marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Gură de aer proaspăt… UTA ține pasul cu plutonul după o victorie așteptată de cinci luni

    de Lucian Dănilă | 11 februarie 2023, 8:27 PM | Sport | Topic special

    0

    Cinci luni și două zile au trecut de când UTA a obținut ultima victorie în Superliga. Nu mai puțin de 14 meciuri fără victorie au trecut de atunci, iar de la sosirea pe banca tehnică a lui Gyuszi Balint echipa a obținut doar patru remize în opt întâlniri.

    Ultima victimă a Bătrânei Doamne a fost chiar FC Botoșani, acea victorie din Moldova cu 2-1. Gruparea arădeană era obligată în acest context să învingă în această după amiază, altfel, dat fiind și programul infernal din acest final de sezon regulat, o condamna practic pe ultimele poziții și o îndepărta de plutonul echipelor care simt și ele fiorul retrogradării.

    UTA a învins datorită unei prime reprize excelente, poate cea mai bună de la promovarea din 2020 încoace. Este pentru prima dată de la promovare în care UTA înscrie de trei ori în prima repriză, iar în a doua a gestionat perfect meciul astfel încât trupa lui Stoican să nu își creeze nicio situație clară de a marca.

    Meciul a început furibund, cu un hei rup din partea arădenilor care au plecat în haită spre careul lui Pap. După doar trei minute, Postolachi a centrat în mâna lui Șeroni, centralul nu a văzut infracțiunea, faza a continuat și s-a încheiat cu un voleu ratat al lui Rareș Pop dintre poziție ideală. Atenționat din camera VAR, arbitrul Bogdan Dumitrache a verificat faza și a dictat penalty pentru arădeni. A executat perfect Stefan Milosevic și din minutul 4 era deja 1-0 pentru echipa lui Gyuszi Balint.

    Antrenorul echipei din Arad a făcut o schimbare foarte inspirată încă din startul meciului, atunci când a schimbat poziția extremelor Postolachi și Pop. Primul s-a dus în dreapta, de unde a și obținut acel penalty, iar juniorul a trecut în stânga, poziție din care în minutul 11 l-a ridiculizat pe Mboko și a pasat în fața porții pentru același Milosevic care a făcut dubla: 2-0!

    pop

    Nu am mai văzut așa ceva la Arad de foarte mult timp, UTA să aibă avantaj de două goluri în minutul 11. Parcă nici nu știam cum să ne bucurăm. Din acel moment, echipa din Botoșani a dat semne de revenire și a controlat mai mult jocul în zona mediană, acolo unde Batha și Anton păreau neobosiți. Erico a ratat o bună ocazie cu capul în minutul 16 după o centrare a lui Anton și scorul a rămas 2-0. Echipa lui Stoican a reușit să marcheze în minutul 27 după un șut al lui Dragu pe jos, la colțul din dreapta lui Balauru, fază la care portarul Bătrânei Doamne parcă a întârziat plonjonul. UTA, însă, a avut noroc după ce din camera VAR s-a semnalizat o poziție de offside la un jucător al oaspeților, cel care a pasat pentru Dragu.

    Arădenii nu au mai avut noroc în minutul 38, atunci când la o centrare în centrul careului, căpitanul Dican a prelungit cu capul, Erico nu a făcut pasul la offside, iar Roman a profitat de această situație și a înscris din opt metri, o fază la care Balauru a fost din nou mult prea nehotărât. Se anunța un nou meci cu suspans, mai ales că cei care erau în control erau oaspeții, iar Mailat și Dragu păreau tot mai periculoși în acțiunile individuale.

    A venit însă al doilea minut adițional din prima parte a întâlnirii, Ubbink a pasat din demivoleu în spatele liniei de fundași a moldovenilor, Pop a câștigat din nou duelul cu Mboko și l-a învins pe Pap cu un șut de fotbalist mare: 3-1! Părea ireal, dar ăsta era scorul la pauză.

