Sindicatul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” merge și mai departe! Memoriu adresat Președintelui și Prim-ministrului, despre suspendarea abuzivă a activității actorilor arădeni





După petiția online și scrisoarea deschisă elaborată de colectivul artistic al teatrului arădean, scrisoare care a fost trimisă inclusiv la adresele Ministerului Culturii, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Sănătății, Consiliului Național Pentru Combaterea Discriminării și UNITER, a luat atitudine și Sindicatul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, redactând un memoriu în care sunt semnalate aceleași probleme care, deja de două săptămâni, nu numai că nu par să se îndrepte spre o rezolvare, ci nici măcar nu par să fie băgate în seamă de către autoritățile locale decidente, în frunte cu primarul Călin Bibarț. Alături de instituțiile centrale menționate mai sus, memoriul Sindicatului a fost supus și atenției Președintelui și Prim-ministrului României.
„(…) instituția noastră s-a conformat dispozițiilor de combatere a pandemiei luând măsuri în acest sens, ce nu aduc prejudicii nici participanților la actul de cultură și nici angajaților Teatrului Clasic «Ioan Slavici» Arad. Nu înțelegem de ce nu mai avem dreptul legal de a ne exercita profesia nici în mediul online, așa cum se întâmplă la instituțiile similare din județele învecinate” – cu acest pasaj extras am rezumat cât mai concis posibil mesajul Sindicatului, în caz că mai e nevoie de recapitulare, având în vedere că, în decursul acestei săptămâni, Special Arad a expus cititorilor, în repetate rânduri, toate argumentele, nemulțumirile și – mai ales – îngrijorările din această perioadă ale actorilor arădeni (precum și ale artiștilor Filarmonicii, care se află în aceeași situație). Scrisoarea integrală poate fi citită mai jos, la finalul articolului.
Până unde se întinde ignoranța totală a autorităților?
Rămâne de văzut dacă memoriul – care atenționează asupra obstrucționării dreptului la muncă al actorilor – va primi vreun răspuns de la cele mai înalte instituții ale statului, ori se va lovi, ca până acum, de urechi surde. Vorbim, în primul rând, despre Ministerul Culturii, Ministerul Muncii, Ministerului Sănătății, CNCD și UNITER, care nu au avut nicio reacție publică, până în momentul de față, în urma scrisorii deschise care le-a fost adresată.
Iar în al doilea rând (deși de aici a început totul), vorbim de neputința Consiliului Local Municipal și de urechile surde ale primarului, deoarece, așa cum se stipulează în memoriu, Trupa Dramă și Trupa Marionete a teatrului arădean a depus autorităților locale, în luna mai 2020, o cerere (cu număr de înregistrare 33433/1 și 33433/2) în care se solicita modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a teatrului arădean, astfel încât, în situații de urgență (ca cea de acum), munca online să fie o alternativă legală și viabilă. Primarul Călin Bibarț cunoaște, desigur, foarte bine aceste probleme, însă refuză în continuare să participe la o dezbatere, la un schimb democratic de argumente cu actorii și la identificarea unei soluții, chiar dacă tocmai el a declarat în public, la o emisiune radio, că așteaptă propuneri alternative și soluții.
Dorim să mai atragem atenția și asupra unui alt pasaj extras din memoriul Sindicatului Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, care face referire la aspectele legale care, atât în teorie, cât și în practică, ar trebui să asigure dreptul actorilor la muncă, inclusiv în pandemie, așa cum – știm cu toții – s-a arătat în întreaga țară și în întreaga lume că se poate, dacă se vrea:
„Hotărârea nr.3/18.11.2020 (n. red. – cea care a interzis, brusc, activitatea actorilor inclusiv în mediul online) a Comitetului Local pentru Situații de Urgență încalcă principiile legalității, egalității de tratament și cel al satisfacerii interesului public prev. în OUG nr.57/2019. Autoritățile și instituțiile administrației publice, precum și personalul acestora au obligația de a acționa cu respectarea prevederilor legale în vigoare și a tratatelor și a convențiilor internaționale la care România este parte”.
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)