Pasaj subteran de 33 milioane de euro la Podgoria. Lucrările ar dura 10 ani… dacă „inginerul Saligny” își dă acordul





Primăria Municipiului Arad a emis o cerere Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație pentru a obține finanțare prin Programul național de investiții „Anghel Saligny” în vederea realizării unui pasaj subteran în Piața Drapelului (Podgoria), investiție estimată la peste 165 milioane de lei (circa 33 milioane euro). Marea majoritate din sumă este solicitată a fi acoperită din bani de la stat.
În vederea înaintării acestei cereri de finanțare, proiectul a avut nevoie de obținerea votului consilierilor locali municipali, pe care l-a primit în cadrul ședinței de luni, 1 noiembrie, însă nu în unanimitate. Consilierii locali USR PLUS s-au abținut de la vot pe motivul că proiectul de hotărâre a fost prezentat cu doar o oră înainte de ședință, astfel că nu au apucat să îl studieze, pentru a ști ce votează.
Potrivit documentului, se dorește „amenajarea unui pasaj rutier subteran în Piața Drapelului, respectiv amenajarea drumului public din interiorul localității cu 4-5 benzi, ce intră în intersecția din P-ța Drapelului. Realizarea unui pasaj rutier subteran implică și ample lucrări conexe: devieri/relocări de rețele subterane(apă, canal), devieri/relocări derețele subterane (linii electrice LES; termoficare, telefonie, etc, lucrări de reconfigurare a sistemului de semaforizare, iluminat public, e-ticketing, reconfigurarea traseului de transport public de călători cu tramvaiul (linii de tramvai și stații călători)”.
Din totalul de 165.703.150 lei (TVA inclus), Primăria solicită obținerea a 157.373.150 lei prin programul „Anghel Saligny”, iar diferența de 8.330.000 lei ar urma să o acopere din bugetul local.
De menționat că nu este pentru prima dată când municipalitatea dorește un pasaj subteran în zonă, care nu s-a mai materializat. În anii 2000 s-a planuit realizarea unui pasaj tot la Podgoria, însă pe o altă direcție de mers, către Bulevardul Revoluției (direcția teatru). Acum, pasajul ar urma să fie amplasat dinspre strada Corneliu Coposu către Calea Iuliu Maniu.
Durata lucrărilor este calculată să dureze 120 luni (adică 10 ani).
Citește despre marele „Anghel Saligny”, cel după care a primit denumirea programul național de investiții, aici: Anghel Saligny.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)