Profesoara Mărioara Miclea, premiată la Teatrul de Vară „Ethos”





Îndrăgita profesoară de canto, de la Școala Populară de Arte din Arad, Mărioara Miclea, a primit din partea autorităților locale diploma „Tezaur arădean”, în cadrul deschiderii stagiunii Teatrului de vară Ethos.
Diploma i-a fost înmânată de vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Bulbuc, instituție sub care funcționează Școala Populară de Arte din Arad.
Interpret, creator, culegător de folclor şi pedagog la Şcoala Populară de Arte a Centrului Cultural Judeţean Arad, Mărioara Miclea şi-a dedicat întreaga viaţă cântecului şi portului popular autentic. De mai bine de 30 de ani se ocupă de Grupul vocal „Sânzienele” al Școlii Populare de Arte, pe care l-a înfiinţat şi prin care, de-a lungul anilor, au trecut peste 100 de fete.
Mărioara Miclea s-a născut într-un sat situat pe malul stâng al Mureşului, Ostrov, unde a copilărit până la vârsta de 10 ani. Acolo la serbările şcolare, a făcut primii paşi spre cântec, încurajată de tatăl dânsei. În urma unui examen riguros a fost admisă în clasa a V-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Timişoara. Aici și-a petrecut adolescenţa studiind mai întâi flautul, iar în anii de liceu pedagogia muzicală. După terminarea liceului, a intrat ca studentă la Academia de Muzică, pe atunci Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.
Aici, în anul II de facultate, participa la cea de-a doua ediţie a unui foarte cunoscut concurs de muzică populară, Floarea din grădină, alături de nume consacrate ale folclorului românesc: Viorel Costin, Sava Negrean Brudaşcu, Ionela Prodan. În paralel, mergea la facultate şi avea, de asemenea, o activitate artistică foarte intensă cu Ansamblul Studenţesc de la Casa de Cultură „Grigore Preoteasa”. Undeva pe finalul carierei, împreună cu Orchestra Radio, care îl avea dirijor pe regretatul George Vancu, a imprimat primele opt cântece tradiţionale. După aceea, și-a încheiat studiile universitare şi a venit în Arad, unde a început să lucreze la Şcoala Populară de Arte şi, în paralel, să cânte cu Orchestra de Muzică Populară a Filarmonicii de Stat Arad. Încet, încet, lucrurile s-au distanţat şi a început să prindă mare drag pentru meseria de pedagog. Astfel că, în 1987, a înfiinţat primul grup de fete, „Sânzienele”.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)