Enola Day: Catindații (1) – Bibi, independentule, nu ne mai fierbe că facem cu nervii!





Încep astăzi un serial de pandemie și precampanie despre care nu se știe deocamdată ce înseamnă fiecare. Nici luate împreună, nici fiecare în parte. Voi prezenta aici persoanele și personajele despre care știm deja că au intenții de a candida la funcțiile eligibile de la alegerile locale. Este vorba înainte de toate de cel de primar și de președinte al Consiliului Județean. Începem cu cei mai cunoscuți și cu șanse, urmând să terminăm cu cei care pot produce surprize. Plăcute și neplăcute, depinde. Aceste prezentări nu fac parte din campania candidaților sau partidelor, reprezintă prin excelență modul în care vede autorul acestei rubrici situația și candidații. Nici măcar nu este vorba de punctul de vedere al redacției, fiindcă Special Arad este o publicație independentă în care jurnaliștii, fiecare în parte, au convingerile lor personale în ceea ce privește viața politică. Nu de alta, dar așa e normal dacă luăm în serios libertatea cuvântului și independența presei.
Încep așadar cu cel alintat „Bibi” de către arădeni, Călin Bibarț, actualul primar al Aradului.
E nevoie aici de o explicație, fiindcă Bibi nu este candidatul PNL-ului, partid din care face parte. De fapt, Domnia sa oficial nu este candidat la localele arădene, partidul, prin liderul său maxim, optând pentru Sergiu Bîlcea, cel care a devenit cunoscut și nu prea ca vicepreședinte de județ sub Iustin Cionca. Bibarț a primit în compensație primul loc pentru Camera Deputaților, un loc care l-ar face sigur deputat de Arad, însă Bibi, spre deosebire de șeful său europarlamentar, în mod evident se simte mult mai bine la Arad și prin pădurile din jur decât la București.
Lupta e în toi, e de fapt povestea cea mai interesantă din ultima vreme a Aradului politic, miza fiind una ascunsă, dar nu destul de tare ca să nu ne dăm seama că vizează și vârful partidului. Cu alte cuvinte Gheorghe Falcă este convins de mult că omul care l-a urmat în fotoliul de primar, ar putea, la o adică, amenința și leadershipul său de peste un deceniu din fruntea politicii arădene.
Din culise ne vin știri contradictorii. Bibi încearcă pe toate căile să-și convingă colegii că ar fi alegerea ideală, Gheorghe Falcă rezistă pe poziții chiar cu riscul de a diminua șansele de câștig ale partidului său în Arad. Riscul există, chiar dacă nu este chiar atât de mare, Călin Bibarț fiind în ultima vreme figura politică cea mai populară în Arad. Și nu pentru că a făcut și a dres, dimpotrivă, nu a făcut nimic, nu a ieșit din cuvântul lui Gheorghe Falcă, ci pentru că este un altfel de om decât șeful și oamenii cu care s-a înconjurat acesta.
Posibil un naiv simpatic din naștere, oricum cu intenții firești și normale, chiar dacă îi lipsește forța sau înverșunarea cu care să treacă peste toți și toate pentru a le pune în practică. Adică, după toate aparențele, din acest punct de vedere este exact opusul șefului său de partid, cel care, dacă e vorba de interesul propriu, n-are tată, n-are mamă.
Inginer silvic la bază, venind din zona muntoasă și păduroasă a județului, Călin Bibarț nu și-a pierdut încă acea simplitate firească a provincialului care nu are prea mari pretenții, este gata oricând de o discuție amicală, de un gest care nu îl implică în nimic.
Tocmai simplitatea sa deranjează și cel puțin din două direcții.
Există pericolul ca Bibi să fie chiar așa cum se arată, o scădere de neiertat pentru un politician românesc. Politicianul de la noi este de fapt politicianist, ca să ne înțelegem, adică omul care se folosește de post pentru sine, fără nicio preocupare pentru binele comun. Politicianul român nu crede o iotă din ceea ce spune, vorbele sale sunt pentru stupid people, cel pe umerii și mai ales voturile căruia se cațără în funcția care îi rezolvă viața.
Să crezi în ceea ce spui – ceea ce în cazul lui Bibi nu poate fi exclus total – este o greșeală de neiertat în politica românească bazată pe demagogie și manipulare din cele mai vechi timpuri.
A doua problemă ar fi că Bibi de fapt nu se reprezintă pe sine, ci acele forțe obscure și de necontrolat atât de iubite de fanii teoriilor conspiraționiste. E vorba aici înainte de toate de relația sa privilegiată cu generalul SRI Coldea, cel despre care nu știm nimic precis și nu vom ști vreodată, iar asta chiar ar putea reprezenta o problemă chiar și pentru liderul său de partid atât de hotărât și de neatins până acum.
Aflat în situația lui Vodă Lăpușneanu – dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau -, dar fără posibilitatea acestuia de a-i măcelări pe cei care nu îl vor, Bibi a încercat o apropiere de USR, singurul partid, în afară de PNL, cu care nu s-ar face de râs și de rușine, fiind însă respins categoric după sursele noastre.
Ar mai fi varianta candidaturii independente, însă această variantă înseamnă un handicap serios chiar și pentru Bibi, nemaivorbind de misterioasele forțe bănuite în spatele său. Electoratul românesc, deci și cel arădean, nu crede în independenți, nemaivorbind de listele de consilieri lipsă.
Termenul depunerii oficiale a candidaturilor, cel puțin în situația din ce în ce mai labilă a alegerilor din 27 septembrie, este pe la 12 August, așa că Bibi mai are la dispoziție cam trei săptămâni să vadă ce face.
În final o bârfă din interiorul redacției: noi pe aici facem pariuri dacă Bibi va avea „organ” să pornească independent, ori va accepta șnurul de mătase parlamentar din partea lui Gheorghe Falcă. Nemaivorbind de impactul elementului feminin, adică soția, care este șefă la Zona Liberă Curtici.
În ceea ce mă privește pariez pe cea de a doua variantă…
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)