Enola Day. Tactica cavalerului: Campania-raliu a lui Gheorghe Falcă





Refuzând, cel puțin până acum, confuntarea cu contracandidații, Gheorghe Falcă, primarul Aradului de 12 ani, desfășoară o campanie electorală în consecință.
Pornind de la prezumția că are de unde pierde, dar n-are ce, longevivul primar încă tânăr refuză în mod evident cele mai elementare cerințe ale alegerilor democratice, insistând pe un monolog desfășurat între aplauzele susținătorilor – care, în cazul unui regim de peste 12 ani se cam confundă cu profitorii –, atât la aparițiile sale publice strict controlate, cât și în mediul online.
Unghiurile de atac împotriva sa sunt puține și strâmte, câteva publicații neafiliate, grupuri nesemnificative de protestatari pe care nici măcar presa independentă de primar nu-i prea bagă în seamă.
Încep exemplele cu Raliul Aradului, moment însemnat în campania lui Gheorghe Falcă. Arădeanul, ca tot românul de altfel, e mort după mașini, admirându-și BMW-ul second-hand adus din Germania, uită de poluare și de mersul pe jos sau cu bicicleta, transformând în imaginație pistele de biciclete din Arad în circuite de Formula 1.
Pistele acelea oricum nu duc nicăieri sau dacă duc totuși o fac doar noaptea, în timp ce mașinile turate și derapate în jurul obeliscului din fața primăriei te duc cu gândul la ideea că, dacă aveai un pic de noroc, puteai să ajungi tu noul Ayrton Senna al Aradului. Iar asta pentru că, deși a fost raliu, arădeanul gură cască, mai mult ca sigur, nu știe să-i numească pe cei mai buni piloți de raliu ai momentului, confundându-i cu cei mult mai cunoscuți de la Formula 1.
Ei, primarul nostru s-a folosit perfect de această oportunitate, combinând plăcutul cu utilul, concurând cu o mașină având numărul de concurs simbolic 0, fiind prezent, îmbrăcat mai mult sau mai puțin adecvat – asta e, nu toată lumea poartă papion la geacă de piele, chiar dacă geaca respectivă costă mai mult decât venitul unui arădean mediu pe jumătate de an – în toate momentele importante, se fotografia mai mereu alături de fiică sa, prevenind astfel posibilitatea unor trucaje fotografice malițioase, nemaivorbind de eternizatul său zâmbet despre care vom mai vorbi.
În acest sfârșit de săptămână se va desfășura, pe Constructorul, Beerfest – rețineți sonoritatea europeană a afacerii -, chiar dacă vremea este câinoasă, nefavorabilă pentru băut bere. Românul, spre deosebire de neamț, bea bere de căldură, preferând tăriile și vinul când se face frig. Numai că vara nu este campanie electorală, iar pentru alegerile din toamnă e deja rezervat festivalul vinului.
Cu alte cuvinte organizarea în plină iarnă electorală a festivalului berii pe Constructorul e cu schepsis, lovește două muște din prima: e vreme de papion, ș-apoi e vreme de arătat că baza aceea sportivă, mitică pentru arădeanul neaoș trecut de cincizeci, este din nou în floare. Și toate astea datorită primarului omniprezent și omnipotent oarecum.
Nu voi vorbi aici, nici acum, nici altă dată, de aspectele personale ale vieții lui Gheorghe Falcă. Nu-i voi urma pe cei care încearcă să-l lovească sub centură, găsesc, din păcate, destule puncte moi în activitatea sa publică, concentrându-mă în ultima parte a analizei pe videoclipul electoral al primarului.
Comandat de PNL, realizat de Lexus Publicitate srl, clipul pare absolut profesionist la prima impresie. Imagini de bună calitate, montaj alert, muzică neutră dar dinamică, un singur personaj în diferite locații arădene care ne asigură, cu zâmbetul acela care i-a rămas, probabil, de la pisica din Cheshire, că aici și acum se construiește un oraș frumos, un oraș al marilor evenimente.
Dacă ne uităm însă cu mai mare atenție, eventual folosindu-ne și de cunoștințele noastre de teatru-film, publicitate, propagandă și alte cele, realizăm caracterul profund nesincer și manipulator al clipului. Desigur, videoclipurile publicitare și cu atât mai mult cele electorale nu excelează neapărat prin onestitate și realism. Pentru credibilitate totuși e nevoie să ții cont de regulile elementare ale propagandei și publicității. Una dintre ele ar fi că nu e bine să creezi iluzia raiului pe Pământ, e recomandabil să recunoști niște hibe, insistând eventual pe ideea că ești singurul în măsură să le rezolve.
Videoclipul primarului – comandat de PNL – nu lasă loc la îndoială: la Arad totul merge perfect, iar viitorul va fi mai mult ca perfectul. Imaginile sunt luate de sus să se vadă toaletarea discutabilă și mult discutată a pomilor de pe Bulevard, ni se arată până la saturație noua gară – primăria n-având nici un rol în modernizarea ei! – pista, luată între timp, a stadionului Gloria – în ruine de altfel – din timpul evenimentului atletic din primăvară, mașini de raliu în viteză în jurul falusului revoluționar, ni se arată buldozerele de la stadionul UTA demolat, și, desigur, străzile asfaltate din Gai, Grădiște și alte locuri mai mărginașe.
Nu ni se arată însă pasarela – imaginea de încheiere a clipului este una de mult în care încă se vede podul de pontoane – nici Mall-urile și supermarketurile construite pe locul vechilor stadioane, nu ni se arată străzile din Centrul Vechi pline de gropi și hârtoape, nu ni se arată de aproape clădirile din centru, să nu se vadă tencuiala în cădere, nu ni se spune nimic de Capitala Culturală Europeană sau de Cetatea lăsată pradă militarilor, de fapt nu ni se arată nimic din Aradul real, din orașul în care majoritatea oamenilor trăiesc în afara visului de mărire al primarului Gheorghe Falcă.
Veți spune, da ce ai vrea: să arate într-un clip de promovare al propriei persoane realitatea așa cum este ea?
Departe de mine acest gând infantil. Nu vroiam decât un pic de onestitate, mai mult adevăr și mai puțină minciună. Vroiam ca zâmbetul să fie zâmbet și nu rânjet, vroiam ca acele cuvinte să fie cuvinte, nu sloganuri și texte de reclamă, altfel spus, vroiam mai multă adecvare la realitate.
Vroiam toate astea pentru că sunt arădean, trăiesc în acest oraș de cincizeci de ani și voi muri, mai mult ca sigur, tot ca arădean.
Chiar dacă nu strig în gura mare, așa cum face primarul nostru zâmbind fals și forțat – totuși, nu este un Jack Nicholson să fie în stare să spună până și cele mai mari aberații cu un aer firesc – că fac toate astea pentru că iubesc orașul.
A, era să uit, de fapt spune: Noi iubim orașul!
Fiind singur în clip, n-avem altă variantă: aici Noi înseamnă Eu.
Un primar care se gândește la sine ca la un Rege!
N-am spus-o eu, el ne-o spune!
Notă pentru consilierii inexistenți ai lui Gheorghe Falcă: Pisica din Cheshire – Cheshire Cat – este din Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll, un personaj fabulos și misterios care dispare mereu lăsând în urma sa doar un rânjet mai mult neliniștitor decât înfricoșător.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)