Studenții Facultății de Medicină de la UVVG Arad sunt îngroziți și în derivă! Noua taxă de școlarizare de 23.500 de lei pe an „falimentează” părinți și copii





Tensiuni foarte mari între studenții de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Aceștia s-au trezit că au de plată pentru anul universitar 2018-2019 o taxă de școlarizare astronomică, iar prin acest cuvânt nu exagerăm deloc, căci este vorba de o scumpire de 300% față de anul trecut!
Dacă în anul universitar 2017-2018, studenții UVVG de la Medicină au avut de plătit 8500 lei pe an, iată că acum, dacă doresc să-și continue studiile, sunt obligați să plătească 23.500 (douăzeci și trei de mii cinci sute) lei și nici măcar nu li se dă posibilitatea să o facă în mai multe tranșe, ci trebuie să pună toți banii jos deodată (lucru confirmat și în urma verificărilor noastre).
Această scumpire astronomică s-a produs exact contrar așteptărilor, căci deși impresia generală e că la facultățile din țară taxa de școlarizare pentru studenții străini este mai mare decât cea pentru cetățenii români, situația este exact invers, iar asta, în urma verificărilor pe care le-am efectuat, doar la Universitatea „Vasile Goldiș”. Deși taxa pentru studenții străini e la fel cu cea de oriunde din țară, cea pentru români e aproape triplă. Nu putem să nu ne întrebăm de ce tocmai acum această scumpire excesivă pentru studenții români, deși știm că instituția respectivă se află în această perioadă într-o situație financiară mai mult decât critică. Ce este și mai suspect este că studenții nu primesc niciun fel de lămurire de la secretariatul UVVG în ceea ce privește majorarea taxei pentru anii care urmează (lucru pe care l-am verificat și noi telefonic), astfel că ei au teama ca anul viitor să plătească poate din nou cu o majorare de 300% față de anul acesta.
Mai jos vă prezentăm taxa de școlarizare percepută de mai multe facultăți de medicină din țară, cu mențiunea că în fiecare caz ni s-a explicat că există posibilitatea de plată în mai multe tranșe și, de asemenea, în fiecare caz taxa pentru studenții străini fiind mult mai mare decât cea pentru studenții români (la toate, străinii plătesc în jur de 5000 euro). V-am transformat suma pentru studenții români și în euro, ca să vă puteți face o impresie cât mai bună asupra banailor pe care trebuie să-i dea studenții pentru un an de studii:
– Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca: 8100 lei (1760 euro)
– Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara: 8200 lei (1782 euro)
– Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș: 9000 lei (1956 euro)
– Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași: 7500 lei (1630 euro)
– Universitatea din Oradea / Facultatea de Medicina si Farmacie: 6800 lei (1478 euro)
– Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București: 9000 lei (1956 euro)
– Universitatea Titu Maiorescu / Facultatea de Medicina, București: 12000 lei (2608 euro)
– Universitatea Vasile Goldiș Arad/Facultatea de Medicină – 23.500 lei (5108 euro)
Comentariile portalului
Căutați mai întâi. Două exemple: https://specialarad.ro/carti-pacanele-anticariatul-paravan-jocuri-de-noroc/ https://specialarad.ro/buna-pentru-arad-se-deschide-inca-sala-de-pacanele/ (la cel din urmă, titlul e ironic)
De ce nu scrie nimeni de "problema*jocurilor de noroc. Pe centru s-au inmultit salile mai ceva ca ciupercile dupa ploaie. La fiecare colt 3 sali de jocuri si 4 farmacii.
Rautati....ati uitat de ratustele de pe la Podgoria. Realizare si asta