O manifestare mică – neoficială, dar semnificativă – pentru Centenarul Marii Uniri. Eroii din Gai, căzuți în cele două Războaie Mondiale, la loc de cinste | Foto / Video





Este foarte posibil ca Monumentul Marii Uniri să nu mai fie ridicat niciodată la Arad, din moment ce sculptorul Florin Codre nu vrea nici acum să aducă bucățile monumentului în orașul nostru, iar Primăria se complace în situația de a aștepta cu mâinile-n sân după un Minister al Culturii care este incapabil de a gestiona corect problema. Cel mai grav este, în schimb, că în societatea românească domină o lehamite cruntă și patriotismul este, în ziua de azi, aproape inexistent. Dar în timp ce autoritățile locale și Guvernul nu par să facă nimic concret pentru cinstirea Marii Uniri tocmai în acest an centenar, iată că o comunitate minoră dintr-un cartier arădean și-a făcut propriul program pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri.
Astăzi, la Parohia Ortodoxă din Gai a avut loc prima astfel de ceremonie și anume dezvelirea a două plăci comemorative cu numele a 24 de eroi căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, toți fiind enoriași la această Parohie la vremea respectivă. Existase deja un monument ridicat în cinstea lor în fața bisericii, dar abia acum s-au afișat numele complet ale acestora, având susținerea financiară a unor arădeni care, pur și simplu, au vrut să facă ceva semnificativ pentru comunitate și pentru Centenarul Marii Uniri, cu scopul declarat ca localnicii să redescopere unitatea națională și coeziunea socială prin mărturisirea și trăirea valorilor dreptei credințe.
Acțiunea s-a bucurat de participarea unui număr nici prea mic, nici prea mare al enoriașilor (Parohia are circa 3000 de familii) și de participarea unor elevi de la Școala Generală „Frații Neumann” din Gai, care au interpretat și câteva cântece și poezii patriotice în cadrul ceremoniei. Plăcile comemorative au fost dezvelite, simbolic, de către un copil, la fel și depunerea unei coroane cu panglici tricolore (doi copii, tot de la Școala Gimnazială „Frații Neumann”), iar depunerea unei jerbe s-a făcut de către nașa Bisericii, aceasta din urmă fiind o tradiție locală. Manifestarea a început cu o liturghie și s-a terminat cu un ceremonial religios, cu sfințirea plăcilor și o slujbă de parastas.
Evenimentul face parte dintr-un șir de inițiative, acțiuni și manifestări dedicate sărbătoririi Marii Uniri, deși nu i s-a acordat de către administrația locală decât o aprobare verbală, astfel că nu face parte în mod oficial din programul local dedicat Centenarului.
Celelalte evenimente din programul alcătuit de către organizatorii evenimentului de astăzi sunt următoarele:
• Plantarea Stejarului Marii Uniri în parcul dintre Biserica sârbească și Mănăstirea „Sf. Simion Stâlpnicul” din Gai, data propusă fiind inițial o dată apropiată zilei de 9 aprilie, în semn de aducere aminte a unirii Basarabiei cu România (9 aprilie 1918). Din moment ce proiectul nu a primit până acum nicio aprobare din partea Primăriei, acțiunea nu s-a făcut, dar mai rămâne o șansă la o altă dată propusă, în noiembrie, în marja Marii Uniri.
• La 28 iunie, la ora 15:00, clopotele bisericii vor bate timp de un minut, iar credincioșii vor fi înștiințați să păstreze, oriunde se vor afla, un moment de reculegere în amintirea răstignirii Basarbiei. Propunerea va fi înaintată Înaltpreasfințitului Timotei, ca acțiunea să aibă loc pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei.
• Rememorarea Sfintei Liturghii a Învierii și Unirii neamului din Duminica de 1 Decembrie 1918 – Biserica și Marea Unire, cuvânt de învățătură și aducere aminte în cadrul Sfintei Liturghii; pomenirea drept credinciosului voievod Mihai Viteazul și a Corifeilor Marii Uniri – Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu. Data propusă: duminica de 2 decembrie. La fel, propunerea va fi înaintată Înaltpreasfințitului Timotei, ca acțiunea să aibă loc pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei.
• Se vrea, de asemenea, cu ajutorul Arhiepiscopiei, recompunerea simbolică a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia cu prilejul sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului, prin participarea unor delegații ale eparhiilor din tot spațiul românesc formate din clerici și mireni în frunte cu ierarhii lor.
• Organizarea unor seri de rugăciune pentru unitatea neamului. Înaintarea propunerii ÎPS Timotei ca acțiunea să aibă loc pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei.
• Corifeii Marii Uniri – întâlnire cu prof. Horia Truță în cadrul serilor catehetice.
• Dedicarea tuturor eforturilor privind reparațiile bisericii, montarea icoanei de hram, recondiționarea Monumentului eroilor (placarea soclului cu marmură, montarea unei plăci comemorative cu numele eroilor, amplasarea unei împrejmuiri din fier forjat) și a sfințirii acestor lucrări Centeneralului Marii Uniri.
• Întărirea solidarității și coeziunii sociale prin intensificarea acțiunilor filantropice – elaborarea unui program sistematizat privind colaborarea cu Centrul de îngrijire pentru vârstnici „Bunătatea”, care să cuprindă acțiuni concrete și cu caracter permanent (de exemplu: luna aceasta eu încălzesc căminul; astăzi eu ofer masa bunicilor; în vizită la bunicii noștri; să ne aducem aminte de bătrâni, nu numai de sărbători; copii Parohiei în vizită la bunicii fără nepoți etc);
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)