Au plâns instrumentele la Casa Pianului! De vorbă cu Ştefan Şimonca-Opriţa și Filip-Samuel Sebeșan despre marea lor pasiune: muzica | VIDEO





Ultimul concert al anului s-a petrecut vineri seara, la Casa Pianului „Jacques Faix” de pe str. Episcopiei, unde continuă seria de evenimente de promovare culturală. Filip-Samuel Sebeșan și Ştefan Şimonca-Opriţa, doi tineri instrumentiști aflați pe rampa de lansare într-o carieră de excepție, au susținut un recital care a uimit auditoriul, atât prin tehnică, cât și prin emoția intensă transmisă.
Și vorbind despre emoții, ultimul bis a fost unul copleșitor, întrucât Filip și-a luat inima în dinți, a îngenunchiat în fața iubitei sale și a cerut-o de soție.
Publicul a avut astfel parte de o seară cu totul deosebită, înălțătoare, perfectă pentru a încheia un an atât de tulburător.
Dorind să aflăm mai multe despre sentimentele ce-i mână pe cei doi tineri spre muzica clasică, i-am reținut câteva minute după concert și am realizat un scurt interviu video, pe care vi-l prezentăm la finalul acestui articol, nu înainte însă de a vă mai informa că amândoi au absolvit Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad și au ales cariere în domeniu, care încă de pe acum par foarte promițătoare.
Violonistul Ștefan Şimonca-Opriţa are 20 de ani și urmează studiile la Conservatorul de Muzică Hochschule für Music Saar Saarbrücken, unde studiază cu renumitul violonist francez David Grimal, în a cărei orchestră (Les Dissonances) este și membru. Ștefan a susținut recitaluri atât în țară (inclusiv la Ateneul Român), cât și în străinătate, în Luxemburg, Marea Britanie, Germania, Cehia (împreună cu PKF – Prague Philharmonia).
Filip-Samuel Sebeșan are 22 de ani, fiind student al Facultății de Muzică din Timișoara, unde studiază pianul și orga. A susținut mai multe concerte și recitaluri solo sau în formații camerale în Arad, Timișoara și Oradea. A câștigat 5 premii la fazele naționale ale Olimpiadei de Interpretare Instrumentală și multe alte premii la concursuri naționale și internaționale. Pe plan internațional, Filip a susținut un concert alături de Orchestra Națională din Praga, sub bagheta dirijorului Leoš Svárovský. El își dorește să devină și dirijor, astfel că anul trecut a debutat ca dirijor secund în cadrul Orchestrei „Musica Sacra Temeswar”.
Recitalul pe care cei doi l-au susținut vineri la Casa Pianului a inclus compoziții de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Niccolo Paganini, Robert Schumann, Henryk Wieniawski, Eugène Ysaÿe, Claude Debussy, Max Reger, Sergei Rachmaninov, Maurice Ravel și Fritz Kreisler.
Comentariile portalului
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)
Toate la un loc !
== MAI-AURELIUS -- POLITZAI ESTI ASA I? --SE VEDE DUPA CUM AI BUBUIT -- ARTICOLUL E DIN 2016 --UNDE DRK VA GASESTE MARESHALUL SI APOI SPUNE == ASTIA SUNT COLEGII MEI -- SCARBA (...)