Politica, feminismul, toleranța față de negri sau zoofilia acvatică va predomina la Oscaruri? Previziunile Special Arad pentru nominalizări





S-a pus întrebarea aici, pe Special Arad, la începutul acestei săptămâni: va influența oare scandalul sexual de la Hollywood atribuirea Oscarurilor? E vorba de scandalul #metoo, desigur, dar nu neapărat despre băiețelul devenit actor până la urmă, mângâiat mai mult sau mai puțin cândva demult, la beție, de către Kevin Spacey, ci e vorba despre valul de dezvăluiri șocante ale actrițelor, hărțuite sexual de către te miri ce regizor sau vreun actor veteran pentru care – nu-i așa? – a sosit timpul să i se distrugă cariera. După cum știm, Academia Americană de Film este extrem de sensibilă la aceste fenomene sociale și încearcă, an de an, să umple cu aur pur aceste goluri incomensurabile în inima zbuciumată a Hollywoodului. Așa s-a făcut de fiecare dată când se dorea propagarea unui mesaj politic, așa s-a făcut și cu înmuierea scandalului #OscarsSoWhite, așadar, suntem extrem de curioși dacă se va continua în aceeași manieră și anul acesta.
Nominalizările celei de-a 90-a ediții a Premiilor Oscar vor fi anunțate pe 23 ianuarie, la ora 17:22 (ora României)
Iată care sunt previziunile pentru nominalizări a trei dintre editorii Special Arad, Lajos Notaros, Tomck@t și Alin Olteanu:
Previziunile lui Lajos Notaros
Lista mea la principalele categorii. Cele subliniate sunt cele cu care sunt de acord, ordinea este cea care reflectă șansele după predicțiile presei internaționale de specialitate.
Cel mai bun film
Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Dunkirk
Get out
Lady Bird
Call me by your name
The Shape of Water
The Florida Project
The Post
Cea mai bună regie
Christofer Nolan – Dunkirk
Guillermo de Toro – The Shape of Water
Martin McDonagh – Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Jordan Peele – Get out
Greta Gerwig – Lady Bird
Sean Baker – The Florida Project
Luca Guadagnino – Call me by your name
Cel mai bun rol principal masculin
Gary Oldman – Darkest Hour
Thimothee Chalamaet – Call me by your name
Daniel Kaluuya – Get out
Daniel Day-Lewis – Phantom Thread
James Franco – The Disaster Artist
Tom Hanks – The Post
Cel mai bun rol principal feminin
Frances McDormand – Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Saoirse Ronan – Lady Bird
Sally Hawkins – The Shape of Water
Meryl Streep – The Post
Margot Robbie – I, Tonya
Cel mai bun rol secundar masculin
Sam Rockwell – Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Willem Dafoe – The Florida Project
Christofer Plummer – All the Money in the World
Richard Jenkins – The Shape of Water
Woody Harrelson – Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Michael Shannon – The Shape of Water
Cel mai bun rol secundar feminin
Allison Janney – I, Tonya
Laurie Metcalf – Lady Bird
Octavia Spencer – The Shape of Water
Holly Hunter – The Big Sick
Mary J. Blige – Mudbound
Cel mai bun desen animat
Coco
The Breadwinner
The Lego Batman Mivie
Loving Vincent
The Boss Baby
Cel mai bun film străin
Loveless – Rusia
Foxtrot – Israel
The Wound – Africa de Sud
In the Fade – Germania
The Square – Suedia
O femeie fantastică – Chile
Insulta – Liban
Trup și suflet – Ungaria
În categoriile tehnice vor excela Blade Runner, Dunkirk, The Shape of Water, Star Wars: The Last Jedi, Darkest Hour și Phantom Thread la costume, make-up.
Previziunile lui Tomck@t
În primul rând, intuiția îmi spune că nu vom avea surprize prea mari la cea de-a 90-a ediție a Premiilor Oscar, dar… pe de altă parte, cam așa se întâmplă în fiecare an, iar juriul Academiei are, de fiecare dată, complet alte păreri, reușind necontenit să ne enerveze într-un final. Însă asta, mai ales, la decernări. În schimb, la nominalizări, având în vedere că anul trecut componența juriului s-a schimbat semnificativ (cu mai multe femei și mai mulți afro-americani), nu este exclus să avem câteva surprize. Așa cum a speculat dl. Notaros, cred și eu că feminismul își va spune cuvântul anul acesta într-o oarecare măsură („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” fiind purtătoarea principală a ștafetei aici, dar se face lobby puternic și pentru „Lady Bird” și „I, Tonya”, ca să nu mai spunem de „Molly’s Game”). Cealaltă certitudine este scoaterea în evidență a filmelor cu negri („Mudbound”, „Detroit” și „Get Out”)… că altfel ne trezim cu un alt scandal #OscarsSoWhite. În proporție de 20%, se va observa și implicarea politică a Academiei, de orientare sexuală democratică în marea majoritate a cazurilor. Aici intră în sistem filmul „The Post”, care radiază de idealismul neînfricat metamorfozat în lupta pentru dreptate, ca un imn al Constituției Statelor Unite ale Americii (la fel ca celelalte două filme regizate de Spielberg, „Lincoln” și „Bridge of Spies”) și care, nu în ultimul rând, arată cu degetul spre „monstruosul” președinte Nixon, o proiecție în timp și spațiu american a lui Donald Trump. Tot în oala politică se bagă și „Darkest Hour”, care ni-l prezintă pe „britonul” preferat al americanilor, înțeleptul premier al Marii Britanii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, prima persoană care a primit, de altfel, titlul onorific de Cetățean de Onoare al Statelor Unite.
