Desemnăm oficial „Mărului” cea mai infectă zonă a Aradului! Șase instituții publice se zbat să pună la cale un plan de acțiune





În ciuda multiplelor noastre sesizări din mediul online, nu am văzut vreo schimbare majoră în zona „Mărului” – cea mai rău famată și mizeră zonă a Aradului, orașul nostru accidental, pardon, occidental . Am considerat oportun să revenim asupra subiectului. Mai ales că în tot acest timp, pe adresa redacției apar necontenit mesaje din partea locuitorilor din Alfa care se plâng de mirosul insuportabil de fum de cauciuc ars aproape de fiecare dată când își deschid geamul, iar recent a izbucnit și un grav incendiu acolo.
Nu putem spune însă că nu am observat recent vreo mișcare din partea autorităților locale. Au început să se dea amenzi destul de des celor care merg cu camionul și își aruncă deșeurile acolo. Cu toate acestea, nimic nu pare să îi determine pe oameni să nu mai considere „Mărului” propria lor cocină de porci. Primăria ne-a tot tărăgănit când am întrebat despre strategiile planificate pentru curățarea definitivă a zonei, așa că am hotărât să abordăm diferit problema. Ținând cont că vorbim despre poluare, mai există o instituție importantă cu care trebuie discutat.
Am luat astfel legătura cu doamna Monica Jitariu, Comisarul Șef de la Garda de Mediu, Comisariatul Județean Arad, pe care am întrebat-o dacă într-adevăr putem vorbi despre o poluare periculoasă pentru sănătatea oamenilor, sau este vorba doar de un aspect cu impact negativ doar din punct de vedere estetic. Dumneaei ne-a confirmat temerile noastre. Într-adevăr, zona prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, însă dat fiind faptul că situația proprietăților / proprietarilor de acolo e atât de ambiguă și că ei nu au drept legal de intervenție, situația e cu adevărat delicată. Însă asta nu i-a oprit să demareze o acțiune prin care au reușit să obțină sprijinul instituțiilor care chiar au putere legală de intervenție. Iată ce ne-a declarat doamna Jitariu:
„Considerăm că problemele sesizate pot fi rezolvate doar prin colaborare cu instituțiile statului care au competența legală privind verificarea actelor de identitate ale persoanelor, regimul juridic al construcțiilor, verificarea mijloacelor de transport și a persoanelor care abandonează diferite deșeuri în zonă, verificarea combustibilului și a sobelor folosite la încălzirea locuințelor, verificarea completă de către autorități conform competențelor legale a tuturor agenților econimici care desfășoară activități în zona respectivă.
În sensul celor de mai sus, GNM – CJ Arad deși a desfășurat nenumărate acțiuni în zonă, nu a putut să depisteze persoane care incendiază sau abandoanează deșeuri, acțiunile GNM-CJ Arad desfășurându-se în timpul zilei fără spijin al altor autorități, neavând dreptul legal de a opri și controla mijloacele de transport sau să legitimeze persoane.”
Pentru a rezolva acest impediment, GNM – CJ Arad ne-a declarat că a solicitat la sfârșitul verii sprijin în vederea soluționării problemelor sesizate, următoarelor instituții: Primăriei municipiului Arad, IPJ Arad, Direcției de Sănătate Publică Arad, Poliției Locale Arad și Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad.
În urma acestor sesizări scrise trimise de Garda de Mediu Arad, în august s-a emis un Ordin al Instituției Prefectului Județului Arad, pentru constituirea unei comisii comune care să verifice cele enumerate mai sus, comisie compusă din Primăria Arad, IPJ Arad, DSP Arad, Poliția Locală Arad, GNM-CJ Arad, ANAR-ABA Mureș – SGA Arad. În 21 septembrie, comisia respectivă a întocmit mai multe documente, ca urmare a celor constatate într-o deplasare pe teren. În mare, datele notate în urma acestei deplasări se aseamănă cu ce am scris în articolul din luna iulie, când Viorica Graur, directorul general al Poliției Locale Arad ne declarase numărul de locuitori identificați cât și împărțirea pe subzone a zonei Mărului. Tot în august, după emiterea Ordinului, primarul municipiului Arad a dat o dispoziție prin care a împuternicit personalul Poliției Locale Arad pentru constatarea unor contravenții și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, prin care un număr de 11 polițiști locali sunt împuterniciți pentru constatare contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale.
