) în lume





Berea este cea mai populară și cea mai consumată băutură alcoolică din lume. Este și una dintre cele mai vechi, alături (bineînțeles) de vin. Cum „stă” România când vine vorba de consumul de bere pe cap de locuitor într-un an de zile? Depinde ce statistică privim și depinde cum interpretăm datele… căci dacă e competiție, suntem campioni: România e în Top 5! Ne vine sau nu să credem, suntem chiar peste Germania, potrivit celui mai celebru sondaj.
La nivel mondial, cel mai citat studiu anual în domeniu este realizat de compania japoneză producătoare de bere Kirin Holdings, iar ultimul studiu publicat, la finalul anului trecut, analizează datele obținute din 2021.
România se află pe locul 4, cu 95.6 litri pe cap de locuitor, în creștere față de 2020, anul de debut al pandemiei COVID, deci – am putea spune – de o relevanță deosebită în consumația de alcool pe considerentele #stămacasă și #csfncsf. Însă iată și o surpriză: consumul de bere pe cap de locuitor în România a scăzut, de fapt, în 2020 față de anul precedent. În 2020, România s-a aflat pe locul 5, cu 95.2 litri de bere pe cap de locuitor, iar în 2019 ne-am situat pe locul 3 în lume, cu 100.3 litri.
Republica Cehă este campionul absolut la „halbere”, fiind pe primul loc pentru al 29-lea an consecutiv.
Lituania este în creștere rapidă, ocupând locul 19 în 2019, locul 6 în 2020 și locul 3 în 2021. În schimb, printre primele 35 de țări clasate, în opt țări a scăzut nivelul de consum din 2020 până în 2021.
Raportul Kirin Holdings se bazează pe chestionarele trimise de companie diferitelor asociații de bere din întreaga lume, precum și pe cele mai recente statistici din industrie disponibile. Datele pentru consumul global de bere sunt urmărite de Kirin Holdings încă din 1975.
Este studiul care a fost citat și de Visual Capitalist anul trecut (statistică aferentă anului 2020, vezi infograficul mai jos), de thedrinksbusiness.com, de worldpopulationreview.com, dar și de Wikipedia, ultimele statistici menționate aici pentru România fiind însă doar din 2019.
Sursa: Visual Capitalist
Un clasament diferit, „tot o apă și-un pământ” pentru România
Dacă cantitatea de bere pe cap de locuitor vi se pare exagerat de mare în aceste statistici, mai există un alt clasament, pe site-ul wisevoter.com, care citează ca sursă Our World in Data și Organizația Mondială a Sănătății. În acest clasament nu se precizează însă din ce an au fost adunate datele statistice și nici sursele nu au un link activ.
România figurează, în clasamentul alcătuit de wisevoter.com, doar cu 5.33 litri de bere pe cap de locuitor, dar cu toate acestea, România se află pe locul 5 în lume și cu această cantitate. Practic, pe wisevoter.com, cifrele sunt mult mai reduse, dar topul este similar cu cel realizat de Kirin Holdings, Cehia fiind tot pe primul loc, Austria pe locul 2, Polonia pe locul 3 și – de data aceasta – Germania pe locul 4, deasupra României.
Sursa: wisevoter.com
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)