La capitolul bizarerii, refuz să cred că previziunile specialiștilor sunt corecte, deoarece sper din tot sufletul să nu ne trezim cu o supradoză de nominalizări (sau chiar vreun premiu important) pentru „The Shape of Water” – după părerea mea, o tâmpenie colosală și o copie proastă, în ceea ce privește regia, a filmului franțuzesc „Amélie”. Mai mult, ca poveste și mesaj, este o copie adaptată și combinată după „The Creature From the Black Lagoon” (un film alb-negru din 1954), „Mica Sirenă”, „Arrival” și, așa cum a observat dl. Notaros, „Frumoasa și Bestia”.
Având aceste idei la bază, iată previziunile mele pentru nominalizări la Premiile Oscar 2018 în cele mai importante secțiuni:
Cel mai bun film:
– Three Billboards outside Ebbing, Missouri
– The Post
– Darkest Hour
– I, Tonya
– Lady Bird
– Mudbound
– Dunkirk
– Call Me By Your Name
– The Florida Project
Notă: Eu aș adăuga și „Blade Runner 2049” (vezi recenzia mea AICI), dar probabil nu se va întâmpla.
Cel mai bun regizor:
– Steven Spielberg (The Post)
– Greta Gerwig (Lady Bird)
– Luca Guadagnino (Call Me by Your Name)
– Martin McDonagh (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)
– Christopher Nolan (Dunkirk)
Notă: Eu l-aș adăuga, din nou, și pe Denis Villeneuve cu „Blade Runner 2049”, dar nici asta nu se va întâmpla. Se va întâmpla, în schimb, așa cum mă tem, să fie nominalizat Guillermo del Toro cu „The Shape of Water”. Pentru că… brânză acvatică! (nu-ți fă griji dacă n-are sens. Nici filmul nu are).
Cel mai bun actor în rol principal:
– Gary Oldman (Darkest Hour)
– Tom Hanks (The Post)
– Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)
– Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)
– Daniel Kaluuya (Get Out)
Notă: Aici mi-ar plăcea foarte mult să văd doi actori, dar – iarăși și încă o dată – șansele sunt extrem de slabe, dacă nu tind chiar spre zero. Primul ar fi Hugh Jackman, dar nu pentru musicalul lu’ pește, „The Greatest Showman”, ci pentru rolul Wolverine în „Logan”. Am scris despre acest film, la vremea respectivă, AICI.
Iată un mic pasaj extras ca să argumentez:
„Wolverine e un personaj tragic. Le-a trebuit mult timp, multora, să înțeleagă asta. E un lup singuratic, urât și morocănos, care a văzut some shit la viața lui… și, apropo, are cca. 184 de ani. (…) e un film dureros de atent la detaliile propriei lumi și rămâne o infimă dilemă dacă e meritul actorilor acest lucru sau e mâna regizorului la mijloc. James Mangold a reușit, în orice caz, să amestece atât de armonios cât s-a putut un blockbuster sângeros cu o dramă «roadtrip», în care tăieturile chiar te dor, moartea unui om nu e un sentiment doar așa, ca o plesneală peste o muscă, iar suferințele interioare ale personajelor primează în fața rănilor de pe corp. (…) Cel mai mare atu al filmului e însă Hugh Jackman în persoană, care – acum, că e apariția sa de adio de la acest personaj – a dat totul din el, iar acest lucru chiar se observă” .
Al doilea actor pe care aș vrea să-l văd nominalizat măcar, e mai degrabă de dragul show-ului și al… frânturilor de speranță. 😛 E vorba despre James Franco, în rolul regizorului-ratat Tommy Wiseau. La Globurile de Aur l-a chemat pe scenă pe Tommy, regizorul și actorul „celui mai prost film din toate timpurile”… însă gunoiul ordinar de Franco nu l-a lăsat să vorbească.
Și-a dorit, probabil, să-și rezerve acest moment pentru Oscaruri, iar fanii ar fi categoric în delir dacă ar reuși… dar juriul Academiei e mai morcovit din fire, deci pa și pusi, „The Disaster Artist”. Totuși, ar avea șanse la un premiu mai nesemnificativ. Să zicem… „Machiaj și coafură”, cu toate că mai plauzibil ar fi acolo premiul pentru „Darkest Hour” sau… ferească Poseidon, „The Shape of Water”.
