Stația de compostare a deșeurilor s-a inaugurat în urmă cu două săptămâni… dar de atunci a dispărut „total”





La finalul lunii noiembrie se inaugura la Arad o nouă componentă a Sistemului Integrat de Management și Gestiune a Deşeurilor în judeţul Arad, şi anume Staţia de Compostare a Deşeurilor. Licitatia pentru operaţiune de compostare a fost adjudecată de către FCC Enviroment (fosta A.S.A).
Ce este compostarea? Metoda cea mai bună de valorificare a reziduurilor organice de tot felul o reprezintă compostarea.
Ce este compostul? Biroul de standardizare din Quebec îl defineşte astfel: un produs matur solid rezultat din compostare, care este un proces condus de bio-oxidare a substratului organic heterogen solid incluzând o fază termofilă.
Pe cine deserveşte staţia de Compostare a deşeurilor? Teoretic, aici, conform documentaţiei, ar trebui să ajungă deşeurile care se pot supune procesului de compostare din Zona Urbană a Zonei 1, şi anume Municipiul Arad şi oraşele Nădlac, Pecica, Curtici, Pâncota şi Sântana – zonă în care colectarea deşeurilor supuse operaţiunilor de compostare revine de acum celebrului RETIM. Dar şi din oraşele Chişineu Criş şi Lipova unde teoretic operatorii de zonă ar trebui să înceapă activitatea la 21 decembrie-. Care conform contractului de concesiune pe care îl are cu A.D.I Deşeuri ar trebui să colecteze şi să transporte deşeurile compostabile la Staţia inaugurată în noiembrie. Dacă până la inaugurarea staţiei RETIM avea o scuză să nu colecteze deşeurilor compostabile (adică rezidurile organice conform definiţiei de mai sus) de la inaugurarea acestei componente nu mai au nici o scuză de a nu le colecta.
Ne aşteptam ca după inaugurarea staţiei de compostare uşor, uşor, în ritmul molcom în care deja ne-a obişnuit şi care se pare că nu mai deranjează pe nimeni grămezile de deşeuri organice depozitate în jurul platformelor de gunoi (frunze sau alte deşeuri biodegradabile) să înceapă să fie transportate. Din păcate la aproape două săptămâni de la inaugurarea staţiei de compostate în multe locuri din oraşul Arad, sau în zona urbană deservită, colectarea nu se efectuează! Iar necolectându-se bineânţeles că aceste deşeuri se compostează la locul de colectare mai exact putrezesc sub ochii vigilenţi ai celor care monitorizează teoretic Sistemul Integrat -ADI, U.AT-uri, finanţatori şi alte instituţii abilitate care excelează la capitolul miserupism- spre bătaia de joc a celor care plătesc tarife pentru NESERVICIUL de salubrizare din judeţul Arad citând tromepele de aplaudaci.
Printre primele judeţe din ţară care au implementat pe Fonduri Europene nerambursabile un astfel de „Megaproiect”, dar care, adăugăm noi, îşi batjocoreşte cu megatupeu beneficiarii.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)