vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Un nou pas pentru protejarea mediului. S-a inaugurat stația de compostare de la Arad | Foto • Video

    de Raluca Medeleanu | 19 noiembrie 2018, 2:58 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    Florian Pop (director FCC Environment România, fost ASA Ecologic), alături de Istvan Nemeth (senior manager FCC Environment) și Iustin Cionca (președintele Consiliului Județean Arad) au tăiat în această dimineață panglica noii stații de compostare, situată în proximitatea șoselei de Centură, zona CET. Investiția face parte dintr-un amplu proiect al Consiliului Județean, din fonduri europene, care se ridică la aproximativ 30 de milioane de euro.

    Stația de compostare va prelua gunoiul menajer (resturi de alimente, frunze, crengi etc.) pe care oamenii îl vor debarasa în containerele speciale maro (ori la bloc în cele negre sau metalice), îl va prelucra, îl va lăsa la fermentat în cele 5 tuneluri, la temperaturi ridicate, iar ulterior îl va pune spre vânzare, sub formă de îngrășământ natural, în saci, către marile magazine. Tunelurile sunt prevăzute cu filtre speciale care vor elimina degajarea mirosurilor neplăcute în atmosferă.

    După cum a explicat și senior managerul companiei „mamă” FCC Enviroment, Istvan Nemeth, scopul activității este minimalizarea cantităților de gunoi care ajung în depozit.

    Este un pas mare pentru Arad și pentru întreaga regiune. E un proiect pe termen lung, dar copiii noștri se vor bucura de rezultate”, a explicat Nemeth. Acesta a menționat și că pe lângă inaugurarea stației de compostare, FCC Environment mai are un motiv de sărbătoare: celebrarea a 15 ani de activitate în România, din cei 100 de ani de activitate totală, ținând să mulțumească pe această cale tuturor partenerilor și autorităților locale.

    La prezentarea care a avut loc la Hotel Continental, imediat după inaugurare, președintele Consiliului Județean a luat și el cuvântul, declarând următoarele:

    „Mă bucur să avem la Arad o companie atât de performantă cu care nu am avut incidente majore în ultimii ani, așa cum s-a întâmplat cu alte firme… și mă bucur că au câștigat și stația aceasta de compostare, căci e nevoie într-un proiect atât de complicat, de parteneri serioși, de operatori cu care să colaborăm bine. După cum știți, Consiliul Județean Arad este printre puținele administrații județene din România care au reușit să implementeze acest proiect foarte complex, care se pregătește la 31 decembrie să fie declarat eligibil (…). E foarte important acum să înțelegem că implementăm un proiect modern, că e nevoie de implicarea tuturor. Noi chiar dacă am constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, primarii nu au scăpat de răspundere, ei au ținte mai departe, au obligații, vor trebui să comunice cu cetățenii. Va fi foarte greu să explicăm fiecărui cetățean în parte cum să selecteze de acasă gunoiul menajer, astfel încât toate aceste investiții să poată să funcționeze cât mai bine”, a spus Iustin Cionca.

    Reprezentanții Consiliului Județean au explicat în detaliu și ceea ce presupune întregul proiect din care face parte stația de compostare inaugurată astăzi, și anume: construcția unei stații de transfer, de compostare și sortare la Mocrea, construcția unor stații de transfer la Sebiș, Chișineu-Criș și Bârzava, achiziționarea echipamentelor pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile din toate localitățile din județ, echipamentele pentru colectarea deșeurilor biodegradabile și menajere din municipiul Arad și din cele nouă orașe din județ, achiziționarea mijloacelor de transport pentru preluarea deșeurilor de la stațiile de transfer la depozitul existent din municipiul Arad, achiziționarea unităților de compostare individuală pentru localitățile din mediul rural, închiderea și ecologizarea spațiilor de depozitare din mediul urban și rural și, nu în ultimul rând, campania de informare a populației.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Va rog sa completati articolul cu raspunsul la urmatoarea intrebare:
      1. Cum vor ajunge frunzele, crengile, iarba cosita etc la statia de compostare?

      Daca raspunsul este : folositi pubela maro de la Retim, va informez ca aceasta are doar 120 de litri iar o casa de la oras produce lejer mai mult decat atat, mai ales primavara si toamna. Desigur, stiti bine ca Retim nu ridica deseurile compostabile (frunze, crengi, iarba) colectate in sacii pusi langa pubela, ca asa vrea muschii lor..
      Ce fac eu: le imprastii pe drum, ca sa le stranga angajatii primariei, cea care a girat intocmirea unui caiet de sarcini de cacao pentru licitatia in care a castigat Retim.

      +13 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.