marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Propunerile jurnaliștilor au fost ingnorate: CSM restricționează accesul presei la dosarele de corupție!

    de Special Arad | 7 mai 2014, 11:41 AM | Naţional

    0

    „Consiliul Superior al Magistraturii a votat în şedinţa de marţi 6 mai, ghidul de comunicare dintre presă şi magistraţi, care trebuie corelat cu Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală. După mai multe serii de dezbateri, CSM a publicat o formă a ghidului, care restricţionează accesul presei la dosarele de corupţie. Potrivit deciziei CSM presa nu va mai aivea acces la rechizitoriile dosarelor de corupţie, ci doar la extrase din care se vor elimina mare parte din date” – conform gandul.info

    Unul dintre articolele esenţiale din ghidul de comunicare dintre magistraţi şi presă este articolul 27 indice 1. Acest articol trebuia să reglementeze modul în care jurnaliştii pot primi documente precum referatele cu propunerile de arestare preventivă sau rechizitoriile din dosarele penale. Forma propusă de CSM este următoarea:

    Articolul 27 – (1) La cerere, reprezentanţilor mass-media le pot fi eliberate extrase ale rechizitoriului, ale acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei sau ale actelor prin care au fost luate următoarele măsuri procesuale: începerea urmăririi penale, continuarea urmăririi penale faţă de suspect, punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive care intră în competenţa procurorului, luarea măsurii reţinerii şi sesizarea instanţei competente în vederea luării măsurii arestului la domiciliu sau a arestării preventive; extrasul va cuprinde situaţia de fapt, după asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal, eliminarea pasajelor din care rezultă informaţii prin a căror divulgare se încalcă dreptul la respectarea vieţii private, precum şi a celor referitoare la probe şi analiza acestora. Cererea se aprobă de către purtătorul de cuvânt al parchetului, cu consultarea procurorului de caz, sau în lipsa acestuia, a conducătorului parchetului.

    De menționat – și felicitări jurnaliștilor respectivi, că „ Gândul a transmis CSM cinci propuneri privind modul în care instanţele vor colabora cu jurnaliştii.Gândul a solicitat transparenţă maximă în special în cauzele de corupţie: acces nelimitat la rechizitorii şi dosarele penale, desecretizarea procedurilor din camera preliminară, publicarea motivărilor instanţelor, utilizarea nerestricţionată a Internetului în sălile de judecată.” Chiar dacă „niciuna din propunerile noastre nu a fost luată în calcul.”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.