    În a doua parte, UTA și-a urmărit principalul scop: punctele. Balint a închis jocul, dar linia de fundași a stat undeva la 10 metri distanță de careul lui Balauru pentru a nu pune în pericol poarta, acolo unde Balauru nu a dat deloc siguranță. A fost o luptă surdă la mijlocul terenul vreme de 45 de minute, o luptă în care ocaziile le-a avut tot UTA, prin același Milosevic. Prima a ratat-o din careu, cu un șut din voleu peste poartă după o centrare a lui Postolachi, iar a doua a fost după o nouă pasă sclipitoare a lui Ubbink, însă în poziție de singur cu Pap muntenegreanul și-a prelungit prea mult mingea din preluare.

    Schimbările în echipa arădeană au venit destul de târziu. Balint l-a schimbat pe Erico din cauza unei accidentări în minutul 66, ca apoi să-i dea ocazia și lui Otele să revină în echipă în ultimul sfert de oră al jocului. Nigerianul a avut o acțiune foarte spectaculoasă în banda stângă, dar chiar în colțul terenului era un adevărat patinoar și fotbaliștii nu își puteau ține echilibrul, astfel că și Otele a căzut victimă suprafeței de joc.

    Este o victorie venită ca o gură de aer proaspăt după ce echipa părea înecată în zona mlăștinoasă a retrogradării. Gruparea antrenată de Gyuszi Balint a arătat că dacă evoluează cu atitudine, dacă e combativă, poate să și câștige meciuri. Acest joc ne-a făcut să reflectăm la faptul că atunci când Benzar, Benga, Abeid – excelentă revenire, Batha, Anton, Ubbink dar mai ales Rareș Pop – astăzi cel mai bun de pe teren, evoluează la nivelul de astăzi, poate învinge orice echipă din campionat. L-am lăsat la urmă pe Milosevic, aflat la a treia reușită în patru jocuri, fără a o pune și pe cea cu Chindia când i-a fost anulat un gol perfect valabil. Atacantul muntenegrean lasă impresia după ultimele evoluții că este tocmai acel vârf de atac care lipsește acestei echipe de la promovare încoace.

    Este o victorie care o ține pe UTA aproape de Universitatea Cluj, FC Argeș, Hermannstadt sau Voluntari, dar am putea spune că din această horă a retrogradării nu au evadat încă nici adversara de astăzi, FC Botoșani, și nici Petrolul Ploiești sau chiar Chindia. Play-out-ul se anunță încă de pe acum unul infernal, iar UTA trebuie să își crească nivelul și să evolueze meci de meci cel puțin așa cum a evoluat astăzi.

    UTA Arad – FC Botoșani 3-1 (3-1)

    Milosevic (4, 11-pen), Rareș Pop 45+2 / Mihai Roman II 38

    UTA: Balauru – Benzar, Erico (66 Chindriș), Benga, Abeid (84 Hoxhallari) – Batha, Anton – R. Pop (84 Marrone), Ubbink (84 Willie Barbosa), Postolachi (75 Otele) – Milosevic. Pe bancă: Mociu – Vukcevic, Hoxhallari, Chindriș, Marrone, Otele, Keseru, Stahl, Barbosa. Antrenor: Laszlo Balint

    FC Botoșani: Ed. Pap – Mboko (46 Patache), A. Șeroni, Mutumbo, A. Țigănașu – A. Ivanov (61 Florescu), V. Dican – A. Dragu (78 Golofca), C. Zabou (60 Pinson), S. Mailat (78 Cioiu) – M. Roman II. Pe bancă: Ducan, Patache, Sadiku, E. David, Cioiu, Florescu, Pinson, Golofca, Camara. Antrenor: Flavius Stoican

    Arbitri: Bogdan Dumitrache (București) – Ferencz Tunyogi (Zalău), Mircea Orbuleț (București). Rezervă: Viorel Flueran (Craiova)

    Camera VAR: Rareș Vidican, Ciprian Danșa (ambii din Satu Mare)

    Observator FRF: Nicolae Grigorescu (Timișoara)

    Observator LPF: Ioan Bogdan (Arad)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.