marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Folosință gratuită pe un termen de 30 de ani pentru noile ateliere ale artiștilor plastici, membri UAP Arad

    de Raluca Medeleanu | 23 septembrie 2022, 3:28 PM | Administraţie | Topic special

    0

    noile ateliere de creație ale UAP Arad

    După ce Primăria Municipiului Arad a demolat atelierele artiștilor Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), proiectată de arhitectul Miloș Cristea, în apropierea Casei Sindicatelor, pentru a face loc Monumentului Marii Uniri, care este în continuare într-o perpetuă așteptare… activitatea artiștilor a fost mutată într-un alt imobil construit în apropiere, în spatele Consiliului Județean. Acum, pentru a nu interveni nicio complicație în acte, Consiliul Local Municipal Arad va aproba un proiect de hotărâre prin care va da în folosință gratuită noile ateliere către UAP filiala Arad.

    Noile ateliere au fost inaugurate în semptembrie 2021 și oferă spațiu de lucru pentru 16 artiști, deci câte doi artiști în fiecare dintre totalul de 8 ateliere. Acestea sunt situate în spatele clădirii de birouri de la Joyson, de pe Miron Costin, alipite perpendicular cu aceasta, iar pentru o perioadă a fost o anumită comlicație în ceea ce privește terenul de acolo, întrucât atelierele erau înregistrate pe același CF cu clădirea respectivă. Acum, acest lucru s-a rezolvat. Și pentru că UAP Arad este o organizație de utilitate publică, nu trebuie nici să plătească taxe pe acel imobil.

    „Având în vedere solicitarea Asociației Filialei din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România, recunoscută ca fiind de utilitate publică (…), consider oportun adoptarea unui proiect de hotărâre prin care să se aprobe transmiterea în folosință gratuită a imobilului teren, situat în Arad, strada Miron Costin, nr. 2/C, către Asociația Filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România, recunoscută ca fiind de utilitate publică, având suprafața de 738 mp, pe o perioadă de 30 ani”, se arată în referatul de aprobare a proiectului, semnat de primarul Călin Bibarț.

    Imobilul respectiv rămâne în proprietatea Municipiului Arad și are valoarea de inventar de 644.519,23 lei, UAP Arad având doar dreptul de a utiliza atelierele respective pe perioada stabilită în proiectul de hotărâre.

    În ceea ce privește cele două galerii de artă din Arad, Galeria Delta și Galeria Alfa, de pe Bulevardul Revoluției, momentan UAP Arad poate în continuare să organizeze acolo expozițiile periodice, însă procesul prin care două persoane din Arad solicită să le fie oferite spațiile ca despăgubire în locul unui alt imobil din Arad care le-a aparținut, dar le-a fost confiscat de comuniști și nu mai poate fi la ora actuală retrocedat, este în plină desfășurare. Primăria Municipiului Arad ne-a asigurat că nu este dispusă să renunțe la aceste spații în favoarea acelor persoane, însă acest lucru depide de decizia finală pe care o va avea judecătorul. Un fapt care ajută să încline balanța în favoarea Primăriei și, implicit, a Uniunii Artiștilor Plastici, este că recent a fost emisă o nouă Ordonanță Guvernamentală care reiterează statutul de organizație de utilitate publică a filialei arădene a UAP, statul care atâta timp cât îl va avea această filială îi revine și dreptul asupra galeriilor respective, pe perioadă nedeterminată, potrivit unei Hotărâri de Consiliu emisă în 1995.

     

     Citește și: 

    •Air Arad – inaugurarea noilor ateliere ale artiștilor membri UAP. „Parcă nu ești în Arad!” – Special Arad · ultimele știri din Arad

    •Galeriile „Delta” și „Alfa”, în pericol de a fi pierdute pentru că doi moștenitori nu și-au putut dobândi apartamentele… din altă parte – Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.