Directorul Retim Arad, Liviu Bora: „Ne pare rău pentru disconfortul creat. Acum avem situația sub control”





Așa cum am promis cititorilor, revenim cu informații despre ceea ce a stat la baza debandadei neridicării gunoaielor din oraș din ultimele zile. Ne-am întâlnit cu directorul executiv Retim – filiala Arad, Liviu Bora, și cu mai mulți reprezentanți ai părților implicate, dintre care și cu directorul adjunct „ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor” (ADI SIGD), Cosmin Pereteatcu, pentru a îi ruga să facă mai multă lumină asupra subiectului.
Citește și „Vinovații fără vină”… am vrut să facem „lumină”, dar nu am găsit pe (absolut) nimeni din conducerea Retim, deși am căutat prin tot Aradul
Am aflat că situația gunoaielor a început să degenereze de miercurea trecută, când Retim a hotărât să schimbe rutele mașinilor de gunoi și zilele de colectare, decizia având de a face cu o nouă strategie a firmei axată mai ales pe o monitorizare digitală (prin GPS) a mașinilor de gunoi.
„Dorim să transmitem arădenilor că ne pare rău pentru disconfortul creat, însă acum avem situația sub control. Ce s-a întâmplat? În data de 8 octombrie, noi am agreat împreună cu Primăria și cu ADI SIGD noile grafice de colectare care au fost încărcate pe site-ul Primăriei, în format pdf. Ca urmare, schimbarea a venit cu neajunsuri, cu situații în care, din diferite motive, implementarea a avut de suferit. Angajaților le-a fost greu să se adapteze la schimbare. Până s-au adaptat, până și-au însușit noile atribuții, s-a produs situația respectivă. Pornind de la faptul ăsta, primele semnale de gunoi necolectat au apărut miercuri, 10 octombrie. Vineri am avut ședință cu ADI SIGD și s-a născut monitorizarea de sâmbătă și duminică. Sâmbătă ne-am întâlnit din nou cu cei de la ADI SIGD și a avut loc o prezentare a graficelor și a controlului. După care s-au și parcurs toate traseele”, ne-a declarat Liviu Bora, directorul executiv al Retim Arad.
Monitorizare online a rutelor mașinilor de gunoi
Reprezentanții Retim sunt optimiști în ceea ce privește înbunătățirea calității serviciilor prestate de aceștia pentru arădeni, întrucât consideră că noul sistem de monitorizare a traseului pe care îl parcurge fiecare șofer al mașinilor de gunoi va îmbunătăți nivelul de promptitudine a ridicării gunoiului. Retim dispune de 25 de autospeciale pentru ridicarea gunoiului în Arad.
„De acum avem un control mai bun, pentru că avem persoană dedicată care face acest lucru. Ca mod de organizare, avem trei zile de colectare – luni, marți și miercuri – care se repetă aceleași, la a doua colectare – joi, vineri și sâmbătă, cu mențiunea că, așa cum vedeți și în programul complet, este vorba de zona de case. În zona de blocuri, la boxe, avem de luni până sâmbătă și mai avem două mașini pentru agenții economici care fac obiectul altor trasee, în funcție de cerințele și necesitățile acestora, plus mașină de permanență, duminica, pentru piețe, spitale și alte unități spitalicești, care necesită serviciu non-stop”, a spus Liviu Bora.
Întrebat fiind despre situația contractelor, acesta ne-a spus că aproximativ 70% dintre arădeni au semnat noul contract cu Retim până la ora actuală, unii refuzând semnarea contractului, dar cu toate acestea având pretenția să li se ridice gunoiul. De asemenea, reprezentanții Retim și ADI Deșeuri fac apel arădenilor, rugându-i în mod insistent să nu se mai debaraseze în ghene mobilier sau obiecte sanitare, acestea nefiind resposabilitatea mașinii de gunoi să le ridice. În plus, arădenii sunt rugați să nu mai parcheze mașinile în fața ghenelor, întruct blochează accesul mașinii de gunoi.
În ceea ce privește sortarea selectivă a gunoiului, Retim a realizat în vară un contract cu două firme, astfel că hârtia, cartonul, sticla, PET-urile sunt trimise spre reciclare, dacă acestea sunt aruncate corespunzător în pubelele galbene, albastre, respectiv verzi.
„În luna iunie și iulie am făcut un contract cu două societăți comerciale din municipiul Arad, care se ocupă în paralel de selectarea și valorificarea deșeului. Cu ei derulăm colectarea selectivă până când stația de sortare va fi pusă în funcțiune”, ne-a specificat Liviu Bora.
Ziua de colectare este, după cum urmează: dacă gunoiul menajer este preluat luni, colectarea selectivă este preluată marți, mai exact, următoarea zi după ce a fost luat prima dată „din tura” săptămânii gunoiul menajer.
Vezi întregul program de colectare a gunoiului din municipiul Arad, detaliat, în documentul de mai jos:
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.