Cea mai bună actriță în rol principal:
– Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)
– Meryl Streep (The Post)
– Margot Robbie (I, Tonya)
– Saoirse Ronan (Lady Bird)
– Michelle Williams (All The Money In The World)
Notă: Cum??? Nicio negresă? Scandalos! E drept… nu prea au fost roluri feminine notabile pentru actrițe de culoare anul trecut. Mai trebuie să văd, totuși, câteva filme ca să vin cu alte comentarii, pot doar să bag mâna în foc încă de pe acuma că va câștiga Frances McDormand.
La Cel mai bun actor – , respectiv actriță în rol secundar nu mă bag în pronosticuri, dar Sam Rockwell iese clar în evidență pentru rolul din „Thee Billboards Outside Ebbing, Missouri” (pentru care a câștigat și Globul de Aur), iar în cazul actrițelor am o presimțire că cel mai mult vor fi luate în calcul Mary J. Blige („Mudbound”) și Octavia Spencer („The Shape of Water”). Actrițe de culoare, deci. Ca să nu existe iarăși discuții.
La „Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune” sunt foarte curios dacă va intra „Sophia Awakens”. Probabil nu, dar eu zic că ar merita. Dincolo de faptul că mă fascinează stadiul avansat în robotică și inteligență artificială și faptul că mă fascinează androidul Sophia, filmulețul are ceva psihologic și filosofic în el. Nu-i nicio noutate, firește, dar dacă te gândești că Sophia există în realitate și conceptul de Singularitate Tehnologică bate deja la ușă……
A se obseva că omul de știință din filmuleț este actorul Tómas Lemarquis, pe care-l vedem puțin și în „Blade Runner 2049”.
În rest, țin pumnii mai ales pentru „Blade Runner 2049”, care va avea nominalizări și poate chiar șanse la câștig, cred și sper, în categoriile „Cel mai bun scenariu adaptat”, „Production design” (cred că asta se traduce în „Cea mai bună imagine”), „Cinematografie” (altfel spus, „regie artistică”), „Efecte vizuale”, „Montaj -” și „Mixaj de sunet” (niciodată n-am priceput diferența) și nu în ultimul rând, piesele „Sea Wall” și/sau „Her Eyes Were Green” la „Cea mai bună piesă” pentru Hans Zimmer și Benjamin Wallfisch. Șapte deja, ceea ce nu sună rău deloc! Cea mai bună glumă ar fi la „Cel mai bun montaj”… având în vedere că filmul a fost criticat în special pentru durata extremă (2 ore și 45 de minute!). Poate acolo va avea o șansă „Star Wars: The Last Jedi”, un alt film căruia îi țin pumnii, chiar dacă sunt mai degrabă subiectiv și un pic prea îndrăzneț de visător (chill! Știu bine că nu e un film de Oscar). Dar, stai… de fapt și acest film a fost extrem de lung. Atunci, Dumniezo cu Milla… așa că băgați „The Shape of Water” și aici, deștepților!
Era să uit!
Țin foarte mult pumnii pentru „Loving Vincent” în categoria „Cel mai bun film de animație” – o poveste cutremurătoare și un deliciu vizual despre viața și moartea lui Vincent van Gogh, compus din 65.000 de cadre realizate prin pictură în ulei (în stilul caracteristic al marelui artist plastic) de către nu mai puțin de 125 DE PICTORI! Însă am o presimțire că atenția sporită va fi, din păcate, pe „Coco” sau „Ferdinand”. Căci ce naiba mai sunt și BreakThru Productions și Trademark Films în ziua de azi pe lângă Walt Disney și 20th Century Fox (deținut deja tot de Disney), of course!
Previziunile lui Alin Olteanu
Cel mai bun film
– Phantom Thread
– Call Me by Your Name
– Dunkirk
– The Florida Project
– Lady Bird
– The Post
– The Shape of Water
– Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Cea mai bună regie
– Dunkirk – Christopher Nolan
– The Florida Project – Sean Baker
– Lady Bird – Greta Gerwig
– The Shape of Water – Guillermo del Toro
– Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Martin McDonagh
Cel mai bun actor în rol principal
– Timothée Chalamet – Call Me by Your Name
– Daniel Day-Lewis – Phantom Thread
– James Franco – The Disaster Artist
– Daniel Kaluuya – Get Out
– Gary Oldman – Darkest Hour
Cea mai bună actriță în rol principal
– Sally Hawkins – The Shape of Water
– Frances McDormand – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
– Margot Robbie – I, Tonya
– Saoirse Ronan – Lady Bird
– Meryl Streep – The Post
Cel mai bun actor în rol secundar
– Willem Dafoe – The Florida Project
– Woody Harrelson – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
– Richard Jenkins – The Shape of Water
– Christopher Plummer – All the Money in the World
– Sam Rockwell – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Cea mai bună actriță în rol secundar
– Mary J. Blige – Mudbound
– Hong Chau – Downsizing
– Holly Hunter – The Big Sick
– Allison Janney – I, Tonya
– Laurie Metcalf – Lady Bird
Care dintre noi crezi că e mai aproape de realitate cu previziunile?
Nu ești de acord cu listele noastre? Spune-ne părerea ta într-un comentariu!
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)