joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  EX-TRA-OR-DI-NAR! Regizorul Măniuțiu + Ada Milea = PEACE & LOVE și Legalize și tăt!

  de Tomck@t | 16 mai 2014, 5:52 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Am mai văzut spectacole în regia lui Mihai Măniuțiu, pe care-l consider unul dintre cei mai buni regizori de teatru din România, am mai văzut-o și ascultat-o pe Ada Milea și am mai văzut spectacole de teatru extraordinare – din astea, postmoderniste -, dar nu aș fi imaginat niciodată că cele două figuri emblematice pentru boemia națională s-ar putea alia și ar putea să trântească pe o scenă de teatru un astfel de show incredibil. Piesa „Leonce și Lena”, prezentată în premieră la Arad joi, în cadrul Festivalului de Teatru Nou, a fost, indubitabil, unul dintre highlight-urile acestei ediții.

  Un musical hipiot cu umor, actori și un cor de zile mari, cântece à la Ada Milea și un decor multicolor, cam așa se poate descrie foarte pe scurt spectacolul. Povestea, evident sub amprenta Adei Milea („prințul de Popo și prințesa de Pipi” deja sună a Absurdistan, din prepuțul gândirii), este una destul de simplă, dar jocul actorilor, muzica, circul universal ce se petrece pe scenă nu te lasă absolut niciun minut să… vorba aia, respiri. Fiecare rimă, fiecare replică muzicală este extrem de atent gândită și te fac să râzi ca un copil. Nu lipsesc din peisajul teatral iarba, gânduri și dialoguri de trip și zen, lenea, iubirea pură, baladele pacifiste, elegii cam parodiate sau destrăbălările ce tind spre rock’n’roll.

  Aplauzele interminabile ce au provocat un bis fulminant din refrenul „Sunt un nebuuuun!” și-au spus cuvântul. Jos pălăria!

  leoncelena09

  Textul lui Georg Büchner, LEONCE ȘI LENA, spune povestea a doi prinţi, prinţul Leonce din Regatul Popo şi prinţesa Lena din Regatul Pipi. Căsătoria aranjată dintre cei doi urmează să aibă loc iar ambii decid în mod separat să scape de acest aranjament. Totuşi, nu reuşesc să fugă unul de celălalt, întâlnindu-se întâmplător fără să se recunoască şi îndrăgostindu-se. Cei doi decid să le joace o farsă părinţilor şi se întorc în Regatul Popo pentru a se căsători. Costumaţi în ei înşişi, realizează că, de fapt, soarta le-a luat-o înainte şi că au îndeplinit chiar dorinţa părinţilor lor.

  Această poveste complexă despre putere şi obedienţă, iubire şi politică, pusă în scenă de Teatrul „Regina Maria” din Oradea, marchează 200 de ani de la naşterea autorului, Georg Büchner. Este un spectacol muzical cu melodii interpretate live de către o mini-orchestră; toate personajele din Regatele Popo, respectiv Pipi cântă și dansează pe ritmurile muzicii originale, rodul talentatei artiste Ada Milea; echipa de creație a spectacolului este una de excepție: regia și scenariul poartă semnătura lui Mihai Măniuțiu, coregrafia este realizată de Vava Ștefănescu iar de decoruri și costume s-a ocupat Adrian Damian.

  leonce si lena

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.