joi, 3 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    75 de ani de la primul titlu câștigat de UTA Arad

    de - | 1 noiembrie 2022, 1:53 PM | Sport

    0

    UTA Arad este una dintre cele mai titrate cluburi din istoria fotbalului românesc. Are șase titluri în prima ligă în palmares, fiind întrecută doar de Steaua, Dinamo, Venus și CFR Cluj. Primul titlu a fost câștigat tocmai în primul său sezon în care s-a înscris în eșalonul întâi, iar de la acel moment s-au împlinit 75 de ani.

    Istoria clubului UTA Arad a început în anul 1945, când baronul Francisc Neuman, care deținea mai multe fabrici în oraș, a înființat echipa de fotbal. Denumirea era un acronim de la fosta Uzină Textilă Arad. Culorile au fost încă de la început alb-roșu, deoarece baronul Francis Neuman era un mare fan al formației Arsenal Londra.

    Primul meci din istoria clubului s-a disputat pe 27 mai 1945, contra formației Banatul Sânnicolau Mic, și a fost o înfrângere. Primii jucători folosiți au fost următorii: Tudor, Bocșa, Tamaș, Lingurar, Dvorszak, Szurdi, Găluț, Mărienuț, Haller, Coșniță, Brosovszky. Antrenori: Francisc Dvorszak, Joszef Szallay, Gheorghe Albu.

    Ulterior, UTA (pe atunci ITA Arad) s-a înscris în Campionatul Național de Fotbal, în sezonul 1946/1947. Obiectivul a fost încă de la început câștigarea titlului, iar la Arad au ajuns cei mai buni jucători din țară. Condițiile erau de excepție pentru acele vremuri, iar fotbaliștii beneficiau și de prime importante, atât în bani cât și în biciclete. Arădenii nu au avut nicio problemă în acel sezon și au câștigat titlul la pas, având un avans de 11 puncte față de Carmen București.

    Lotul de jucători: Alexandru Marki (16 meciuri – 0 goluri), Justin Apostol (10 – 0) – Gyula Lorant (21-0), Moise Vass (10-0), Adalbert Pall (22-0) Iosif Slivăț (10-0), Gheorghe Băcuț (24-1), Francisc Meszaros (13-1), Ion Reinhardt (24-2), Iosif Petschovsky (22-12), Mircea Tudose (6-0), Andrei Mercea (17-4), Nicolae Dumitrescu (10-10), Ion Nicșa (14-5), Matyas Toth (24-13), Ioan Stiebinger (6-4), Ludovic Bonyhadi (23-26), Adalbert Kovacs (13-13), Kostas Humis (1-0), Sterie Zeană (0-0)

    Antrenori: Zoltan Opata (etapele I – XIII), Zoltan Blum (XIV – XIX), Gustav Juhasz (XX – XXVI)

    Sezonul următor a reprezentat o dominare și mai impresionantă din partea arădenilor. Spre exemplu, golaverajul în campionat a fost 129-21, iar UTA nu doar că a câștigat titlul, dar a dat și golgheterul campionatului, pe Ladislau Bonyhadi, cu 49 de goluri, și a câștigat și Cupa României după o finală cu CFR Timișoara.

    Echipa și-a schimbat apoi numele în „Flamura Roșie”, iar în 1950 a câștigat al treilea titlu din istorie și a disputat și finala Cupei României, pe care a pierdut-o cu Steaua. În 1954, echipa a obținut al patrulea titlu din istorie, iar din 1958 și-a schimbat numele în UTA Arad – denumire care a rămas și în zilele noastre.

    Titlul s-a întors la Arad după o pauză de 15 ani

    După perioada glorioasă de la începutul clubului, pentru arădeni au urmat momente ceva mai dificile. Clubul a reînceput însă o reconstrucție după ce Nicolae „Coco” Dumitrescu și Ioan Reinhardt au fost numiți antrenori principali. Rezultatele muncii lor s-au simțit în 1969, când echipa a câștigat titlul după o pauză de 15 ani.

    În sezonul următor, „Bătrâna Doamnă” a câștigat ultimul trofeu din istoria sa, dar s-a remarcat și prin eliminarea lui Feyenoord din Cupa Campionilor Europeni, echipa care era deținătoarea trofeului.

    Arădenii au două Cupe ale României în palmares

    Pe lângă cele șase titluri, UTA s-a remarcat și prin cele două victorii obținute în Cupa României. Mai întâi, arădenii s-au impus în sezonul 1947/1948, pentru ca apoi să ridice din nou trofeul în 1953. Arădenii mai au două finale pierdute, în 1950 și 1966.

    În prezent, echipa este calificată în grupele Cupei României, unde a debutat cu o remiză pe teren propriu, scor 2-2, contra celor de la FCSB.

    Echipa are un moral bun în această competiție și poate face o figură frumoasă, fiind considerată a noua favorită la pariuri fotbal Romania să câștige trofeul. Arădenii au cota 22.00 pentru a câștiga Cupa României, în timp ce primele favorite sunt CFR Cluj (cota 4.75), FCSB (cota 6.00), Universitatea Craiova (cota 6.25), Rapid (cota 8.50) și Sepsi (cota 10.50).

    În paralel, arădenii luptă și pentru o poziție cât mai sus în campionat, obiectivul fiind calificarea în play-off.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.