marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    CET Arad SA nu va mai avea administrator special. Majoritatea consilierilor și-au dat acordul

    de Raluca Medeleanu | 20 ianuarie 2023, 2:51 PM | Administraţie | Topic special

    0

    Majoritatea consilierilor locali au fost de acord cu renunțarea la un administrator special la CET Arad SA, centrala cea mare, din afara orașului, aflată în insolvență deja de 5 ani.

    Până la această oră, funcția a fost ocupată de Sorin Bogoșel, care era în același timp și directorul general al centralei, din 2020. Acesta a hotărât însă să părăsească ambele funcții, iar acum – prin votul majoritar exprimat în ședința CLM de astăzi – reprezentantul Municipiului Arad va putea participa la Adunarea Generală a Acționarilor, din 31 ianuarie, pentru a stabili că nu va mai fi numit nimeni în locul acestuia. CET Arad SA va rămâne astfel, de acum, doar sub conducerea administratorului judiciar/lichidatorului Eurosmart din Timișoara.

    Decizia nu a fost împărtășită însă de toți consilierii. Dat fiind faptul că Municipiul Arad este în continuare acționar majoritar al centralei, gruparea USR a fost de părere că ar fi fost util să mai existe în funcție și un administrator special care, chiar dacă nu are putere propriu-zisă de decizie, ar fi acționat ca „om de legătură” între Primărie și lichidatorul timișorean, astfel consilierii având posibilitatea să aibă un acces mai facil asupra informațiilor/arhivelor de la CET Arad SA.

    Legea 85 din 25 iunie 2014 prevede următoarele: „după deschiderea procedurii, adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor/membrilor debitorului va desemna, pe cheltuiala acestora, administratorul special”

    Motivul pentru care Primăria și restul consilierilor nu au fost de acord cu numirea unui nou administrator special are de a face cu banii. Dacă până acum Sorin Bogoșel nu primise salariu pentru această activitatea, deoarece acesta era în același timp și directorul centralei, acum un nou administrator ar trebui plătit. Primăria susține că legea impune ca acționarii să achite acest salariu, însă Florin Stana nu a fost de acord și crede că legea este mai permisivă.

    „În realitate, el primește salariul și este plătit de către societate și acest lucru m-i l-au confirmat oameni care lucrează în domeniu, care au experiență în procedura judiciară de lichidare și de faliment. De aceea am insistat ca noi să avem un astfel de reprezentant care chiar dacă nu are putere de decizie, are acces la informații, supraveghează zi de zi activitatea curentă în lichidare și faliment, astfel ca noi să știm cui se vând activele, cum se vând, totuși este o unitate economică strategică pentru municipiul Arad, are o conexiune la sistemul energetic național, are potențialul de a oferi o căldură mai ieftină decât poate să producă CET Hidrocarburi la ora actuală și n-ar trebui să nu ne intereseze defel ce se mai întâmplă cu ea. Cred că era normal să mai avem acest administrator special desemnat”, a explicat consilierul Florin Stana.

    Singura activitate de la CET Arad SA e desfășurată de AOT Energy

    Pavel Neamțiu, care este reprezentantul Municipiului la CET Arad SA, a spus că din punctul lui de vedere desemnarea unui nou administrator special ar fi „o cheltuială în plus”, întrucât funcția are oricum un rol pasiv, deciziile luându-se strict de administratorul judiciar Eurosmart. Acesta a concluzionat că soarta CET-ului (cel din afara orașului) este oricum falimentul, iar asta din cauză că nu există finanțare.

    Singura activitate de la CET este desfășurată de AOT Energy, unul dintre principalii creditori, care la ora actuală folosește (sub formă de închiriere) motoarele de acolo. Astfel, singura sursă de venit intră practic în „buzunarul” acestui creditor. CET primește doar chiria pe motoare, însă Neamțiu a afirmat că această chirie nu acoperă nici măcar în întregime salariile angajaților de acolo.

    Amintim că AOT Energy își exprimase și intenția de cumpărare a centralei cu 18 milioane de euro, în planul de reorganizare pe care l-a întocmit alături de C Gaz. Totuși, prețul oficial anunțat pentru vânzare este de 32 milioane de euro, conform anunțului postat în această vară.

    Până la o eventuală vânzare, sau până la declararea falimentului, CET Arad SA rămâne, așadar, sub conducerea administratorului judiciar Eurosmart din Timișoara.

     

    • Citește și: Sorin Bogoșel și-a dat demisia din funcția de director general al CET Arad SA. A renunțat și la funcția de administrator special – Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.