Municipiul Arad primește la această oră dreptul de proprietate și de administrare a Cetății Aradului! Ministerul Apărării Naționale „iese” din Cartea Funciară





După ani de zile de promisiuni, zilele acestea urmează să se concretizeze ceva ce deja pentru mulți pare o simplă utopie: Cetatea Aradului revine arădenilor, armata fiind pregătită să elibereze spațiile, nu neapărat și incinta – veți constata de ce.
Planul de a avea, precum multe alte orașe din țară, cetatea inclusă în circuitul civil, în care arădenii să se poată plimba fără nicio restricție, a fost chiar aprobat prin două documente, unul în 2010, iar altul în 2014, însă până acum nu ne-a mai fost dat să vedem nicio mișcare.
Protocolul de colaborare dintre Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale a fost realizat în 24 decembrie 2014. Acesta a fost semnat pentru a duce la bun sfârșit Hotărârea nr. 1100 din 2010, care prevede trecerea Cetății Aradului din posesia MApN în posesia municipalității, în vederea reabilitării din fondurile proprii ale administrației locale. În schimb, municipalitatea se angaja să treacă în posesia Ministerului Apărării 250 de locuințe, împreună cu terenul aferent acestora și va reabilita Unitatea Militară din Gai. Protocolul viza primirea Cetății Aradului în schimbul celor 250 locuințe cu terenul aferent, specificate în hotărârea din 2010, într-un termen de 10 ani de la semnarea protocolului (deci până în 2024) și realizarea lucrărilor de investiţii la cazarma 718 Arad Gai, într-un termen de maximum 3 ani (adică 2017).
Cum se știe deja, niciuna dintre specificațiile din protocol nu au fost duse la bun sfârșit, nici măcar începute. Ani de zile tot ce au primit arădenii au fost promisiuni peste promisiuni, iar ultima vizită a ministrului Apărării Naționale, din 21 ianuarie, nu părea să fie cu nimic diferită. Însă, surprinzător sau nu, de această dată lucrurile au început să se miște, sperăm noi că fără vreo viitoare împotmolire.
La această oră, reprezentanții MApN împreună cu autoritățile locale se ocupă cu întocmirea documentelor cadastrale: se trece oficial Cetatea Aradului în posesia și administrarea Aradului, dreptul de proprietate fiind dobândit prin lege. De altfel, actul prin care MApN lasă liberă proprietatea a și fost întocmit de minister și trimis la Arad, astfel încât Municipiul să poată fi notat în Cartea Funciară cu drept de administrare.
În ceea ce privește militarii din Cetate, din informațiile pe care le deținem, aceștia vor pleca în momentul în care Primăria Arad le va pune la dispoziție niște construcții, pentru început modulare (amplasate pe platoul din fața Bisericii Franciscane), așa cum folosesc și alte unități armate din toată lumea, iar ulterior să le predea Cazarma, modernizată, din Gai – probabil refăcută tot în urma accesării unor fonduri.
De ce este importantă această notare în CF a dreptului de administrare? Pentru că doar așa municipalitatea va putea demara studiile DALI necesare pentru accesarea de fonduri europene, transfrontaliere etc. Cât timp nu era notat in CF dreptul de proprietate și administrare, accesarea oricăror fonduri era imposibilă.
Subliniem că acest pas de a trece Cetatea în proprietatea municipiului este un lucru absolut necesar pentru oricare plan de viitor. Fie că Cetatea va fi readusă la viață din fonduri europene (prin Programul Național de Redresare și Reziliență, după cum tot promiteau politicienii arădeni, pentru început cu 80 de milioane de euro), fie prin alte surse de finanțare, este nevoie ca Primăria să aibă aceste acte întocmite.
Acum, acest pas hotărâtor se materializează: Biserica Franciscană, magaziile, palatul administrativ, bucătăria, turnul și toate celelalte imobile împreună cu zidurile cetății trec, fără sarcini, în posesia Municipiului Arad/Consiliului Local Arad în aceste zile.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)