Monica Jitariu, Comisarul Șef de la Garda de Mediu, filiala Arad, ne-a oferit lista prin care au fost identificate
depozitele ilegale de deșeuri, fiind inventariate următoarele zone:
– De la intrarea pe strada Mărului (aproximativ 150 de m), de o parte și de alta a drumului există depozite semnificative de deșeuri de anvelope uzate în amestec cu alte tipuri de deșeuri din material plastic, burete rezultat din dezmembrări auto și deșeuri menajere, zone care prezintă urme de incinerare a deșeurilor, solul fiind practic acoperit de cenușă și resturi de materiale supuse incinerării. Se presupune că în aceste zone se incinerează zilnic/periodic anvelope pentru recuperarea inserției de sârmă care ulterior este valorificată.
– La ieșirea din zona de locuințe înspre plaja din albia minoră a râului Mureș (aproximativ 1 km de la intrarea pe strada Mărului), pe partea stângă a drumului, mai exact pe malul drept al râului Mureș, pe o porțiune de cca. 150 m, au fost constatate depozite semnificative de deșeuri, moloz rezultat din demolări, deșeuri de plastic din dezmembrări auto, deșeuri menajere, deșeuri vegetale și deșeuri din material plastic, din care o parte au fost descărcate direct în albia minoră a râului Mureș. Se constată că o parte din aceste deșeuri au fost transportate cu mașini de mare tonaj (în special deșeurile din demolări).
– În continuarea drumului, spre capătul pistei de biciclete, în albia minoră a râului Mureș, cât și în zona inundabilă au fost descărcate sistematic zeci de transporturi de mare tonaj de deșeuri rezultate din demolări și sistematizate. Pe acest traseu menționat au fost identificate clădiri/construcții improvizate direct pe malul râului Mureș fără a deține formele legale în acest sens.
– Ca urmare a verificării zonei situate între strada Mărului – Cantonul Silvic și strada Sabinelor au fost identificate construcții improvizate (barăci), depozite semnificative de deșeuri din moloz, deșeuri menajere sau asimilabile, deșeuri din material plastic, deșeuri metalice, deșeuri din dezmembrări auto, deșeuri din material plastic rezultat în urma decablării firelor din cupru (grămezi de pulbere), deșeuri de anvelope uzate, deșeuri vegetale, deșeuri din lemn etc. Toate aceste deșeuri sunt depozitate în amestec, în mod haotic. Se constată că o parte din aceste deșeuri au fost transportate cu mașini de mare tonaj sau cu mașini de 3,5 tone, fără a putea identifica cu exactitate responsabilii de abandonarea acestor deșeuri.
Totodată, ca urmare a verificărilor în zonă, au fost constatate un număr semnificativ de latrine amplasate aleatoriu între barăci/clădiri locuite de persoane (minori și majori), un număr semnificativ de porci, câini, capre, gâște, găini, care circulă liber și se hrănesc în zona afectată de depozitările ilegale de deșeuri. A fost constatată existența forajelor individuale în vederea consumului de apă. Nu se cunosc date cu privire la caracteristicile de calitate a apei utilizate pentru consum uman, nu se cunosc date cu privire la sistemul de canalizare existent în zonă. Din punct de vedere al sănătății umane, zona prezintă risc de contaminare cu diverse boli/infecții pentru locatarii zonei, risc dat de cantitatea semnificativa de deșeuri depozitate ilegal și a dejecțiilor de la oameni și de la animale din jurul locuințelor și în zona în care aceștia își desfășoară diverse activități zilnice curente.
Doamna Jitariu ne-a spus faptul că la ora actuală s-au centralizat propunerile instituțiilor menționate la începutul articolului. Garda de Mediu – Comisariatul Județean Arad afirmă că aceste propuneri au fost trimise în această săptămână Instituției Prefectului. În funcție de ceea ce va stabili Prefectura, după studierea tuturor propunerilor se va face o ședință finală în vederea întocmirii unui plan de acțiune concret, cu termene clare și asumate care să poată fi pus în aplicare pe baze reale.
Până când se va face asta, noi am fost curioși să aflăm câteva din propunerile pe care le-au dat și cei de la DSP Arad.
