Lavinia Betea își lansează cea mai nouă carte la Arad, în prezența primului director SRI Virgil Măgureanu





„Ce s-a întâmplat de fapt, Un dialog despre perioada postdecembristă” este titlul celei mai noi cărți semnate de Lavinia Betea, a cărei lansare va avea loc la Arad, avându-l ca invitat pe primului director SRI, Virgil Măgureanu. Evenimentul va avea loc în Sala Ferdinand, miercuri, 15 februarie, de la ora 11, iar prezentatorul va fi profesorul universitar Ioan Biriș.
Lavinia Betea – biograful familiei Ceaușescu
„Lavinia Betea, vicepreședinte al Filialei „Ioan Slavici” Arad a UZPR, în prezent profesor de psihologie socială și politică și director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universității „Aurel Vlaicu”, a publicat în calitate de autor sau coordonator 24 de volume, circa o sută de articole științifice și peste două mii articole publicistice.
În 2003, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru cartea „Lucrețiu Pătrășcanu – moartea unui lider comunist”. Este cunoscută în special prin cărțile sale de istorie recentă, dintre care amintim: „Ceaușescu și epoca sa”, „Tovarășa. Biografia Elenei Ceaușescu”, „Gladiatorii lui Stalin. Începuturile comunismului în România”, „Stăpânul secretelor lui Ceaușescu. I se spunea Machiavelli. Ștefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea”, „Povești din Cartierul Primăverii”, etc.
Acum, Lavinia Betea vă invită la lansarea de la Arad a cărții „Ce s-a întâmplat de fapt, Un dialog despre perioada postdecembristă” (Editura RAO, București, 2022)”, notează Vasile Filip.
Primul director SRI – Virgil Măgureanu
Invitatul special al lansării de carte este primul director al SRI, care este totodată și protagonistul cărții.
Virgil Măgureanu s-a născut la data de 19 martie 1941, în satul Giurtelecu Hododului din comuna Hodod (județul Satu Mare), numindu-se la naștere „Imre Asztalos”. A urmat cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București (1964–1969), obținând titlul de doctor în științe politice la Universitatea din București (1978). După absolvirea facultății a fost cadru universitar de psihosociologie la Academia de Studii Social Politice „Ștefan Gheorghiu” din București (1969-1989).
În mai 1989, a fost plasat sub domiciliu forțat la Focșani, fiind angajat ca muzeograf la Muzeul Județean Vrancea, ca urmare a opoziției față de regimul Ceaușescu. În perioada decembrie 1989 – martie 1990, este membru al CFSN și CPUN, participând, la 25 decembrie 1989, la procesul soților Ceaușescu de la Târgoviște.
La data de 26 martie 1990, prin Decretul nr. 181, Virgil Măgureanu a fost numit în funcția de director al Serviciului Român de Informații, îndeplinind această funcție până la 25 aprilie 1997, când a demisionat. În paralel, între anii 1994–prezent, predă în calitate de profesor de sociologie politică la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București.
Conferința „ 1989 – fețele schimbării”
Virgil Măgureanu va fi prezent, după lansarea de carte din Sala Ferdinand, și în corpul central al Universității „Aurel Vlaicu” Arad (B-dul Revoluției 77), unde va susține de la ora 14 o conferință adresată studenților, sub genericul „1989 – fețele schimbării”. Întâlnirea de la UAV este organizată de Institutul European „Serge Moscovici” al UAV, în colaborare cu filiala Arad a UZPR, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” și Librăria Corina.
Atât la lansarea din Sala Ferdinand, cât și la UAV se vor pune la dispoziție cărți și se vor acorda autografe.
Comentariile portalului
== HELMUT ARE DREPTATE -- 12 MII ARADENI TAMPI AU VOTAT CU KAKARAU CARE NU A FACUT 1 EURO IN 10 ANI SI ALTI 8 MII TAMPI DE ARAD AU VOTAT CU UN MINCINOS NOTORIU . == (...)
== VENEA SI ORBAN AL UNGARIEI DAR LITUANIA SI LETONIA I AU BLOCAT SPATZIUL AERIAN SI TREBUIA SA OCOLEASCA PRIN TURCIA .
Nu s-a cenzurat, poate aprobat cu întârziere. Iar legat de ultimul comentariu, vă rugăm să nu plasați linkuri - intră în spam. Am lăsat titlurile și (...)