„Adamilizarea” lui Alecsandri, cu plăcere! Mulțumim, da!





Cei care au fost prezenți și, desigur, nu se confruntă cu probleme de memorie la nivel de căpățână, cu siguranță își aduc aminte de concertul Adei Milea împreună cu Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman din vara anului trecut, la Terasa Nerv. A fost o isterie de bună dispoziție, delirul unei seri de vară, un concert nu în patru, ci în 100 sau în vreo 200, cu tot cu public, trecători și ciori de pi șer. În schimb, cântecele precum „Toreador”, „Noaptea pi lac”, „Prefect” sau „Chiritza la Viena” au căpătat și mai mult sens miercuri seara, la spectacolul „Chiritza în concert”, în deschiderea Festivalului Internațional de Teatru Clasic.
Au căpătat și mai mult sens, deoarece – în caz că nu se știa, s-a aflat acum – Anca Hanu și Cristi Rigman sunt angajații Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și toate acele piese au fost scrise special pentru acest spectacol incendiar, de altfel dublu laureat UNITER, pentru „Cel mai bun spectacol al anului 2019” și pentru „Cea mai bună actriță în rol principal: Anca Hanu”.
Premiile nu sunt deloc surprinzătoare. „Adamilizarea” oricărui spectacol muzical de teatru este automat un succes fulminant, o comedie totală, memorabilă. Nu e de mirare, deci, că este abordată de cele mai importante teatre și cei mai renumiți regizori pentru „rezolvarea” coloanei sonore. A colaborat, de exemplu, cu regizorul Dabija și Teatrul Odeon („Aventurile lui Habarnam”), Afrim și Teatrul Odeon („De ce fierbe copilul în mămăligă”), Theodor Cristian Popescu și Teatrul Bulandra („Trilogia Belgrădeană”), Cornel Popescu și Teatrul Național din Târgu Mureș („Micul Prinț”) sau Mihai Măniuțiu și Teatrul „Regina Maria” din Oradea („Leonce și Lena”), cel din urmă fiind adus și pe scena teatrului arădean în 2014, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Nou.
„Chiritza în concert” iese însă din tipar pentru că Ada Milea nu este doar autoarea pieselor muzicale, sarcină la care a contribuit și actrița Anca Hanu, ci este chiar regizoarea, de data aceasta.
Inspirația piesei de teatru vine din comedia lui Vasile Alecsandri (unul dintre autorii preferați ai Adei Milea, cealaltă sursă de inspirație principală fiind Gellu Naum), „Cucoana Chirița sau două fete ș-o neneacă”, pusă în scenă pentru prima oară în 1851 cu ajutorul celui care este supranumit „întemeietorul teatrului românesc”, actorul și autorul dramatic Matei Millo.
Explicația Adei Milea, în stilu-i caracteristic, pentru alegerea și prelucrarea acestui text este de-a dreptul savuroasă: „Draji spiectatori, vă șier scuzi cî l-am mietamorfozat pi Alecsandri, cî l-am mixat cu Millo șî cu noi înșini. N-am facut-o cu intenții rieli, ci doar am vrut ca valorili șî lipsili di valori din zâlili noastri sî sî riegăsascî în construcțiile literar-melodioasi pi cari vi li oferim pi scenî. Di asemeni, vî șier iertari cî folosâm graiul moldoviniesc într-un spațiu ardeleniesc. Șî io-s ardeleancî șî mi-i tari grieu, greșăsc merieu, da’ n-am și fași. Respiect orijinili personajelor prea tari ca sî li pot ignora graiu’. Mulțumiesc teatrului cî ari o Ancî Hanu așa di grozavî, cî am facut șî textili șî melodiili împreunî cu ie șî cî o țâni așa di bini pi Ciritza-n glas și-n psihic. Aștiept cu nerăbdari sî vidieț’ invențiili minunaților implicaț’ în spiectacolu’ nostru șî sî râdiți di ieli cu tristeți șî bucurii”.
„Deși Vasile Alecsandri și Matei Millo s-au inspirat din viața și obiceiurile secolului al XIX-lea, creând un personaj tipic micii burghezii ariviste, Chirița/Chiritza își găsește ușor multiple echivalențe în societatea noastră contemporană. Cu aerul ei de superioritate afișat, cocoloșindu-și fetele pe care le vede de zece ori mai frumoase decât sunt, mereu la vânătoare de bani și averi, tiranică, dar emoționându-se la orice mic cadou sau compliment, alunecoasă în relațiile cu bărbații și leșinând în fața atenției primite de la cei cu relații și influență, Chiritza nu ne poate fi totuși complet antipatică. E un Monsieur Jourdain în variantă feminină românească, pe care Ada Milea și Anca Hanu îl învestesc cu o nouă energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenții, snobism, lipsă de cultură și sensibilitate kitsch” – spun creatorii spectacolului… și, parcă, nici nu e nevoie de alte descrieri și sinteze suplimentare. O producție marca Ada Milea funcționează de la sine, umorul textelor surclasează, domină, efectiv, acțiunea piesei, tot ce e nevoie e ca actorii să fie, vorba aceea, pe „același film” cu Ada Milea, iar echipa Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca care alcătuiește distribuția spectacolului este exact o astfel de echipă de șoc. Jos pălăria, așadar și prin urmare și – vorba unui doctor în comunicare – mulțumim, da!
Chiritza în concert
după Vasile Alecsandri și Matei Millo
spectacol concert de: Ada Milea
cântece de: Ada Milea, Anca Hanu
scenografia: Alexandra Constantin
maestru de lumini: Jenel Moldovan
Distribuţia:
Chiritza Bârzoi: Anca Hanu
Bârzoi: Cornel Răileanu
Aristitza: Mihnea Blidariu
Calipsitza: Cristian Rigman
Lulutza: Sânziana Tarța
Gulitză: Miron Maxim
Leonash: Matei Rotaru
Sharlatanii: Radu Dogaru, Cosmin Stănilă
regia tehnică: Răzvan Pojonie
lumini: Mădălina Mânzat
sonorizare: Marius Rusu, Vlad Negrea
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)