Ce spun cei de la Direcția Sănătății Publice Arad
Ținând cont că Garda de Mediu a constatat faptul că zona din jurul străzii Mărului prezintă un risc de contaminare cu boli/infecții, am fost curioși să aflăm propunerile pe care le-au trimis cei de la Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad. Astfel, l-am contactat pe Dr. Ionel Drăgănescu, inspectorul șef de la DSP Arad. Acesta a fost amabil să ne trimită cu promptitudine pe mail propunerile respective.
„Ca rezultat al controlului comun cu alte deconcentrate, DSP Arad a transmis GNM Arad următoarele propuneri :
1. Salubrizarea zonei prin evacuarea deşeurilor existente şi organizarea de acţiuni de combatere a insectelor şi rozătoarelor.
2. Asigurarea colectării deşeurilor menajere, în conformitate cu reglementările în vigoare.
3. Aprovizionarea cu apă potabilă, în conformitate cu reglementările în vigoare.
4. Colectarea și îndepărtarea apelor reziduale menajere prin sistem de canalizare”.
Așadar, DSP consideră imperativă curățarea zonei, aprovizionarea cu apă potabilă și realizarea unui sistem de canalizare, absent la ora actuală în zonă. Toate acestea, ne-a spus domnul Drăgănescu, sunt acțiuni pe termen lung. Într-adevăr asemenea modificări nu pot fi făcute în câteva luni sau un an. Necesită mult mai mult timp.
Pornind de la acest lucru, nu putem să nu ne întrebăm cum se gândește Primăria Arad să construiască un complex sportiv într-o zonă considerată un pericol pentru sănătate? Nu interesează pe nimeni din municipalitate faptul că mai întâi trebuie rezolvată situația unei zone înainte să te arunci într-un proiect de asemenea anvergură? Proiect de mare anvergură, mda. Dar totuși atât de invizibil…
Nimeni nu mai zice nimic despre Complexul Sportiv planificat de Primăria Arad?
Am mai scris în 12 iulie mai multe detalii despre planul Primăriei Municipiului Arad de a construi un complex sportiv în zona str. Mărului. Atunci spuneam că am fost informați că în bugetul anului 2016 sunt alocați 200.000 lei pentru realizarea documentației „Studiu de Fezabilitate Complex sportiv strada Mărului”. Proiectul de investiție este în curs de obținere a avizelor pentru etapa Studiu de Fezabilitate. Doar că aceste informații pare-se că ne-au fost atuncate doar nouă, presei, ca praf în ochi, căci la nicio ședință CLM n-am auzit discutându-se despre acest proiect. Unde s-a mai adus vorba despre complexul sportiv a fost la prezentările planului de regenerare urbană, prezentat de Gheorghe Falcă prin cartiere, în perioada campaniei sale electorale.
Despre acest subiect însă merită dedicarea unui articol amplu, de sine stătător. Până atunci, țineți minte „Execuție lucrări 2016-2018”…
Cât despre „Planul de Acțiune” pentru zona Mărului, vom reveni cu mai multe amănunte în perioada următoare, după ce se vor stabilii acțiuni concrete în urma ședinței de la Prefectură.
UPDATE 05.11.2016:
Primăria Municipiului Arad a ținut să ne informeze faptul că suma și stadiul proiectului pentru Complexul Sportiv planificat pe str.Mărului s-au modificat între timp, așadar am revenit cu precizările oferite de Biroul de Presă al Primăriei Arad:
Referitor la articolul dvs. privind zona strada Mărului din Municipiului Arad, apărut pe portalul de știri specialarad.ro în data de 4.11.2016, întrucât aricolul nu cuprinde informații actualizate privind stadiul proiectului de investiție demarat de municipalitate pentru realizarea pe acel amplasament a unui complex sportiv, vă informăm că procedura de achiziție a serviciilor pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate al investiției „Complex Sportiv Zona strada Mărului” este aproape de finalizare. Anunțul de participare la procedură a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice SEAP în data de 28.10.2016 (numar invitatie / anunt: 394882 / 28.10.2016), data limită de depunere a ofertelor fiind 14.11.2016. Valoarea maximă prevăzută pentru contractul de servicii de proiectare pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate este în conformitate cu alocarea bugetară, respectiv 162.000 lei. Precizăm că atribuirea contractului se va face în baza criteriului „prețul cel mai scăzut”.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)