marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul sortează gunoiul la doar 5% din capacitatea totală a stației

    de Raluca Medeleanu | 2 noiembrie 2020, 6:22 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    3

    pubele cu diferite tipuri de reciclare

    Inaugurarea stației de compostare a FCC Environment (fostă ASA) a fost făcută în 2018 cu mare „tam-tam” și promisiuni despre un viitor al Aradului care zâmbește mediului. Iată că acum însă, stația de compostare nu dă randament, iar asta, din câte am aflat astăzi la ședința CLM, are de-a face cu procentul extrem de scăzut de reciclare care se realizează în Arad.

    Pentru a trimite compost la stația de compostare, trebuie să funcționeze corespunzător stația de sortare a gunoiului, care se află în imediata vecinătate. Dar aceasta nici la ora actuală nu funcționează corespunzător, ci va fi operațională abia prin decembrie, după cum a afirmat primarul Călin Bibarț. Stația respectivă a fost inițial coordonată de Polaris, iar apoi, când operatorul a plecat de pe piața arădeană, a urmat un proces lung birocratic până când Primăria a preluat-o (în 2018) și a dat-o în concesiune actualului operator, Retim (2019). Apoi, la puțin timp după această preluare, s-a constatat că stația are nevoie de reparații capitale, estimate la 7 milioane de lei.

    În cadrul ședinței Consiliului Local Municipal de astăzi, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre prin care FCC cerea mărirea tarifului de operare a stației de compostare, de la 146 la 174 lei pe tonă, motivul fiind că nu primesc destulă „materie primă” pentru a da randamentul corespunzător. Noul consilier local Dorian Curcanu (USR-PLUS) a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, până când toți consilierii vor avea informațiile necesare pentru a se pune în temă cu situația gunoiului din Arad. Acesta a cerut explicații de la Serviciul Edilitar al Primăriei Arad în ceea ce privește diferența dintre cantitatea de gunoi reciclat în realitate și cel calculat pe foaie în actele oficiale ale ADI Deșeuri. Acesta a indicat că din cele 35 de mii de tone calculate că ar trebui colectate anual, la Arad s-au colectat doar o mie de tone de compost. Curcanu a dorit să afle cum s-a calculat cantitatea imensă care e stipulată în acte, iar funcționarii Primăriei i-au recunoscut că nu știu exact ce s-a luat în calcul, întrucât cantitatea a fost indicată într-un studiu realizat de o firmă de consultanță. Acesta a indicat, de asemenea, anumite documente de la Consiliul Județean unde ar fi fost recomandată, încă de la început, construirea unei alte stații de tratare mecano-biologică (stație de compost), la „mijloc de drum” între Arad și Timișoara, care să aibă rol de preluare a gunoaielor dintre ambele zone, pentru a crește volumul.

    Levente Bognar a ținut și el să întrebe care este procentul de reciclare care se realizează pentru compost, din pubelele maro din cartiere, iar funcționarii Primăriei l-au informat că este doar 5% din capacitatea stației.

    Dat fiind faptul că subiectul necesita o dezbatere mult mai amplă, noul consilier local Sergiu Bîlcea (PNL) a propus la rândul său scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului cu mărirea tarifelor, iar toți ceilalți consilieri au fost de acord cu această amânare a supunerii la vot.

    Rămâne de văzut dacă stația de sortare va fi, într-adevăr, funcțională în decembrie și dacă punerea ei în funcțiune va aduce îmbunătățiri și la randamentul stației de compostare.

    Citește și:

    Un nou pas pentru protejarea mediului. S-a inaugurat stația de compostare de la Arad | Foto • Video

    Reparararea stației de sortare costă 7,5 milioane de lei din bugetul local al Aradului

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Problema cu care se confruntă toate aceste așa zise „Proiecte ale Primăriei și CJ Arad” este INCOMPETENȚA celor ce sunt în situația de a decide, administra și coordona implementarea lor. De la așa zisul studiu de fezabilitate, care este executat de conțopiști lipsiți de experiență practică în domeniu, care pur și simplu FURĂ concepte, din proiecte similare, cu alte cuvinte bine cunoscutul COPY-PASTE cu care s-au luat mii și mii de doctorate în România, la Planificarea, Execuția și Exploatarea obiectului ce fac subiectul Proiectelor.
      .
      Când HABARNIȘTII INCOMPETENȚI, această mare tagmă a politrucilor și pupincuriștilor de partide, ce ajung „Consilieri”, „Vice…”, Directori, etc.etc… este alcătuită din rebuturi ale tagmelor profesionale în care s-au calificat (și aici trebuie spus mai multe … dar nu acum că ar trebui să scriu o „carte” plină de argumente și nu am loc și nici timp) au o putere decizională LIPSITĂ DE RESPONSABILITATE, iar proiectele analizate după criterii „cine l-a propus și-l susține”, adică cine face lobyul de aprobare, binecunoscutele concepte „Proiecte cu dedicație”, nu are cum să iasă un lucru bun. Proiectele trebuie jecmănite de comisioane și realizate profituri care și ele trebuie împărțite și SIFONATE către șăfi ai partidelor politice, atunci NU AU CUM SĂ FIE EFICIENTE. Ele nu sunt decât niște ȚEPE „LEGALE”.
      .
      Deci și aceaste ȘMECHERII DE PRODUS BANI celor care au fost implicați în ele de la bun început, ADI deșeuri și FCC Enviroment, nu sunt decât niște paravane de furat banii cetățenilor, fără ca ele să livreze ce erau menite să livreze. Ele sunt atât de prost concepute, realizate și administrate încât un profesionist din branșa reciclării nici nu știe de unde să înceapă să analizeze „de ce nu funcționează”. De ce? Păi în primul rând, că nu au „cap-coadă”. Ci doar bucăți disparate ce nu realizează un flux, ce poate fi explicat simplu prin Circuitul Natural Închis. Ori dacă ele sunt doar mimări ale unui concept descris în documentația de proiect, nu au cum să funcționeze acum și în viitor, oricâți bani s-ar băga în ele. Toate aceste Proiecte sunt menite să fie GĂURI NEGRE, în care dispar bani cu nemiluita, dar ele nu vor fi nici odată EFICIENTE. Asta este și degeaba le discutăm și analizăm. Sunt proiecte ce au un singur scop principal DETURNAREA investiției. Deci mafioții infiltrați au o singură țintă, FURTUL în folosul Capilor de Clan & ASSOCIATED și alimentarea conturilor din Paradisele Fiscale.
      .
      Sunt un frustrat? O pot demonstra pe documente că nu sunt, oricând cineva dorește acest lucru. Este simplu … URMĂRIȚI FLUXUL BANILOR.

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. nebunia de pe lume,de noaptea minti,spuneau cind a fost vorba ca statia de sortare sa intre in RK ca va costa 4100000lei acum 7000000 aiuritor aproape dublu,statia de compostare este folosita la 10% din capacitate pentru ca nu se ridica deseurile vegetale,de ce li se permite sa maresca pretul la colectarea deseurilor vegetale in loc sa li se impuna o colectare mai eficienta?stau deseurile vegetale cu lunile linga pubele pina se ridica,sa nu facem abstractie ca acel compost rezultat este ingrasamint si se vinde pe bani buni,afacerea perfecta ai un produs unde materia prima nu ca iti vine gratis da mai si primesti bani,domle astia ne cred timpiti de- a binelea,ori sint ei idiotii lumii,bai useristilor din consiliu si voi sinteti ca ei?

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.